یکصد و نهمین جلسهی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان آذربایجانشرقی با حضور وزیر جهاد کشاورزی، مدیرعامل بانک کشاورزی، استاندار آذربایجانشرقی، رئیس اتاق تبریز و جمعی از مدیران دولتی و بخش خصوصی در اتاق بازرگانی تبریز برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی تبریز، غلامرضا نوری قزلجه؛ وزیر جهاد کشاورزی در جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان با تاکید بر لزوم حمایت از بخش خصوصی گفت: ما مخالف هرگونه رانت و انحصار هستیم و بنای دولت بر انجام کار سالم است و مقابل انحصار و زیاده خواهیها میایستیم.
وی با اشاره به وجود مشکلاتی در توزیع مواد غذایی بر لزوم اصلاح رویهها تاکید کرد.
نوری قزلجه با اشاره به موضوع خرید به موقع کالاهای وارداتی گفت: برنامهریزی برخی از مراحل این کار برعهده وزارت جهادکشاورزی است، ولی بخشی از فرایند در دست ما نیست و نیازمند بودجه ارزی است.
وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: کمبودی از نظر هیچ کالایی در کشور نداریم و فقط عدم عرضه به دلیل تورم انتظاری است، زیرا تصمیمات برخی از دست اندرکاران این حوزه با حدس و پیشبینی، باعث عدم عرضهی به موقع و احتکار میشود که به صورت جدی با این موارد برخورد میشود.
هیچ کمبود کالایی در کشور نداریم
وی افزود: هیچ کمبود کالایی در کشور نداریم، با این حال در ایام خاصی از سال، دولت تحت فشار قرار میگیرد که به خاطر کمبود اقدام به واردات برخی کالاها است.
نوری با بیان این مطلب از افزایش ۳۵ درصدی صادرات در سال جاری خبر داد و افزود: تامین کالا برای ایام پایانی سال و ماه مبارک رمضان امسال انجام گرفته است.
وی با بیان اینکه تا جای ممکن از ممنوعیت صادرات جلوگیری به عمل میآید، اظهار کرد: برخی از سودجویان بهطور غیر منصفانهای پیش رفته و با معیشت مردم بازی میکنند، بنابراین مجبور هستیم وارد قضیه شده و با این نوع رفتارها برخورد کنیم.
نوری با اشاره به چالش اتحادیههای مرغ و تخم مرغ در دریافت مجوز صادرات از اتحادیه مرکزی گفت: تمایل داریم کارها را به دست تشکلها بسپاریم، ولی بنا به تجربه گذشته فعالیت برخی تشکلها باید آهسته و با دقت گام برداریم.
برنامهریزی برای تخصیص سهم استانها
وی از انجام برنامهریزیها برای تخصیص سهم هر استان به اتحادیههای آن خبر داد.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: نمیتوانیم به یک باره به دلیل بحث انحصارگری از طریق این اتحادیه کارها را تعطیل کنیم، چرا که مشکل بزرگتر از قبل ایجاد شود زیرا بازاری که در این حوزه ایجاد شده است باید با طی روندی، اصلاح شود.
نوری از امضای قراردادهایی برای روند واردات گندم و فراوری و صادرات مجدد آرد و خوراک دام خبر داد و گفت: تا زمانی که ارز ترجیحی داریم، سخت است که تولیدکنندگان، مواد اولیه را با ارز ترجیحی وارد و تبدیل به کالا کرده و صادر کنند.
انحصار در کشاورزی آذربایجانشرقی باید شکسته شود
بهرام سرمست؛ استاندار آذربایجانشرقی با تاکید بر اینکه انحصار در بخش کشاورزی استان باید شکسته شود، گفت: صدور مجوز برای واردات شکر، برنج و دیگر اقلام اساسی در خود استانها ضروری است.
وی اظهار کرد: سیاست استان مبنی براین است که در جلسات شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، بیشتر شنوندهی مسائل باشیم، تا چارهجویی انجام گرفته و نتیجه بخش باشد.
