تاریخ : سه شنبه 22 اسفند 1402
کد 4643

در نشست مشترک اتاق بازرگانی و استانداری آذربایجان‌شرقی؛

بررسی جزئیات الگوی کشت استان

کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی تبریز با دستور کار «بررسی و نقد سازنده گزارش سازمان جهاد کشاورزی استان در خصوص الگوی کشت استان به منظور ارائه راهکارهای عملی» با حضور جمعی از مدیران استانی، نمایندگان بخش خصوصی و کشاورزی استان و اساتید دانشگاهی در استانداری آذربایجان‌شرقی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی تبریز، بشیر جعفری؛ رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی تبریز در ابتدای این نشست با اشاره به محدودیت منابع آبی در استان گفت: علی‌رغم کمبود منابع آبی و لزوم مقابله با کاشت محصولات پرآب‌بر، برخی از محصولات کشاورزی استراتژیک هستند و نمی‌توان از تولید این محصولات خودداری کرد، بنابراین باید با تدوین برنامه‌های راهبردی، مصرف منابع آبی استان را مدیریت کرد.
وی تاکید کرد: مدیریت یکپارچه آب استان باید با مشارکت همه نهادهای مربوطه انجام شود، چراکه با برنامه‌ریزی انفرادی و یک‌جانبه نمی‌توان موفق عمل کرد.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق تبریز ضمن قدردانی از حمایت‌های مجموعه استانداری آذربایجان‌شرقی در تحقق این هدف، حضور استانداری در کنار اتاق تبریز و بخش کشاورزی را پشتوانه اجرایی و محکم دانست.
 
