به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تبریز بنا به دعوت رسمی فرماندار شهرستان ملکان سیزدهیم جلسه کمیسیون کشاورزی اتاق تبریز با کارگروه کشاورزی در محل فرمانداری این شهرستان تشکیل جلسه داد و مسائل و مشکلات پیش روی تولید کنندگان و صادر کنندگان انگور و ...
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تبریز بنا به دعوت رسمی فرماندار شهرستان ملکان سیزدهیم جلسه کمیسیون کشاورزی اتاق تبریز با کارگروه کشاورزی در محل فرمانداری این شهرستان تشکیل جلسه داد و مسائل و مشکلات پیش روی تولید کنندگان و صادر کنندگان انگور و کشمش و سایر محصولات کشاورزی این شهرستان را مورد بحث و بررسی قرار داده و راهکارهایی را به منظور بهبود وضعیت فعالان این بخش از طرف کارشناسان کمیسیون کشاورزی اتاق تبریز ارائه نمودند.
محمد باقر خانی فرماندار شهرستان ملکان در ابتدایی جلسه خلاصه ای از توانمندیهای شهرستان را به سمع و نظر حاضران رساند. وی در خصوص موقعیت این شهرستان گفت: ملکان به عنوان جنوبی ترین شهرستان استان آذربایجان شرقی و به عنوان محور ترانزیت در مسیر تردد استان های آذربایجان غربی، کردستان و به نوعی با کشور عراق قرار دارد.
این شهرستان با یازده هزار هکتار باغ انگور به صورت یکدست و یکپارچه، سالانه در حدود دویست و شصد هزا تن انگور برای صادرات و مصرف داخلی به بازارهای داخلی و خارجی ارائه می نماید. وی در خصوص انگور ملکان گفت : این محصول از با کیفیترین محصولات کشاورزی کشورمان به حساب می آید که حدود 90 درصد آن به صورت کشمش به اقصی نقاط جهان صادر می شود. وی با اشاره به این نکته که سالانه از ِقبل صادرات این محصول حدود 124 میلیون دلار ارز وارد کشور و منطقه می شود خاطر نشان کرد: برای اینکه این میزان درآمد هر سال از ِقبل کشمش و انگور این شهرستان عاید کشور شود می بایستی مسئولان امر در خصوص مدیریت آب در حوزه دریاچه ارومیه اقدامات اساسی و موثری را انجام دهند. فرماندار ملکان با اشاره به این نکته که 40 درصد از سهم حق آبه این شهرستان برای احیاء دریاچه ارومیه در سال 95 تحقق یافته است یاد آور شد: ستاد احیاء دریاچه ارومیه می بایستی زیر ساخت های لازم برای استفاده بهینه از آب را در تولید محصولات کشاورزی مهیا نماید و کسر 8 درصد آب این شهرستان می بایستی از محل صرفه جویی تحقق یابد و از طرفی می بایستی مدیریت آب در میان حوزه نیز به جد مورد توجه قرار گیرد تا اهداف در نظر گرفته شده در احیاء دریاچه ارومیه نایل شویم.
فرماندار شهرستان ملکان با اظهار امیدواری که با حمایتهای دولت در خصوص ایجاد صنایع تبدیلی همچون تولید اسانس انگور یادآور شد: انگور تولیدی این شهرستان به صورت کشمش صادر می شود در حالی که اگر امکان تولید سایر فرآوردها از انگور در شهرستان فراهم شود، ارزش افزوده بیشتری ایجاد و ارز بیشتری عاید شهرستان و کشور خواهد شد. وی با قدردانی از تولید کنندگان شهرستان که سبب شده اند تا شهرستان مقام اول صادرات غیر نفتی استان در محصولات کشاورزی را در سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال کسب نماید در خصوص ظرفیت های سرمایه گذاری در استان گفت: شهرک گلخانه ای با مساحت 61 هکتار به صورت دشت با فراهم نمودن تمام زیر ساخت ها لازم همچون آب، برق، گازو... آماده واگذاری به سرمایه گذاران برای بهره برداری درزمینه هایی همچون دامپروری و دمداری و هر نو کاربری دیگری که سرمایه گذاران محترم بتوانند در این مجموعه 61 هکتاری انجام دهند، در اختیار آنها قرار خواهد گرفت. وی با اشاره به شهرک سرمایه گذاری دیگری که با مساحت 27 هکتار در جاده میاندوآب به ملکان با تمام زیر ساخت های لازم آماده واگذاری به سرمایه گذاران می باشد خاطر نشان کرد: به جهت دسترسی این شهرک ها به استانها دیگر و قرار گرفتن آنها در مسیر ترانزیت این شهرک ها از مزیت های مهم شهرستان برای جذب سرمایه گذار می باشند.
خانی از عباس زاده ناظر گمرکات استان که در جلسه مشترک کار گروه کشاورزی شهرستان و اعضای کمیسیون کشاورزی اتاق تبریز حضور داشت خواست تا در راستای حضور کارشناسان گمرک در شهر ستان ملکان و رسیدگی به امور گمرکی در امر صادرات انگو و کشمش و سایر محصولات کشاورزی شهر ستان قادامات مقتضی را انجام دهند و در این خصوص اعلام آمادگی فعالان این بخش برای همه نوع همکاری و مساعدت در راستای حضور کارشناسان گمرک را مطرح و خاطر نشان کرد: فعالان این حوزه از اقتصاد شهر ستان آماده اند تا فضای مورد نیاز را در اختیار مسئولان گمرک قرار دهند.
فرماندار شهرستان ملکان با اشاره به این نکته که هرچند عمده فعالیت اقتصادی شهرستان در زمینه انگور و کشمش است ولی در شهرستان در خصوص پرورش گوجه فرنگی هم فعالیت های صورت می گیرد. وی در این خصوص یادآور شد: حدود 2 هزار هکتار از زمین های مزروعی شهرستان برای پرورش گوجه فرنگی اختصاص یافته که عمدتا به صورت خام به مقصد عراق صادر می شود. وی در زمینه فرآوری این محصول گفت: 17 نوع فرآوری از این محصول استحصال می شود که در صورت توانایی برای انجام این فرآوری، ارزش افزوده بالایی عاید استان و شهر ستان می کند که از این طریق می توان کسب و کار پایداری در بخش کشاورزی ایجاد نمود که نقش بسزایی در اقتصادی شهرستان ایفاء خواهد نمود.
فرماندار ملکان با اشاره به سند تدبیر و توسعه شهرستان یادآور شد: این سند با حضور کارشناسان و برنامه ریزان در چهار هسته کلیدی تعریف شده است که مبتنی بر استعدادها و توانایی های شهرستان می باشد. وی در خصوص چهار هسته تعریف شده برای شهر ستان خاطر نشان کرد: سه هسته در خصوص کشاورزی و یک هسته در خصوص بخش صنعت و معدن است. وی در خصوص سه هسته بخش کشاورزی افزود: عمدتا در سه هسته کشاورزی تغییر الگوی کشت، که استفاده بهینه از آب کمک نماید مورد توجه قرار گرفته است. فرماندار ملکان پیش بینی صندق توسعه صادرات انگور و کشمش در این شهرستان را از جمله تدابیر سند توسعه این شهرستان خواند و یادآور شد: بر اساس ماده 12 قانون وزارت جهاد کشاورزی پیش بینی شده است که سهم دولت از این صندوق از محل فروش املاک مازاد دولتی ارائه شود که خوشبختانه در شهرستان این امکان مهیا است. وی در این خصوص یادآور شد که دولت آماده است 50 درصد سهم خود در تاسیس این صندوق را ارائه دهد و 50 درصد سهم بر عهده فعالان این بخش است. وی در خصوص تامین سهم فعالان، حمایت اتاق بازرگانی را خواستار شد.
وی با اشاره به این نکته که 14 نوع انگور در این شهر ستان تولید می شود یادآور شد بخشی از این تولید می تواند به صورت تازه خوری به بازارهای داخلی و خارجی صادر شود که در این خصوص به سردخانه برای نگهداری انگور نیاز داریم تا محصول تولیدی در آن نگهداری و بر اساس درخواست و نیاز به بازار های هدف ارسال شود.
قهرمان نژاد مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی با اظهار امیدواری از اینکه که نتیجه جلسه مشترک کار گروه کشاورزی شهرستان ملکان و کمیسیون کشاورزی اتاق تبریز برای بخش کشاورزی استان مفید و موثر واقع شود، یاد آور شد: چهارو نیم درصد تولید جهانی انگور به کشورمان اختصاص دارد. وی در این خصوص یا آور شد: با تمام توانمندی و مزیتی که در این بخش از کشاورزی داریم در زیر ساخت ها و لجستیک محصولات کشاورزی همچون تریلرهای یخچال دارد با مشکلاتی مواجه هستیم. ایشان با اشاره به این نکته که از بدو تولید محصولات باید به این نکته اساسی فکر کنیم که این محصول به کدام بازار صادرات خواهد شد تا محصول بر اساس خواست و سلیقه مشتری تولید و بسته بندی شود، افزود: بازار هدف تعیین می کند که ما از کدام سموم باید استفاده و از کدام سموم نباید استفاده نمایم تا بتوانیم در آن بازار حضور موثر و مستمری داشته باشیم .
مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی با اشاره به یارانه اختصاص یافته به باغداران انگور خاطر نشان کرد: مصوب شده بود که در ازای هر کیلوگرم انگور دویست تومان یارانه به باغداران اختصاص یابد که با چانه زنی های به عمل آمده این رقم به پانصد تومان افزایش یافت که در روزهای آتی به حساب فعالان این حوزه واریز خواهد شد. وی در این خصوص یاد آور شد: از 14 میلیارد و هفتصد میلیون تومان یارانه اختصاص یافته به استان حدود 12 میلیارد و پانصد میلیون تومان به باغدارن ملکان با توجه به حجم بالای تولید انگور به این شهر اختصاص یافته است. ایشان در خصوص صندق توسعه صاردات کشمش گفت: خوشبختانه فرصتی فراهم آمده که با همکاری و هم افزای ادارات دولتی و فعالان این حوزه صندقی به منظور حمایت از تولید کنندگان و صادر کنندگان این محصول ایجاد شود. وی یارانه اختصاص یافته را فرصت مناسبی برای تامین سهم فعالان این حوزه دانست و یادآور شد: دولت آمادگی خود را با فروش املاک که در اختیار دارد اعلام نموده و اگر فعالان سهم خود را در قبال این صندق واریز نمایند در اولین فرصت ممکن این صندوق کار خود را شروع خواهد کرد.
حبیب زارعی از تولید کنندگان و صادر کنندگان انگور و کشمش در خصوص وضعیت این حوزه از کشاورزی در شهر ستان ملکان خاطر نشان کرد: ملکان به عنوان یکی از قطبهای تولید انگور در کشور به حساب می آید. وی وجود کارخانه جات مدرن و نیمه مدرن به منظور فرآوری محصول انگور و کشمش با در نظر گرفتن بازار هدف را از مزیت های رقابتی این شهر ستان خواند و با اشاره به 11 هزار هکتار باغ انگور به صورت منسجم و نیمه منسجم در این شهرستان وجود دارد، یا آور شد: حدود 260 هزار تن انگور از تاکستانهای شهر ستان برداشت شده است که از رتبه های برتر کشور و رتبه اول استان را به خود اختصاص داده ایم. وی با اشاره به برند بودن کشمش طالایی ملکان در بازارهای جهانی، خاطر نشان کرد: این برند مشتریان زیادی در کشورهای اروپایی ، آفریقایی و خاورمیانه به خود اختصاص داده است. وی آمادگی فعالان این حوزه در واحدهای فرآوری برای بسته بندی محصولات با در نظر گرفتن ذایقه مشتری را اعلام کرد و با اشاره به این نکته که در برند سازی محصول ملکان موفق عمل کرده ایم، اظهار کرد: با توجه به رقابت جهانی برای کسب بازارهای موجود و ایجاد بازارهای جدید می بایستی با توجه به علم روز و با روش های علمی قیمت تمام شده محصول را کاهش و کیفیت محصول را افزایش دهیم تا از قافله جهانی عقب نمانیم. وی ایجاد دفتر گمرکی در شهر ستان ملکان را به عنوان مطالبه اصلی تولید کنندگان و صادر کنندگان شهر ستان مطرح کرد.
علیزاده دیگر فعال این حوزه از کشاورزی با اشاره به این نکته که ملکان رتبه سوم کشور در تولید انگور را به خود اختصاص داده است یاد آور شد: این شهر ستان با تولید 260 هزار تن انگور در سال 95 به این مهم نایل آمده است. وی در خصوص فرآوری محصول تولید شده گفت: از این میزان تولید حدود 70 هزار تن کشمش خشک و 10 هزار تن کشمش برای آجیل و 60 هزار تن به صورت تیزابی توسط 7 کارخانه صنعتی موجود فرآوری و بسته بندی می شود. ایشان در خصوص توانمندی فرآوری این شهرستان افزود: امکان بسته بندی روزانه حدود 2 هزار تن محصول به صورت مکانیزه در این شهرستان وجود دارد.
