بررسی موضوعات و ارائه راهکار به موضوعات مطرح شده در جلسه شهر ستان ملکان
چهاردهمین جلسه کمیسیون کشاورزی، صنایع غذایی، آب و منابع طبیعی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تبریز با موضوع پیگیری مسائل و موارد مطرحه در سیزدهمین جلسه این کمیسیون که در شهرستان ملکان، در راستای حل مسائل و مشکلات تولیدکنندگان و صادر کنندگان انگور و کشمش در این شهرستان تشکیل گردیده بود، در محل اتاق تبریز برگزار شد و مسئولان کشاورزی استان و اعضای کمیسیون در خصوص عملیاتی نمودن تصمیمات اتخاذ شده در این شهرستان راهکارهای پیشنهادی خود را ارائه نمودند .
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تبریز علیرضا آقا بالایی عضو هیات نمایندگان و رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تبریز با اشاره به این نکته که هدف چهاردهمین جلسه کمیسیون بررسی سفر اعضای کمیسیون به شهرستان ملکان بر اساس مزیت های آن شهرستان است خاطر نشان کرد: فلسفه وجودی اتاق ها به عنوان پارلمان بخش خصوصی مشاوره سه قوه؛ مقننه، قضایی و مجریه است و اتاق ها نه تنها در ایران بلکه در سایر کشورهای دنیا چنین نقشی را ایفاء می کنند و از جایگاه ویژه ای در مدیریت اقتصادی کشورها برخوردار هستند. وی با اشاره به این نکته تلاش کمیسیون اتاق تبریز حل مسائل و مشکلات بخش کشاورزی استان با استفاده از نظرات کارشناسان و متخصصان این حوزه است یادآور شد: توسعه صادرات یکی از اولویت های اساسی اتاق های بازرگانی است که در این خصوص اتحادیه کشاورزی اتاق تبریز طی سالیان گذشته موفق شده با حضور 182 عضو صادر کننده در کشور های مختلف حضور موفقی داشته باشد هرچند که در سالهای اخیر بنا به دلایلی برخی از این اعضاء خیر فعال شده اند.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تبریز با اشاره به این نکته که نحوه فعالیت تجار کشورمان در مقایسه با دیگر کشورهای همسایه به صورت تجارت سنتی است خاطر نشان کرد: با توجه به شرایط پیچیده حاکم بر بازارهای منطقه و جهان دیگر نمی توان با این شیوه تجارت موفقی را در رقابت با تجار سایر کشورها که به صورت مدرن به این عرصه ورود پیدا کرده اند عمل کرد. وی صنعت بسته بندی، سورتینگ صحیح محصولات کشاورزی، آشنایی با فرهنگ بازار مصرف، قیمت تمام شده محصولات و... از جمع عوامل موثر در موفقیت تجار کشورمان در بازارهای منطقه ای و جهانی خواند و از مسئولان خواست تا در این خصوص اقدامات موثری را انجام دهند .
عضو هیات نمایندگان اتاق تبریز در خصوص اهم مباحث مطرح شده در شهرستان ملکان خاطر نشان کرد: ایجاد انجمن زنجیره کشمش ملکان از جمله مباحثی مهمی بود که می تواند در موفقیت صادراتی این محصول نقش به سزایی ایفاء نماید. وی با اشاره به این نکته که بیشترین حجم تولید انگور استان در شهر ستان ملکان، تولید می شود بررسی وضعیت تولید و نگهداری و صادارت این محصول را از جمع مباحث مهم کمیسیون کشاورزی در شهرستان ملکان خواند و در خصوص ضرورت هماهنگی بین تمام فعالان حوزه انگور کشور گفت: در سال گذشته به علت رقابت های ناسالم بین تجار این محصول در بازار های منطقه، این محصول زیر قیمت تمام شده عرضه شده که باعث تضعیف برند این محصول کشورمان شده که سالیان سال برای آن زحمت کشیده شده است.
