تاریخ : پنجشنبه 6 دي 1403
کد 5418

اعلام آمادگی بخش خصوصی استان آذربایجان‌شرقی برای احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر

پیرو اعلام آمادگی رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی مبنی بر تخصیص اعتبار ۸۰۰ میلیون دلاری در نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان آذربایجان‌شرقی، نشست مشترک کمیسیون صنایع و انرژی، کمیسیون معادن و فلزات و کمیسیون تامین اجتماعی،کار، مالیات و تامین اجتماعی، با حضور رئیس اتاق بازرگانی تبریز برگزار و نحوه بهره‌گیری از ظرفیت ۸۰۰ میلیون دلاری ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر در آذربایجان‌شرقی بررسی شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی تبریز، یونس ژائله؛ رئیس اتاق بازرگانی تبریز با اشاره به برگزاری جلسات مختلف در سطح استانی و ملی در رابطه با تولید انرژی پاک گفت: با توجه به ناترازی‌های موجود و خسارات سنگین وارده به واحدهای تولیدی از این بابت، ضرورت ورود بخش خصوصی به این حوزه کاملا محسوس است.
وی با اشاره به نیاز واحدهای صنعتی، بویژه واحدهای بزرگ به انرژی برق ادامه داد: واقعیت این است که کشور با کسری در بخش انرژی مواجه است و هر سال این ناترازی افزایش می‌یابد و در واقع ضرری که ما از قِبل این ناترازی متحمل می‌شویم، برای کارآفرینان سخت و جبران‌ناپذیر است.
رئیس اتاق تبریز با بیان این مطلب بر اهمیت سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی‌های تجدید پذیر و بهره‌گیری از ظرفیت ۸۰۰ میلیون دلاری تخصیص یافته توسط صندوق توسعه ملی برای این منظور در استان تاکید کرد و افزود: قبل از هر اقدامی باید تمامی مراحل از جمله نحوه عقد قرارداد، اعطای مجوزها، نحوه فروش و تامین منابع مالی کاملاً شفاف‌سازی شده و در قالب طرح‌های توجیهی ارائه شود. همچنین وزارت نیرو باید یا برق مازاد تولید شده توسط واحدهای تولیدی را خریداری کند یا اجازه صادرات برق را بدهد.
ژائله با اشاره به وجود برخی ابهامات در زمینه احداث نیروگاه‌های خورشیدی گفت: در این طرح هنوز نرخ برق در مقیاس صادراتی محاسبه نشده است، یا در رابطه با تبدیل برق به بیت‌کوین و ارزهای دیجیتال هیچ تمهیداتی اندیشیده نشده است.
وی بر لزوم تعیین محل بازپرداخت از طریق صرفه‌جویی دولت در استفاده از سوخت فسیلی در نیروگاه‌های مازوت‌سوز یا گازوئیل‌سوز از محل ماده ۱۲ به عنوان تضمین تاکید کرد.
رئیس اتاق تبریز، یکی از موانع موجود در راه احداث نیروگاه‌های خورشیدی را وجود ۷۰ دستگاه مختلف، بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های متفاوت دانست و گفت: در این زمینه بهتر است برای تسهیل و تسریع فرایندها، با یک مجموعه واحد در ارتباط باشیم.
ژائله همچنین از عدم همکاری اداره کل محیط زیست استان و مانع‌تراشی برای واحدهای صنعتی ابراز نگرانی کرد و گفت: امور باید طوری پیش برود که هیچ مانعی برای
احداث نیروگاه خورشیدی توسط بخش خصوصی وجود نداشته باشد.