استاندار آذربایجانشرقی ضمن تاکید بر لزوم حل مشکلات اتحادیههای استانی گفت: در آستانهی ماه رمضان دستورات مورد نیاز برای ارائهی گوشت گوسفندی در استان صادر شده است.
سرمست اظهار کرد: با توجه به سیاست دولت چهاردهم مبنی بر تفویض اختیارات، امیدواریم به زودی شاهد تحقق این امر مهم باشیم.
وی خاطرنشان کرد: باید انحصارهایی که در کشور ایجاد شده است، شکسته شود و واردکنندگان و صادرکنندگان استان بتوانند در فضای رقابتی سالم، تلاش کنند.
سرمست با تاکید بر لزوم توجه به صدور مجوز برای واردات اقلام اساسی چون شکر، برنج و توزیع گوشت گوسفندی تنظیم بازار برای استان، خواستار تخصیص گندم کیفی برای استان شد.
خواستار تفویض اختیارات استانی در بخش کشاورزی هستیم
یونس ژائله؛ رئیس اتاق بازرگانی تبریز اظهار کرد: گرفتاریهای که بخش کشاورزی استان دارند، قابل حل بوده و میتوان با کمک و رهنمودهای وزیر جهاد کشاورزی برطرف کرد.
وی با اشاره به وجود مشکلات متعدد در بخش مرغ و تخم مرغ ادامه داد: اتحادیه مرغ تخمگذار خواستار صدور مجوز صادرات در خود مجموعه است تا مجبور به اخذ مجوز از نهاد دیگری نباشند. تولید مرغ، حفظ قیمت مرغ و صدور مجوز صادرات مرغ توسط اتحادیههای استانی، خواسته اصلی فعالان این صنف است.
رئیس اتاق تبریز تاکید کرد: از یک جایی به بعد باید توانمندیهای استان در واردات نهادههای دامی را به کشور ثابت کنیم. تولیدکنندگان اتحادیه مرغ تخم گذار میخواهند به جای اینکه مجوز صادرات را از اتحادیه میهنی بگیرند و به ازای هر صادرات، پولی به این اتحادیه واریز کنند، خودشان اقدام به صادرات کنند.
ژائله با اشاره به کمبود عرضه شکر در بازار، خواستار شفافیت قیمت شکر شد.
رئیس اتاق تبریز همچنین از افزایش شدید قیمت روغنهای قنادی و مشکل در تامین آن خبر داد و خواستار رسیدگی به این مشکل شد.
وی با اشاره به مشکل کمبود جو در روزهای گذشته افزود: زمانی که باید جو با قیمت ۱۶۰ دلار در مبدا و ۲۱۰ دلار به بندرانزلی میرسید را میخریدیم، نخریدیم و الان باید به قیمت ۳۰۰ دلار خریداری کنیم.
ژائله تاکید کرد: استان باید سهم خود از واردات نهاده ها از جمله جو، ذرت و کنجاله سویا را خودش تامین کند و این انحصار را بشکنیم.
رئیس اتاق تبریز ادامه داد: این توانمندی در استان ما وجود دارد که اقدام به واردات کند و در این راستا با ارز یکسان مقدار بیشتری واردات انجام میگیرد.
وی گفت: تاخیر در صدور مجور ثبت سفارش خرید محصول باعث میشود تا خرید دیرتر انجام بگیرد و قیمت محصول هنگام خرید بالاتر باشد.
ژائله با بیان اینکه شبکه توزیع کالاهای وارداتی ازجمله برنج باید مشخص شود، افزود: مشکل تامین مالی از طریق بانک کشاورزی در استان داریم و این بانک، رسالت خود را در استان ما به رغم تعدد پروژههای پیشران کشاورزی به هیچ وجه انجام نمیدهد.
رئیس اتاق تبریز با بیان اینکه همه سرمایهگذاریها در حوزه کشاورزی در استان توسط بخش خصوصی است، ادامه داد: ما خواستار تامین محل بستهبندی و فرآوری سیب صادراتی و در مقابل صادرات سیب، خواستار صدور مجوز واردات موز هستیم.