وی ایجاد پایانه صادراتی، صندق توسعه صادرات و ایجاد سردخانه های مدرن را از جمله نیاز های اساسی برای محافظت و تقویت برند انگور ملکان در بازار های داخلی و خارجی خواند و یاد آور شد: وجود شهرک های سرمایه گذاری در این شهر ستان که زیر ساخت های لازم به منظور جذب سرمایه گذار در این آماده شده است و حمایت اتاق از فعالان این بخش از کشاورزی سبب خواهد شد که وضعیت این بخش ارتقاء یابد و درآمد های ارزی استان افزایش یابد که که نهایتا منجر به توسعه جایگاه اقتصادی استان و کشور خواهد شد.
وی سفر های برون مرزی برای الگو برداری از موفقیت های آنها در امر تولید فرآوری محصول و بسته بندی آن را مطرح نمود.و خاطر نشان کرد هدف کمیسیون افزایش صادرات محصولات کشاورزی تا 20 درصد است.
عباس زاده ناظر گمرکات استان ایجاد آگاهی های لازم در خصوص خدمات گمرکی را از جمله موارد مهم در سفر های شهرستانی خواند و یاد آور شد: کارشناسان گمرک به منظور حمایت همه جانب از فعالان اقتصادی و صادرات به سر مزرعه و انبار محصولات تولید می روند (هر مکانی که تولید کننده و صادر کننده اراده کند)تا بتوانیم به بهترین نحو ممکن از اقتصاد ملی حمایت و پشتیبانی نمایم . وی در رابطه با صادرات محصولات کشاورزی خاطر نشان کرد: یکی از موضوعات اساسی قرنطیه محصولات است که گمرک کشور هدف می خواهد . یعنی اسناد قرنطینه محصولات کشاورزی جزء اسنادی است که کشور خریدار از کشور صادر کننده می خواهد.
وی در خصوص در خواست ایجاد دفتر گمرک در شهر ستان ملکان گفت: در سال 92و93 دفتر بناب را با توجه به صادرات خشکبار تاسیس نمودیم و در شهر ستان مراغه نیز پیش از آن دفتر گمرک مستقر بود و برای فعالان بخش کشاورزی منطقه و سایر حوزه ها ارائه خدمت می کند.
ناظر گمرکات استان وجود گمرک در همجواری شهرستان ملکان یعنی در مراغه و بناب برای پوشش فعالان اقتصادی ملکان را موثر ارزیابی کرد و یاد آور شد: اگر بتوانیم در بحث نمونه برداری برای قرنطیه محصولات توسط همکاران جهاد کشاورزی همزمان با کارشناسان گمرک در محل اقدام نمایم و محصول در محل پولمپ شود دیگر هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد یعنی کارشناسان جهاد کشاورزی می بایستی دغدغه تولید کنندگان و صادر کنندگان را در خصوص فاش شدن اطلاعات آنها را مرتفع نمایند. وی با یاد آوری این نکته که پروسه درخواست پایانه صادراتی می بایستی با از طریق سازمان صنعت و معدن و تجارت و دبیرخانه کار گروه توسعه صادرات این سازمان مورد بررسی و تصویب قرار گیرد تا مجوز های لازم در تهران برای ایجاد دفتر گمرک صادر شود، خاطر نشان کرد: ما برای اینکه بتوانیم به فعلان اقتصادی در بخش کشاورزی کمک نمایم می توانیم ارزیابی های مورد نیاز را به همراه کارشناسان جهاد کشاورزی در محل انجام دهیم تا به اهداف مورد نظر آنها که حذف بورکراسی های زاید اداری و کمک و تصریح امور اداری در کمترین زمان ممکن است نایل شویم.
شایان فر عضو کمیسون کشاورزی اتاق تبریز در خصوص ایجاد صندوق توسعه صادرات انگور و کشمش پیشنهاد داد قسمتی از سهم فعالان این بخش از طریق اخذ از جایزه صادراتی فعالان کسب شود و به همان میزان نیز دولت کمک نماید تا این صندوق در راستای حمایت از فعالان این بخش در کمترین زمان ممکن ایجاد شود.
آقا بالای رئیس کمیسیون کشاورزی از تبعات منفی این اقدام هشدار داد و خاطر نشان کرد: در سالهای گذشته چنین اقدامی از طرف برخی تشکلها صورت گرفته و هنوز هم بعد از گذشته سالها اثرات منفی اخذ پول از فعالان به اتمام نرسیده است.
خانم طبیعی آذر با اشاره به مزیتهای کشاورزی مناطق مختلف استان و ایجاد صنایع تکمیلی به منظور ایجاد ارزش افزوده بیشتر برای فعالان این بخش و نهایتا توسعه اقتصادی استان یادآور شد: ایجاد آزمایشگاهای تخصصی در کنار صنایع تکمیلی به منظور اهمیت دادن به خواسته های بازار هدف را ضروری خواند و یاد آور شد این اقدام می تواند از برند های ایجاد شده در بخش کشاورزی استان حمایت مستمر و بلند مدتی انجام دهد.
ذوالفقاری با اشاره به اهمیت صنعت بسته بندی در بخش کشاورزی و سرتینگ محصولات صادراتی با رعایت استاندارهای بازارهای هدف از اعضای کمیسیون خواست با الگو برداری از کشورهای موفق در این بحث راهنمایی و آموزش های لازم به فعالان این بخش را مهیا نمایند.
قهرمان نژاد معاون جهاد کشاورزی در ادامه جلسه با اشاره به این نکته که در سالهای اخیر در امر صادرات محصولات کشاورزی با این مسئله مهم مواجه هستیم که عمدتا تولیدات بخش کشاورزی کشور به منظور تامین نیازهای داخلی بوده است و در سالهای اخیر که می خواهیم در خصوص صادرات محصولات کشاورزی اقداماتی را انجام دهیم می بایستی برای موفقیت در این امر از تجربه کشورهای پیشرفته در این حوزه اطلاعات اخذ نموده و زیر ساخت های لازم دراین خصوص در را کشور ایجاد نمایم. وی با یاد آوری این نکته که در امر صادرات بخش خصوصی و دولتی می بایستی هر کدام در حوزه مسئولیت خود ایفاء نقش نماید، بهبود روابط با کشور های منطقه و تاثیر آن را در امر صادرات مهم ارزیابی کرد.
جمشیدی علت عدم موفقیت در جذب سرمایه گذار برای ایجاد سرد خانه های مدرن را هزینه بر بودن این صنعت خواند و یاد آور شد: برای ایجاد سردخانه می بایستی سرمایه گذار حدود دو میلیارد تومان به منظور ایجاد زیر ساخت های همچون انرژی در این صنعت در نظر گرفته شود که سرمایه گذران بخش خصوصی به آن رغبتی نشان نمی دهند.
قنبری با اشاره به این نکته که بخش کشاورزی ملکان را می توان از دو منظر فرصت و تهدید دید، یاد آورشد: از منظر فرصت به این دلیل که انگور از جمله محصولات کشاورزی است که به آب کمتری نسبت به سایر محصولات نیاز دارد پرورش آن در وضعیت کنونی و مشکلاتی که در حوزه اب با ان مواجه هستیم مورد قبول به نظر می رسد.
وی در بررسی تهدیدات موجود در کاشت انگور در ملکان را از بابت عدم کنترل در مدیریت آب توسط فعالان این بخش خواند و از سیاست گذران و مسئولان خواست که در خصوص توسعه کشت تصمیم گیری نموده و اتخاذ تدبیر نمایند و در این خصوص یاد آور شد هیچ برنامه ای تحمل نمی کند که در سه سال صد هکتار در یک شهرستان توسعه کشت اتفاق بیفتد. وی آموزش انگور چینان برای چیدن استاندارد محصول را برای موفقیت در صادرات مهم ارزیابی کرد و از مسئولان بخش کشاورزی استان خواست تا در این خصوص اقدامات مقتضی را انجام دهند.