عباس زاده ناظر گمرکات استان با توجه به سهم شهرستان ملکان در تولید وصادرات انگور و کشمش یاد آور شد : گمرک به عنوان یک سازمان پیشرو در حمایت از صادرات محصولات و تولیدات کشور در بخش های مختلف بویژه از زمان استقرار دولت تدبیر و امید مصصم است تا به درب صادر کنندگان محصولات و کالاهایی ایرانی برود تا اقدامات لازم را دراین خصوص انجام دهد. وی با اشاره به افتتاح گمرک شهرستان مراغه با در نظر گرفتن حمایت از صادرات محصولات و کالاهای ایرانی خاطر نشان کرد: با افتتاح این دفتر از گمرک در شهر ستان مراغه می توانیم این قسمت از استان را به خوبی پوشش دهیم که در این مورد هم رشد چشم گیری دیده می شود.
ناظر گمرکات استان در خصوص پیشنهاد ایجاد دفتر گمرک در شهر ستان ملکان یا آور شد: برنامه ششم توسعه اجازه افزایش دفاتر گمرکی را نمی دهد ولی مصوبات هیات دولت این امکان را فراهم می آورد که در صورتی که شهرستانی از شرایط خاص و ویژه ای برخوردار بود، امکان ایجاد دفتر گمرک در آن شهرستان را مهیا نمایم. وی ایجاد پایانه صادراتی در شهر ستان ملکان به دلیل وجود دو شهرک صنعتی را امکان پذیر دانست و موقعیت ترانزیتی، را از دیگر مزیت های این شهرستان برای ایجاد دفتر گمرک خواند و یاد آور شد: تا زمان افتتاح دفتر گمرک در شهر ستان می توانیم به صورت گمرک سر مزرعه و به صورت سیار اقدامات اداری لازم را انجام دهیم. وی وجود اعتماد بین گمرک استان و فعالان اقتصادی را در خصوص اقدامات الکترونیکی امکان پذیر دانست و افزود : می توان پروانه صادرات را به صورت الکترونیکی در اختیار صادر کنندگان این محصول قرار داد.
مدیر حفظ نبادات شهر ستان ملکان با اشاره به جلسات مشترکی که در شهرهای مراغه و بناب برگزار شده است یادآور شد: علاوه بر فرآوری و بسته بندی باید روی چگونگی تولید محصول بیشتر بحث و گفتگو بشود، چرا که کشور های مختلف آنالیز های متفاوتی دارند و ما هم باید بر اساس استانداردهای بازار هدف در سالم سازی محصولات صادراتی خود تلاش کنیم. وی با اشاره به این نکته که باید مواظب باشیم که مشکلاتی که در محصول پسته ایران چند سال پیش روخ داد در مورد کشمش اتفاق نیفتد.
مدیر حفظ نبادات شهرستان ملکان در خصوص کنترل سموم مورد استفاده در محصولات کشاورزی یادآور شد : برنامه ای با عنوان صدور کد 16 رقمی، برای هر باغدار در نظر گرفته شده است تا محصولی که توسط ایشان تولید می شود دارای شناسنامه باشد. وی در خصوص کد 16 رقمی گفت: سه رقم سمت چپ کد استان ، سه رقم بعدی کد شهرستان ، کدبخش، کد محصول که برای هر محصول کد ویژه ای صادر شده است که به فرض کد 128 برای کشمش، در نظر گرفته شده است. ایشان با اشاره به این نکته که برای هر بهره بردار شناسه ای تعریف شده است یادآور شد: هدف این است که با نظارت مستمر بر روی محصولات تولیدی بر اساس استانداردهای جهانی بتوانیم در بازارهای جهانی حضور مستمر داشته باشیم چرا که کشور های توسعه یافته به کیفیت محصولات صادراتی توجه ویژهای نشان می دهند.