وام 5.5 همتی بانک کشاورزی به کشاورزان
وهب متقینیا؛ مدیرعامل بانک کشاورزی گفت: بانک کشاورزی در آذربایجانشرقی از ابتدای سال جاری ۵.۵ همت تسهیلات پرداخت کرده و سال گذشته بانک کشاورزی به تنهایی ۶۲ درصد از تسهیلات بخش کشاورزی را متقبل شده است.
وی با تاکید بر اینکه بانک کشاورزی بانکی تخصصی است، ادامه داد: این بانک به تنهایی در بحث گندم ۵۰ همت تامین مالی کرده که هیچ بانکی این کار را انجام نمیدهد.
مدیرعامل بانک کشاورزی تاکید کرد: این بانک برای کشاورزان بوده و ۹۲ سال قدمت داشته و همواره همراه کشاورزان بوده است.
رضا جعفری؛ عضو هیئترئیسه اتاق بازرگانی تبریز گفت: در حال حاضر بسیاری از کارخانجات استان در تامین مواد اولیه مورد نیاز از جمله در زمینه حبوبات، روغن و شکر مشکل دارند و باید راهکاری برای مدیریت و تامین یکپارچه مواد مورد نیاز واحدهای تولیدکننده مواد غذایی در نظر گرفته شود.
بشیر جعفری؛ رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست استان آذربایجانشرقی گفت: عنصر آب اساسیترین چالش دنیا و کشور ما است و در این زمینه باید بر تولید محصولات استراتژیک اهتمام ویژهای داشته باشیم.
وی با بیان این مطلب بر لزوم کاشت محصولات کمآببر و تعریف معیشتهای جایگزین در حاشیه دریاچه ارومیه شد.
نظام اداری پشتیبان بخش خصوصی باشد
روحالله متفکرآزاد؛ نمایندهی مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی در این جلسه بیان کرد: مراجعات متعددی از اتحادیههای مرغ تخمگذار و مرغهای گوشتی و آرد داریم و برای ورود به بحث تامین این محصولات آماده هستیم.
وی با اشاره به بحث انحصارگری در حیطه صادرات تخم مرغ، اظهار کرد: قانونی برای انحصارگری در حوزه مرغداران نداریم و این موضوع باید اصلاح شود.
علی جعفری آذر؛ نمایندهی مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به کمبود نقدینگی در بانکهای استان، از اهتمام برای چارهچویی در این زمینه خبر داد.
وی با اشاره به اهمیت تامین مواد غذایی باکیفیت در جامعه اضافه کرد: بحث آرد نوع یک و دو را دولت میتواند با مدیریت درست ساماندهی کند.
مجید نصیرپور، نماینده مردم سراب در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: توسعه متوازن با سرعت متناسب، نیازمند برنامهریزی منسجم است و در این راستا باید اتاق فکری تشکیل شود و زنجیرهای از مشکلات را شناسایی و نقش خود را در اقتصاد ملی و تامین امنیت غذایی مشخص کنیم.
وی با بیان اینکه اثرگذاری در اقتصاد ملی با برنامهریزی امکانپذیر است، ادامه داد: بخش خصوصی فعال برای توسعه و پیشرفت باید با بخش اداری فعال همراه بوده و نظام اداری باید پشتیبان بخش خصوصی باشد وگرنه سرمایه گذاری زودبازده انجام نمیگیرد.
گفتنی است، در این نشست روسا و نمایندگان اتحادیههای مرغ، دامی، اتحادیه گندمکاران و صنایع غذایی آذربایجانشرقی به تشریح مشکلات ازجمله تفاوت قیمت تمام شده با قیمت بازاری، عدم وجود سوخت جایگزین، افزایش ۲۵ درصدی کرایه حمل، مشکل تامین جوجه آرین، تعدد سامانهها، کمبود جو، افزایش قیمت روغنهای قنادی، مشکل تامین نهادههای دامی و... پرداختند.