نمی‌توان با اعمال زور کشاورزان را به انجام کاری وادارکرد
جبارعلی ذاکری؛ معاون هماهنگی امور استانداری آذربایجان‌شرقی ضمن تاکید بر اهمیت مدیریت یکپارچه منابع آبی در استان گفت: در برنامه هفتم توسعه مقرر شده است که هر سال یک درصد مصرف آب کاهش یابد، اما این هدف، با کلی‌گویی محقق نمی‌شود.
وی با با تاکید بر اینکه نمی‌توان با اعمال زور کشاورزان را به انجام کاری وادارکرد، افزود: در این راستا باید تا حد امکان روی فعالیت‌های ترویجی، تبلیغی و آگاه‌سازی تاکید شود و سپس در صورت لزوم اهرم سلبی به‌کار گرفته شود.
ذاکری خاطرنشان کرد: در پایان خروجی همه اقدامات صورت‌گرفته باید قابل لمس و اندازه‌گیری باشد تا ببینیم چه میزان در مصرف آب صرفه‌جویی شده است.
وی بر لزوم تصمیم‌گیری در حوزه مدیریت آب با بهره‌گیری از خرد جمعی و مشارکت و همکاری نهادهای مربوطه تاکید کرد.
ذاکری در پایان خواستار انتخاب یک شهرستان به‌عنوان پایلوت برای بررسی دقیق‌تر نتایج حاصل از اجرای الگوی کشت شد.
رحیم‌زاده؛ مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی به ارائه گزارش نظارت میدانی در خصوص اجرای برنامه الگوی کشت ملی محصولات کشاورزی آذربایجان‌شرقی پرداخت.
وی در خصوص ضرورت اجرای الگوی کشت و اقدامات انجام شده در این زمینه گفت: با توجه به قرار گرفتن ایران در پهنه خشک و نیمه خشک و همچنین با توجه به تشدید بحران آب، لزوم تعیین الگوی کشت ضروری است و به‌همین منظور چندین جلسه استانی و کشوری در این زمینه برگزار شده است. در عین حال، با انجام بازدیدهای میدانی از مزارع، گزارش‌گیری و انعکاس عملکرد شهرستان‌ها و برگزاری دوره‌های آموزشی و اعزام کاروان‌های ترویجی سعی شده است، میزان تحقق اصلاح الگوی کشت در راستای کاهش مصرف آب و بهبود عملکرد زمین‌های کشاورزی افزایش یابد.
رحیم زاده با بیان این مطلب افزود: بر این اساس در سال زراعی 1401-1402، میزان تحقق الگوی کشت در بخش غلات: 107 درصد در بخش آبی و 106 درصد در بخش دیم؛ گیاهان روغنی: 26 درصد آبی و 62 درصد دیم؛ حبوبات: 87 درصد آبی و دیم؛ سبزی و صیفی‌جات:56 درصد آبی و گیاهان صنعتی: 2 درصد در بخش آبی و 388 درصد در بخش دیم بوده است.
محمد امین حجازی؛ نایب رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق تبریز در این نشست با تاکید بر وجود بحران آب در استان تاکید کرد: قبل از هر اقدامی باید این مسئله بررسی شود که با اصلاح الگوی کشت و فعالیت‌های ترویجی، تا چه حد در مصرف آب در بخش کشاورزی صرفه‌جویی خواهد شد و تا چه میزان بهره‌وری در این حوزه افزایش خواهد یافت.
غفارزاده؛ مدیر عامل آب منطقه‌ای استان آذربایجان‌شرقی با بیان اینکه در حال حاضر حدود سه هزار و 300 متر مکعب آب تجدیدپذیر زیرزمینی و سطحی در استان وجود دارد، گفت: بیش از 90 درصد منابع آبی استان در بخش کشاورزی مصرف می‌شود و با توجه به میزان مصرف آب، هر سال شاهد افت 60 سانتی سفره‌های زیرزمینی هستیم.
وی تصریح کرد : منابع آبی در حال اتمام است و ما مجبور به برنامه‌ریزی برای به نصف رساندن مصرف فعلی خود هستیم، در غیر این صورت نه‌تنها امنیت غذایی، بلکه امنیت آبی نیز به خطر خواهد افتاد.
فاخری فرد؛ استاد دانشکده مهندسی آب دانشگاه تبریز تاکید کرد: امنیت غذایی زمانی تامین می‌شود که امنیت آبی حفظ شود.
وی با اذعان بر اینکه زیرساخت‌های لازم در خصوص اصلاح الگوی کشت و نحوه ارزیابی آن در مزارع، مشخص نیست، افزود: تا زمانی که مبنای دقیقی برای اندازه‌گیری نحوه کاهش مصرف آب پس از اصلاحی الگوی کشت مشخص نشود، نمی‌توان این طرح را موثر دانست.
فرجی‌آزاد؛ رئیس اتاق اصناف کشاورزی استان آذربایجان شرقی گفت: بزرگترین ایراد طرح‌های موجود در حوزه کشاورزی این است که نقش کشاورزان، به‌عنوان عاملان اصلی در تصمیم‌گیری‌ها و سیاست‌گذاری‌ها نادیده گرفته می‌شود.
کاظم زاده؛ مشاور کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی و پژوهشگر هیدروپلتیک در این نشست با بیان اینکه مهمترین مشکل و چالش استان افزایش دما است و کاهش بارش هم حاصل و نتیجه افزایش دماست تاکید کرد: راهکارهای تعدیل دمای استان از جمله کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی نیز باید در دستور کار قرار گیرد. همچنین ضمن حفظ جنگل‌های استان از قاچاق چوب نیز جلوگیری شود و در عین حال اجرای طرح یک میلیارد نهال به عنوان یک ضرورت اساسی و حیاتی دنبال شود.
وی در پایان بر لزوم کشت فراسرزمینی تاکید کرد و افزود: در کشورهای حوزه قفقاز جنوبی و در حاشیه کشورهای حوضه ارس- کُر به‌خصوص ارمنستان فرصت‌های خوبی برای کشت فراسرزمینی وجود دارد و اجرای این طرح هم برای ایجاد معیشت جایگزین و هم برای ایجاد فضای تنفسی در خصوص نجات دریاچه ارومیه ضروری است.      
 
 
 
 

 
آلبوم تصاویر کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق تبریز