علیرضا آقا بالایی عضو هیات نمایندگان اتاق تبریز و رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تبریز با قدردانی از برگزار کنندگان جلسه یادآور شد : یکی از اهداف کمیسیون کشاورزی اتاق تبریز، ایجاد و شکار فرصت ها است. وی ایجاد بازارهای مناسب برای محصولات داخلی را یکی از اهداف اساسی کمیسیون خواند و متذکر شد: داشتن اطلاعات لازم از کشور های هدف یکی از مهمترین عوامل موفقیت صادرکنندگان است. وی نقش اساسی اتاق بازرگانی را در حضور موفق در بازارهای هدف را ضروری خواند و یادآور شد: باید از مزیت های رقابتی شهر ستانهای مختلف استان برای حضور موفق و مستمر در بازار های جهانی نهایت بهره برداری را به عمل آوریم. وی با اشاره به برند جهانی شهرستان ملکان«سرزمین انگورطلایی» خاطر نشان کرد: چرا با داشتن چنین برندهای مطرحی آن طور که شایسته است نمی توانیم در بازارهای منطقه ای و جهانی حضور موفق و مستمر داشته باشیم. چرا کالاها و محصولات ایرانی در بازار های مسکو در رده چهارم به فروش می رسد ؟ ایشان با طرح این سوالات خاطر نشان کرد باید از بازارهای جهانی شناخت کافی به عمل آوریم . وی در این خصوص پیشنهاد داد هیاتی از تولید کنندگان و صادرکنندگان انگور شهرستان ملکان در قالب یک تور تحقیقاتی چند روزی را از تاکستانهای کشور ترکیه بازدید به عمل آورند تا با نحوه بسته بندی، نحوه صادرات، ایجاد تعاونی یا شرکتهای صادراتی، بازاریابی و بازارگردانی این کشور بیشتر آشنا شوند و در برنامه های توسعه ای خود با الگوبرداری از این کشور ها بتوانیم به هدف مورد نظر نایل شویم.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تبریز با اشاره به این نکته که حدود 29 درصد شاغلین کشور در بخش کشاورزی فعال هستند یاد آور شد: باید از این ظرفیت و توانمندی بهره برداری مناسبی به عمل آوریم. وی شناخت بیشتر پتانسیل های شهر ستان ملکان را از دیگر اهداف این نشست خواند و خاطر نشان کرد: باید تلاش نمایم تا فرصت های سرمایه گذاری شهرستان را به سرمایه گذاران داخلی و خارجی معرفی نمایم.
آقابالایی با اشاره به اهمیت اتاق بازرگانی به عنوان مشاور عالی سه قوه و پالمان بخش خصوص در معرفی بازارهای همسایه و بازار سیصد میلیونی قفقاز ، قطر، دبی و... خاطر نشان کرد: شناخت بیشتر از توانمندیهای مناطق مختلف استان میتواند ما را در صادرات محصولات و کالاهای تولیدی و خدماتی استان کمک شایانی نمود که آن هم نقش بسزایی در بهبود فضای کسب و کار استان و کشور خواهد داشت. وی لازم حضور موفق در بازارهای منطقه و جهان را شناخت فعالان اقتصادی از بازار های هدف به صورت میدانی خواند و یاد آور شد: با وجود نقش موثر بازاریابی دیجیتالی همچنان بازاریابی کلاسیک ارزش و اهمیت خود را برای حضور در بازارها حفظ کرده و تجار با اعتماد ایجاد شده از روابط چهر به چهره بهتر می توانند در بازار های فروش موفق شوند.
قنبری عضو کمیته فرهنگی و اجتماعی ستاد احیاء دریاچه ارومیه در خصوص اهمیت مدیریت آب در استان و سایر استانهای همجوار به منظور نجات دریاچه ارومیه گفت: بدون نظام کاشت نمی توانیم به کشاورزی دانش بنیان دست پیدا کنیم. وی در خصوص نحوه رسیدن به نظام کشت مناسب افزود: ستاد احیاء می بایستی با ذی نفعان ارتباط مستقیم و موثر داشته باشد تا به نقشه راه احیاء دریاچه نایل آید .
عضو کمیته فرهنگی و اجتماعی ستاد احیاء دریاچه ارومیه اهمیت روند اصلاح و بهره برداری از چاهها و حق آب ها را در مدیریت و حل بحران آب در کشور و منطقه را ضروری خواند.
لازم به ذکر است که چهارومین جشنواره انگور و سومین جشنواره دوشاب و توانمندیهای روستایی و عشایری شهرستان ملکان در روزهای 21، تا 23 شهریور ماه امسال در محل دانشگاه آزاد این شهرستان برگزار خواهد شد. خانی فرماندار ملکان در خصوص اهمیت این جشنواره گفت سال گذشته نحوه عمل آوری دوشاب ملکانه به عنوان یک اثر معنوی ثبت ملی شد است و امیدواریم امسال هم نحوه کاشت، داشت و برداشت انگور شهرستان به عنوان یک اثر معنوی ثبت ملی شود.
آلبوم تصاویر حضور کمیسیون کشاورزی، صنایع غذایی، آب و منابع طبیع