تاریخ : شنبه 3 شهريور 1403
کد 5065

سلسله نشست‌های کتاب ماه در اتاق تبریز برگزار شد/ شهریور، ماه شهریار

سلسله نشست‌های کتاب ماه تبریز با حضور جمعی از دوستداران کتاب و ادب با محوریت بررسی آثار استاد شهریار در اتاق بازرگانی تبریز برگزار شد‌‌.
 

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی تبریز، عزیزی به عنوان یکی از افرادی که در حضور استاد شهریار بوده، در این نشست با اشاره به اجرای دکلمه "سهندیم" از استاد شهریار اظهار داشت: از اجرای شعر سهندیم به‌عنوان یک اتفاق یاد می‌شود، چرا که به‌صورت اتفاقی و بدون هیچ برنامه‌ریزی قبلی اجرا شد و پیشنهاد اجرای آن برای اولین بار از سوی ناصر شاهین‌ور، دوست ارومیه‌ای‌ام مطرح شد.

ارتباط تنگاتنگ روحیه پزشکی و شعر در آثار استاد شهریار

محمد نژادکاظم، پزشک و دوستدار ادبیات، در ادامه این جلسه ضمن تبریک روز پزشک و ارتباط تنگاتنگ مفهوم پزشک با شهریار گفت: تلفیق هنر و پزشکی شهریار بسیار منحصر به‌فرد بوده و وجود هر دوی این روحیات در وجود یک انسان، بسیار اتفاق خاصی است.

وی با اشاره به میزان اهمیت اشعار شهریار در حوزه ادبیات افزود: شهریار اگر شهریار شد، فقط به خاطر عشق در وجودش بود، در غیر این صورت او فقط یک پزشک بود‌.

 

شهریار همکلاسی حافظ

ابوالفضل علی‌محمدی، مدیرعامل بنیاد فرهنگ، هنر و ادب آذربایجان با بیان اینکه شهریار خود را همکلاسی حافظ می‌دانست، اظهار داشت: شهریار خود را شاگرد کلاسی می‌دانست که حافظ، شاگرد اول و خودش شاگرد دوم بود، بنابراین او بهتر از هر کسی می‌توانست معنای اشعار حافظ را دریابد و معتقد بود، دلیل اینکه برخی اشعار حافظ به درستی معنی نمی‌شود، را عدم خوانش صحیح آن می‌دانست. 

علی‌محمدی به‌عنوان فردی که در محضر استاد شهریار بوده و از گفتار وی بهره‌مند شده، خواستار تشکیل گروهی برای جمع‌آوری علمی اشعار شهریار شد و گفت: برای شناخت علمی‌تر شهریار، باید با حضور شهریار‌پژوهان،  دیوانی برای اشعار شهریار نگارش شود.

وی همچنین با قرائت برخی از اشعار از محمد حسین بهجت تبریزی به میزان تفاوت‌های موجود در نسخه‌های مختلف اشاره کرده و از این قضیه اظهار نگرانی کرد. 

از چوپان تا استاد دانشگاه دوست‌دار شهریار

صمد رحمانی  محقق ادبی در این نشست با تاکید بر دوره زندگی شهریار و حضور شاعران دیگر در این برهه گفت: سرودن شعر برای شهریار در دوره‌ای که غول‌های ادبی مثل ملک‌الشعرای بهار، هوشنگ ابتهاج، اخوان ثالث، احمد شاملو و...حضور داشتند،  بسیار اتفاق حائز اهمیتی بود؛ اما شهریار با وجود این شاعران بزرگ، توانست در میان آنها بدرخشد و در کلاس ادبی اشعار کلاسیک بعد از حافظ شاگرد دوم شود. 

این محقق ادبی ضمن بررسی اشعار ترکی زبان شهریار افزود: شهریار در سرودن اشعار ترکی با بهره‌گیری از ادبیات شفاهی و فولکلور در قالب‌های بسیار سختی شعر سرود که تا آن زمان کسی قادر به انجام آن نبود.

رحمانی با تاکید بر اینکه در تاریخ برای شاعران اندکی "نظیره" نوشته شده است، افزود: در ادبیات ترک بعد از نظامی بیشترین نظیره‌های نوشته شده مختص شهریار است. 

وی خاطرنشان کرد: ما به‌عنوان یک ترک زبان، شهریار را شاعر ملی می‌دانیم و از چوپان گرفته تا استاد دانشگاه همه اشعار شهریار را حفظ هستیم. 

این محقق ادبی با تاکید بر نقش شهریار در تجلی شعر نیمایی گفت: در ابتدا سروده‌های نیما یوشیج توسط اساتید دانشگاهی مورد تمسخر قرار می‌گرفت، اما زمانی که شهریار چندین شعر در وزن نیمایی سرود، جایگاه آن نیز در میان اهالی ادبی به تثبیت رسید.

وی یکی از دلایل درخشش شهریار را تسلط آن به آیات و احادیث قرآنی و همچنین ادبیات جهان عنوان کرد و گفت: شهریار در اشعار خود از افراد بزرگی همچون تولستوی، افلاطون و... نام برده که نشان از تسلط او در ادبیات جهان دارد. 

رحمانی با اشاره به وجود مکاتب مختلف در اشعار ترکیه شهریار تصریح کرد: منظومه "حیدر بابا"  تلفیقی از گلستان و بوستان سعدی است، در بخش اول آن بیان واقعیات و دیدگاه شاعر به روش گلستان و در بخش دوم ایده‌آل‌گرایی به روش بوستان دیده می‌شود. همچنین نشانه‌هایی از هزار و یک شب نیز در آثار وی مشاهده می‌شود و به جرأت می‌توان گفت، چهره‌های مهم ادبی مثل داستایوفسکی، تولستوی و شهریار همگی، هزار و یک شب را خوانده و از آن در آثار خود بهره جسته‌اند.