تشکیل کنسرسیوم، بهترین گزینه برای احداث نیروگاه خورشیدی
رئیس اتاق تبریز، تشکیل کنسرسیوم را بهترین گزینه برای احداث نیروگاه خورشیدی در استان دانست و افزود: اگر فعالیت‌ها در قالب کنسرسیومی پیش برود، نتیجه بهتری به دست می‌آید.
وی خرید و واردات انبوه پنل خورشیدی را یکی دیگر از راه‌های تامین پنل خورشیدی مورد نیاز برای واحدهای تولیدی عنوان کرد و از آمادگی یک شرکت چینی برای احداث کارخانه پنل خورشیدی در استان خبر داد.
دشت تبریز، بهترین نقطه برای احداث نیروگاه خورشیدی
ژائله گفت: در حال حاضر بهترین نقطه برای احداث نیروگاه خورشیدی منطقه دشت تبریز است که هیچ معارضی نداشته و محدودیتی برای احداث نیروگاه و تامین زیرساخت‌ها ندارد.
رضا جعفری؛ عضو هیئت‌رئیسه اتاق بازرگانی تبریز، تخصیص اعتبار 800 میلیون دلاری برای احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر را یک فرصت ویژه برای صنایع عنوان کرد.
وی بحث اعطا و بازگشت دلاری این تسهیلات را یک چالش برای واحدهای تولیدی دانست و خواستار ارائه راهکاری مناسب برای این مسئله شد.
یونس اکبرپور پایدار؛ رئیس کمیسیون صنایع و انرژی اتاق تبریز با اشاره به اهمیت ورود بخش خصوصی به بحث انرژی‌های تجدیدپذیر گفت: قطعی برق طی سال‌های اخیر باعث تحمیل هزینه‌های سنگین به صنایع استان شده است و ادامه فعالیت برای واحدهای تولیدی در این شرایط عملا غیر ممکن است.
وی با اشاره به اعطای تسهیلات ۸۰۰ میلیون تومانی، بر لزوم بهره‌گیری از این ظرفیت در راستای رفع محدودیت‌ برق صنایع تاکید کرد.
پایدار گفت: در حال حاضر حتی در تامین گازوئیل نیز برای مصرف صنایع با محدودیت مواجه هستیم.

در تامین زیرساخت‌ها در استان کم‌کاری شده است
امید اسمعیل ظفر؛ رئیس کمیسیون معادن و فلزات اتاق تبریز با اشاره به مشکلات ناشی از قطعی برق در تابستان برای واحدهای تولیدی بالای ۲ مگاوات مصرف برق، به خصوص واحدهای فولادی، بر لزوم سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر و خورشیدی تاکید کرد.
وی با بیان اینکه استان آذربایجان‌شرقی تاکنون نتوانسته است از ظرفیت صندوق توسعه ملی استفاده کند، افزود: سهم استان ما از این صندوق، تنها دو دهم درصد است، این در حالی است که استان‌هایی مثل کرمان، یزد، خراسان شمالی و… در جایگاه اول استفاده از منابع این صندوق قرار دارند.
ظفر تاکید کرد: ناکارآمدی مدیران استان، باعث شده است طی ۱۵ سال اخیر، هیچ‌گونه مگاپروژه‌ای در استان اجرا نشود و نتیجه این امر، کاهش میزان زیرساخت‌ها در استان است.
رئیس کمیسیون معادن و فلزات اتاق بازرگانی تبریز با تاکید بر اینکه در حال حاضر ظرفیت ۸۰۰ میلیون دلاری جهت احداث نیروگاه خورشیدی برای استان ما از سوی صندوق توسعه ملی در نظر گرفته شده است، گفت: پیشنهاد ما این است که به‌جای پراکنده‌کاری، واحدهای بالای ۱ یا ۲ مگاوات مصرف استان در قالب کنسرسیوم برای تاسیس نیروگاه با ظرفیت ۴۰۰ تا ۵۰۰ مگاوات اقدام کنند.

