تاریخ : پنجشنبه 25 بهمن 1403
کد 5563

دومین میز تجاری گرجستان در اتاق تبریز برگزار شد

دومین جلسه میز تجاری گرجستان در اتاق تبریز با حضور نمایندگانی از بخش دولتی و خصوصی با هدف بررسی شرایط فعلی تجارت با گرجستان و برنامه‌ریزی جهت افزایش مبادلات تجاری با این کشور تشکیل شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی تبریز، سهند شهبازی؛ مسئول امور بین‌الملل اتاق تبریز در ابتدای این نشست، به تشریح عمده مشکلات تجارت با این کشور پرداخت.
سهند شهبازی، ممنوعیت صادرات قیر از ایران به گرجستان و همچنین تعرفه بالای صادرات فولاد ایران به کشور گرجستان را از مشکلات طرح شده از سوی اعضا عنوان کرد.
وی با تاکید بر لزوم برقراری پرواز مستقیم بین تبریز- تفلیس- تبریز گفت: بسیاری از تجار استان، برای سفر هوایی به گرجستان، مجبور به سفر به تهران می شوند.
شهبازی عدم صدور مجوز از سوی دولت ترکیه برای ترانزینت دام زنده از گرجستان به ایران را یکی دیگر از چالش‌های موجود عنوان کرد.
وی با اشاره به آثار مثبت انعقاد موافقتنامه تجارت ترجیحی میان ایران و کشورهای عضو اتحایه اقتصادی اوراسیا و در شرف اجرا بودن موافقتنامه تجارت آزاد با این کشورها، و افزایش میزان صادرات کشور گفت: با انعقاد موافقتنامه تجارت ترجیحی میان ایران و گرجستان، قطعا مسیرهای جدیدی برای تجار کشور باز خواهد شد.
مسئول امور بین‌الملل اتاق تبریز در ادامه با بیان اینکه تاکنون چندین مشکل در قالب این میزها شناسایی و رفع شده و چندین مورد نیز در دست پیگیری است، تاکید کرد: از ابتدای سال 1404 میزهای تجاری استان برنامه‌محور و در قالب فرمت مشخصی که توسط استانداری آذربایجان‌شرقی و اداره کل صمت استان تدوین شده است، پیش خواهند رفت.
نوید امجد؛ دبیر میز تجاری گرجستان با اشاره اهمیت صادرات قیر گفت: قیر برخلاف سایر محصولات، از ته‌مانده فرایند پالایش نفت خام به دست می‌آید و نه‌تنها صادرات آن برای کشور از نظر ارزآوری مهم است، بلکه از نظر زیست‌محیطی نیز اهمیت بسیاری دارد.
وی با بیان اینکه ایران،  9 الی 10 درصد سهم جهانی از صادرات قیر را دراختیار دارد، تاکید کرد: این امر حاکی از قابلیت ویژه استان در این زمینه است، با این حال طی سال‌های اخیر میزان صادرات قیر تحت تاثیر
بحث پیمان‌سپاری ارزی، قرار گرفته است.
امجد با اشاره به محدودیت اعمال شده از سوی کشور ترکیه برای صادرات قیر ایران گفت: این کشور صرفا برای قطع دست ایران از بازارهای جهانی این اقدام را انجام داده است و طی بخشنامه‌ای مسیر زمینی صادرات قیر که تنها مسیر صادراتی ایران بود را برای صادرات قیر ممنوع کرده است و این محصول از مسیرهای دریایی این کشور همچنان تجارت می‌شود.
وی همچنین از سیاست‌های ارزی دولت و نرخ‌گذاری دستوری انتقاد کرد و خواستار اتخاذ تدابیر جدی در این زمینه شد.
سید یوسف حسینی؛ رئیس کمیسیون صادرات و مدیریت واردات اتاق بازرگانی تبریز، با اشاره به پتانسیل ویژه فعالان اقتصادی استان گفت: ما در آذربایجان‌شرقی تمام امکانات موجود برای تجارت خوب را در اختیار داریم، اما به دلیل تحریم‌ها، مشکلات دیپلماتیک، قوانین دست و پاگیر و بخشنامه‌های متنوع، عملا نمی‌توانیم از ظرفیت‌های موجود بهره بگیریم.
وی با بیان این مطلب گفت: بخش خصوصی همانند آب زلال است و اگر دولت اجازه دهد، به راحتی می‌تواند راه خود را باز کند.
حسینی با اشاره به اهمیت حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی از سازمان توسعه تجارت خواست تا مسیر را برای شرکت تجار ایرانی در نمایشگاه‌های خارجی هموار کند.
محمدنقی هنربر؛ رئیس بازرگانی اداره کل صمت استان در این جلسه آماری در خصوص میزان تجارت استان با کشور گرجستان ارائه داد و افزود: در 10 ماهه اول سال 1403، میزان صادرات استان ما به این کشور 188 میلیون دلار و میزان واردات از این کشور 134 میلیون دلار بوده است.
وی اضافه کرد: در حال حاضر 40 درصد میزان صادرات کشور به گرجستان از استان ما صورت می‌گیرد و فولاد بیشترین میزان را در بین محصولات صادراتی دارد.
هنربر، با اشاره به اعمال محدودیت در واردات قیر و فولاد از ایران به گرجستان توسط این کشور افزود: از ابتدای سال جاری میزان صادرات قیر استان ما به این کشور در سال جاری نسبت به سال گذشته که هیچ‌ صادرات قیری صورت نگرفته بود، افزایش یافته است و این امر نشان می‌دهد، محدودیت‌های موجود تا حدودی برطرف شده است.
رحیم روایی؛ نماینده معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری آذربایجان‌شرقی ضمن انتقاد از سیستم متمرکز در ایران گفت: بیشتر مسائلی که در میزهای تجاری مطرح می‌شود، در سطح ملی بوده و به دلیل متمرکز بودن سیستم اداری کشور، عملا کاری از استان‌ها ساخته نیست.
وی با بیان اینکه عمده تجارت ایران با کشورهای چین، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه، افغانستان و پاکستان است، گفت: بزرگترین رقیب تجاری ایران در منطقه، کشور ترکیه است، که هم از نظر میزان صادرات و هم   GDPافزایش چشمگیری داشته است، در حالی که این آمار در ایران نسبت به سال‌های قبل رشد چندانی نداشته است.
روایی تاکید کرد: آذربایجان‌شرقی در زمینه لوازم خانگی دارای پتانسیل ویژه‌ای است، اما کشور ترکیه به عنوان رقیب اصلی ما در منطقه در این زمینه، از سال 2019 تا 2021، صادراتش شش برابر شده است، به خصوص شاهد هستیم که ترکیه طی سال‌های اخیر جای ایران را در کشور عراق گرفته است و بازارها یکی پس از دیگری از دست ما خارج می‌شود.
وی با بیان این مطلب بر لزوم ورود میزهای تجاری پس از احصاء مشکلات، به فاز عملیاتی تاکید کرد.