فتحی معاون جهاد کشاورزی استان با اشاره به این نکته که اساسی ترین مشکل بخش کشاورزی در حوزه بازرگانی است، خاطر نشان کرد: ما در تولید محصولات کشاورزی مشکلی نداریم و اگر بتوانیم حوزه بازرگانی را ساماندهی نمایم تولید به خودی خود از بازرگانی متاثر و احیاء خواهد شد. وی در این خصوص یاد آور شد:اگر کشاورز بداند که محصول تولید شده او خریدار خواهد داشت در صورت نیاز خدمات فنی مهندسی مورد نیاز خود را به هر نحو ممکن از بیرون کشور تهیه نموده و محصول مورد نظر مشتری را تولید خواهد کرد .
معاون جهاد کشاورزی استان با خاطر نشان کردن این نکته که عمده مشکل بخش کشاورزی بازرگانی محصولات کشاورزی به خصوص در بعد بازرگانی خارجی است یاد آور شد : چنانچه سایر دوستان و همکاران هم مطرح نموده اند وضعیت بازرگانی کشور متاثر است از روابط بین المللی است یعنی تا می خواهیم رابطه ای تجاری را ساماندهی کنیم تنش منطقه ای و بین المللی پیش می آید و کلیه معادلات چه در بخش کشاورزی چه در بخش صنعت به هم می خورد که در بخش صنعت به علت ماندگاری محصول در کوتاه مدت نمود خاصی از خود نشان نمی دهد ولی در بخش کشاورزی همان لحظه نمود خارجی آن قابل رویت است و خود را نشان می دهد چون محصول کشاورزی زود فاسد می شود و ارزش اقتصادی خود را از دست می دهد و این نشان می دهد تاثیر پذیری بخش کشاورزی خیلی بالا است و از مبادلات بین المللی و داخلی متاثر می شود چرا که می بایستی ما این محصول را با قیمت و کیفیت مناسب تحویل مشتری دهیم و در شرایط تنش امکان کمی وجود ندارد.
فتحی با اشاره به این نکته که چنانکه در جلسات قبل هم خدمت دوستان گفته ام باید اتاق را به عنوان مرکز فرا بخشی بدانیم و در جلسات از موضع سازمان خود دفاع و حمایت نکنیم بلکه بدون هیچ تعصب و سوگیری خاصی چالشهایی که در سازمان و دستگاههای مربوطه خود با آن مواجه هستیم را ابراز نمایم تا مشکلات موجود که جامعه را به چالش می کشد را حل نمایم. وی این در مورد یاد آور شد: باید نارسایی های موجود تمام سازمانها و نهادهای مربوطه را در جلسات اتاق مطرح نمایم تا این مسائل با کار کارشناسی در کوتاه ترین زمان ممکن و با کمترین هزینه مرتفع شود تا به اهداف مورد نظر نایل شویم.
فتحی خاطر نشان کرد: برای رسیدن به اهداف مورد نظر می بایستی مسائل و مشکلات پیش رو طرح شود تا بهترین راهکار حل آنها از طرف اعضای کمیسیون کشاورزی اتخاذ گردد.
معاون جهاد کشاورزی با اشاره به این نکته که کشاورز بازار شناس نیست و فروش محصولات کشاورزی می بایستی توسط بازار شناسان و کارشناسان حوزه بازاریابی مرتفع شود، یادآور شد: باید ارتباط بین تولید کننده و خریدار را از طریق تجار ایجاد نمایم تا تاجر مشکلات محصول را بگوید تا محصول تولیدی با خواست بازار همسویی داشته باشد.
وی در خصوص تولید محصولات با کیفیت گفت: باید خرید محصولات کشاورزی را بر اساس استاندار ها مورد نظر خریدار نمایم و از تولید کننده بخواهیم که محصولات خود را بر اساس استاندارها تولید کند تا نهایتا به تولید محصولات صادرات محور آماده شویم.
عضو کمیسیون کشاورزی اتاق تبریز در ادامه پیشنهاد داد تا بر طبق شاخص های کارشناسی اعضای کمیسیون بر روی محصولات کشاورزی اجماع نموده و به صورت موردی مشکلات هر محصول به صورت مصداقی را با در نظر گرفتن خواست بازار مرتفع نمایند تا در بقیه محصولات نیز به صورت الگو از محصولات که مسائل و مشکلات آن حل شده بهره برداری نمایم.
آلبوم تصاویر چهاردهمین جلسه کمیسیون کشاورزی