اعلام آمادگی ۸ شرکت فولادی استان برای سرمایه‌گذاری در حوزه نیروگاه‌های خورشیدی
ظفر از اعلام آمادگی ۸ شرکت فولادی استان برای سرمایه‌گذاری در این زمینه خبر داد.
وی با اشاره به مشکل تخصیص زمین پیشنهاد داد: واحدهای تولیدی به جای اقدام جداگانه، در قالب کنسرسیوم یا صنفی وارد بحث تاسیس نیروگاه خورشیدی شوند.
 
مهدی امینی؛ رئیس کمیسیون بانک، مالیات، کار و تامین اجتماعی اتاق تبریز، لازمه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در حوزه انرژی خورشیدی را همکاری بخش دولتی و وزارت نیرو در اعطای مجوزها، استعلام‌ها و تسهیل فرایندها دانست.
وی با تاکید بر لزوم ارائه تضمین خرید برق توسط وزارت نیرو گفت: برق مازاد نیاز واحدهای تولیدی باید به صورت تضمین شده توسط دولت خریداری شود.
امینی یکی دیگر از چالش های موجود در زمینه اخذ تسهیلات از صندوق توسعه ملی را دریافت و پرداخت دلاری عنوان کرد و افزود: با توجه به نوسانات قیمت دلار و روند افزایشی آن، پرداخت مبالغ به دلار برای واحدهای تولیدی، دشوار خواهد بود. در این زمینه لازم است وزارت نیرو، برق را به صورت دلاری از تولیدکنندگان بخرد.
 
سعید رسالی؛ مدیرعامل شرکت توزیع برق منطقه‌ای استان با اشاره به ماده 16 قانون حمایت از تولید دانش‌بنیان، گفت: در حال حاضر با توجه به اعمال سهم 2 درصد انرژی‌های تجدیدپذیر در قبوض صنایع، عملا احداث نیروگاه خورشیدی برای واحدهای تولیدی مقرون به‌صرفه‌تر است.
وی از امکان فروش برق مازاد صنایع در تابلوی سبز بورس یا به صورت دوجانبه خبر داد.
جعفر صبحی؛ نایب رئیس کمیسیون کارآفرینی، اقتصاد دانش‌بنیان و بهبود فضای کسب و کار اتاق تبریز بر لزوم تجمیع تقاضاها برای احداث نیروگاه خورشیدی تاکید کرد و افزود: با توجه به اینکه پنل‌های خورشیدی نیازمند تعمیر و نگهداری هستند، بهتر است واحدها از طریق یک شرکت واحد برای واردات پنل‌های مورد نیاز اقدام کنند.
وی افزایش قدرت چانه‌زنی و کاهش قیمت خرید را یکی دیگر از فواید خرید از یک شرکت واحد دانست.
شهرک صنعتی بعثت و شهرک سرمایه‌گذاری خارجی، مهیای نصب پنل‌های خورشیدی
سهراب فیض‌زاده؛ مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان آذربایجان‌شرقی گفت: با توجه به تحقیقات انجام شده شهرک صنعتی بعثت و شهرک سرمایه‌گذاری خارجی برای نصب پنل‌های خورشیدی مناسب و مهیا هستند.
وی ادامه داد: در حال حاضر در شهرک صنعتی بعثت حدود دو هزار هکتار با ظرفیت تولید ۱۰ مگاوات برق آماده سرمایه‌گذاری است.
فیض‌زاده با اشاره به نبود زیرساخت‌های لازم در حوزه احداث نیروگاه‌های خورشیدی گفت: در برخی از مناطق استان مکان مناسب برای تاسیس نیروگاه وجود دارد، اما زیرساخت‌های لازم فراهم نیست و در برخی مناطق برعکس زیرساخت‌ها مهیا است، اما زمین مناسب در اختیار نداریم، بنابراین قبل از هرگونه سرمایه‌گذاری نیاز است مشکل اتصال به شبکه و همچنین توان مالی دولت برای تامین زیرساخت‌ها سنجیده شود.

 
آلبوم تصاویر نشست بررسی امکان احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر