در این جلسه معاون امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی گزارشی از آخرین وضعیت صادرات غیر نفتی استان ارائه نمود و دبیران، میزهای تجاری آذربایجان، سوریه و ارمنستان گزارشی از نحوه همکاری و بهره برداری از کشور هدف تجاری خود را ارائه نمودند و در ادامه رئیس سازمان توسعه تجارت ایران نکته نظرات این سازمان در خصوص توسعه روابط تجاری کشور با سایر کشور ها مطرح نمود.
دکتر یونس ژائله با تاکید بر این نکته که در شرایطی که صادرات محصولات نفتی بسیار کاهش پیدا کرده و فشار درآمدی کشور بر روی صادرکنندگان غیر نفتی متمرکز است؛ افزود: در روزهای سخت اقتصادی وظیفه سنگین مسئولان سازمان توسعه تجارت ایران است که تلاش مضاعفی را در راستای حمایت همه جانبه فعالان اقتصادی و صادرکنندگان کشور انجام دهند. وی در همین خصوص با اشاره به ظرفیت های اقتصادی استان و عملکرد فعالان اقتصادی استان آذربایجان شرقی در رابطه با بحث صادرات و برنامه توسعه صادرات استان گفت: تجار استان با تلاش های شبانه روزی که انجام می دهند در صدد آن هستند تا سهم بیشتری از اقتصاد منطقه و جهان در راستای توسعه اقتصادی کشور جذب نمایند. وی در همین خصوص می افزاید: پیوستن ایران به موافقت نامه اوراسیا و انعقاد تعرفه های ترجیحی را با اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا می تواند فرصت مناسبی در راستای توسعه اقتصادی کشور باشد.
رئیس اتاق تبریز با اشاره به این نکته که موافقت نامه ایران با اعضای اتحادیه ارواسیا باعث تکاپو در گمرکات کشور بخصوص و گمرکات شمالی کشور شده است؛ افزود: امروز در گمرکات ارمنستان تحرکات خوبی را شاهد هستیم و این نشان دهنده آن است که تحولات اقتصادی مناسبی در حال وقوع است و این کار یعنی پیوستن به اوراسیا کار ارزشمندی از طرف دولتمردان کشور بوده که جای قدردانی از مسئولان امر به خصوص وزیر محترم صمت آقای دکتر رضا رحمانی دارد.
وی با یادآوری این نکته که فعالان اقتصادی کشور از مسئولان امر می خواهند در جهت انعقاد موافقت نامه های اقتصادی و تجاری با سایر کشورها تلاش نمایند؛ افزود: در این مورد باید در خصوص کشورهای همچون عراق، افغانستان و پاکستان اقدامات عاجلی در مورد موافقت نامه ها و تعرفه های ترجیحی انجام دهند، چرا این توافق نامه می توانند در رونق اقتصادی کشور نقش موثری داشته باشند.
ژائله با اشاره به این نکته که تعرفه های ترجیحی و قراردادهای فی مابین نقش موثری در توسعه اقتصادی و تجاری کشور دارند در خصوص ظرفیت های استان در این خصوص گفت: استان از نظر صادرات و بازگشت ارز هم جزء استانهایی است که ارز حاصل از صادرات را به کشور باز گردانده و به شبکه نیما عرضه کرده و یا کالاهای مورد نیاز کشور را از طریق ارز حاصل از صادرات را وارد کشور نمایند.
رئیس اتاق تبریز در ادامه جلسه از رئیس سازمان توسعه تجارت ایران خواست تا دو موضوع اساسی؛ نظم دهی به جلسات سازمان توسعه تجارت ایران به منظور حمایت فعالان اقتصادی و توسعه اقتصادی کشور و توانمند سازی بخش خصوصی را به منظور بهبود وضعیت صادرات کشور را در دستور کار خود قرار دهد.
علی جهانگیری معاون امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی در این نشست با اشاره به این نکته که بار توسعه کشور را همه باید به دوش بکشند، از معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران خواست تا به منظور بهره مندی از ظرفیت های همه مناطق کشور از راستای تمرکز زدایی قدامات عاجلی در حوزه های اقتصادی و مدیریت را وزارت صمت به عنوان برنامه توسعه ای در دستور کار خود قرار دهند. وی حمایت دولت در ایجاد کنسرسیوم های صادراتی را از دیگر اقدامات حمایتی وزارت صمت در راستای توسعه صادرات کشور و حضور در بازارهای منطقه ای و جهانی خواند و از مسئولان امر در این حوزه خواست تا در ایجاد این کنسرسیوم ها بخش خصوصی را بیش از پیش یاری نمایند.
دبیران میزهای تجاری ارمنستان و سوریه و آذربایجان از دیگر سخنرانان کارگروه توسعه صادرات غیر نفتی استان بودند که در خصوص ظرفیت های متقابل در راستای توسعه صادرات کشور در کشور های منطقه گزارشی ارائه و از وضعیت اقتصادی کشورهای هدف تجاری خود فرصت های همکاری را مطرح نمودند.
زاد بوم معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به قدمت تجارت و صنعت در آذربایجان از مسئولان و فعالان حاضر در جلسه خواست تا این اسناد و ذخیر موجود در این خصوص را برای بهره بردای موثر مستند سازی نمایند.
وی با یادآوری این نکته که در شرایط سخت اقتصادی فعالان اقتصادی به عنوان سرداران اقتصادی در راستای توسعه کشور ایفاء نقش می نمایند، در خصوص ظرفیت های انسانی آذربایجان در حوزه تجارت و صنعت یادآور شد: فعالان اقتصادی آذربایجان در اقصی نکات دنیا به عنوان تاجران بین المللی حضور دارند که باید از این مزیت در راستای توسعه اقتصادی کشور بهره مند گردیم.
زادبوم با تاکید بر این نکته باید از فرصت ایجاد شده از انعقاد موافقت نامه اورآسیا بهره بهرداری مناسبی با هم افزایی فعالان اقتصادی و دولت فراهم آوریم؛ در خصوص اهمیت موافقت نامه های تجاری یادآور شد: 95 درصد تجارت جهانی از طریق انعقاد موفقت نامه های منطقه ای و جهانی انجام می گیرد و کشور ایران هم در همین راستا در صدد است با حضور در موافقت نامه های دو جانبه و چند جانبه سهم خود از اقتصادی جهانی را اخذ نماید.
مدیر کل توسعه تجارت ایران همکاری با کشورهای منطقه و جهان را سرآغاز ورود ایران در سازمان تجارت جهانی خواند و یادآورشد: رویکرد کشور و مسئولان اقتصادی این است که با یک برنامه ریزی منسجم کشور عضو سازمان تجات جهانی گردد.
حمایت سازمان تجارت ایران در تشکیل کنسرسیوم های صادراتی ، حمایت سازمان از فعالان اقتصادی برای حضور در نمایشگاه منطقه ای و جهانی، مرتفع نمودن خلاء دیپلماسی با تجارت خارجی در راستای حضور موثر فعالان اقتصادی و تجاری در کشورها، برنامه ریزی اساسی برای بهره برداری از موافقت نامه ایران و اوراسیا از دیگر موارد طرح شده در جلسه کارگروه توسعه صادرات غیر نفتی استان بود.