تاریخ : سه شنبه 7 آذر 1402
کد 4401

در نشست مشترک پنجمین جلسه کمیسیون صادرات و مدیریت واردات و چهارمین جلسه کمیسیون کارآفرینی، اقتصاد دانش‌بنیان و بهبود فضای کسب و کار اتاق بازرگانی تبریز طرح شد

آثار مثبت حضور ایران دراتحادیه اقتصادی اوراسیا

    نشست مشترک پنجمین جلسه کمیسیون صادرات و مدیریت واردات و چهارمین جلسه کمیسیون کارآفرینی، اقتصاد دانش‌بنیان و بهبود فضای کسب و کار اتاق بازرگانی تبریز با حضور سید یوسف حسینی؛ رئیس کمیسیون صادرات و مدیریت واردات اتاق تبریز و اعضای دو کمیسیون مذکور برگزار شد.
 به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی تبریز، شهبازی؛ دبیر کمیسیون صادرات و مدیریت واردات اتاق تبریز به تشریح دستور جلسه این نشست پرداخت و افزود: موضوع منطقه‌گرایی برای ایران اهمیت بالایی دارد و با توجه به قرار گرفتن جمهوری اسلامی ایران تحت شدیدترین نظام تحریمی آمریکا و غرب و همچنین نبود چشم‌انداز مثبت برای رفع این تحریم­ها، ایران درصدد است با بهره‌گیری از ظرفیت پیوندهای منطقه‌ای و توسعه روابط با کشورهای همسایه، اثرات تحریم‌ها را کمرنگ کند.
وی ادامه داد: اتحادیه اقتصادی اوراسیا یکی از مهم‌ترین پیوندهای منطقه‌ای در این زمینه است. موافقتنامه موجود از ۸ آبان ۱۳۹۸ به مدت 4 سال به شکل موافقتنامه تجارت ترجیحی اجرا شده است و حالا با گذشت ۴ سال از اجرایی شدن این موافقتنامه، امیدواریم شاهد تحقق موافقتنامه تجارت آزاد شویم.
سید یوسف حسینی؛ رئیس کمیسیون صادرات و مدیریت واردات اتاق تبریز با اشاره به اهمیت تجارت با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا به طور عام و تجارت با فدراسیون روسیه به طور خاص، گفت: تحریم­های اعمال شده بر علیه روسیه، باعث تغییر در نگرش تجاری فعالان اقتصادی این کشور شده است و این بهترین فرصت برای تجار و صنعتگران کشور و علی­الخصوص استان آذربایجان‌شرقی است.
 
اهمیت موافقتنامه تجارت آزاد برای توسعه صادرات
در ادامه این نشست میرهادی سیدی؛ مشاور امور بین‌الملل سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به شرایط موجود در جامعه گفت: جامعه امروز با تغییرات دوران‌سازی از قبیل پایان جنگ سرد و رفع موانع سیاسی، پیشرفت‌های چشمگیر فناوری‌های اطلاعات و ارتباطات و حمل و نقل، و افزایش گرایش کشورها به اقتصاد بازار روبرو است.
وی به تشریح مزایای آزادسازی تجاری کشورها در زمینه تجارت کالا و خدمات از جمله کاهش موانع تعرفه‌ای و مشوق سرمایه‌گذاری خارجی، انگیزه کاهش هزینه‌ها، افزایش کارایی و رقابت پذیری، شکل‌گیری زنجیره‌های جهانی پرداخت و گفت: در قالب این موافقتنامه ابتدا شاهد کاهش بخشی از تعرفه‌های گمرکی در حوزه قلمرو تجارت ترجیحی بوده­ایم و با اجرایی شدن موافقتنامه تجارت آزاد، شاهد حذف اکثر تعرفه‌های گمرکی خواهیم بود.
وی ادامه داد: مهمترین فرصت‌های پیش رو با اجرایی شدن موافقتنامه تجارت آزاد، دسترسی به بازار از طریق کاهش تعرفه‌ها، حذف موانع غیرتعرفه‌ای، انضباط تجاری ، ایجاد فضای با ثبات در روابط، افزایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری و انتقال فناوری و کسب تجربه و کار با سایر کشورها است.
سیدی با اشاره به رشد کمی و کیفی موافقت‌نامه‌های تجاری در جهان گفت: گزارش تجارت جهانی سال ۲۰۱۱ نشان می‌دهد که در سال ۱۹۹۰ فقط ۷۰ مورد موافقتنامه تجارتی در دنیا اجرایی بود، در حالی که در سال ۲۰۱۷ این رقم به ۶۴۵ مورد و هم اکنون به حدود 800 مورد افزایش یافته است.
وی گفت: روند موافقتنامه تجاری ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در دی ماه ۱۳۹۴ با مذاکرات بین ایران و پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا آغاز شد، در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ موافقتنامه امضا و در آبان سال ۱۳۹۸ موافقتنامه اجرایی شد. همچنین در ۵ آبان ۱۳۹۹ مذاکرات تجارت آزاد آغاز شد و اکنون پس از امضا و تصویب آن اجرایی خواهد شد.
صادق نامدار؛ سرپرست حوزه نظارت گمرکات آذربایجان‌شرقی گفت: حضور ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا می‌تواند نقش مهمی در توسعه اقتصادی استان داشته باشد.
وی همچنین پیشنهاداتی در خصوص موارد مرتبط با حوزه حمل و نقل در اجرای این موافقتنامه ارائه داد.
 
سهم ناچیز ایران در بازار اوراسیا
سخاوت خیرخواه؛ نائب رئیس کمیسیون کارآفرینی، اقتصاد دانش‌بنیان و بهبود فضای کسب و کار اتاق بازرگانی تبریز با اشاره به آمار واردات و صادرات در ایران گفت: میزان صادرات ایران نسبت به 10 سال گذشته دو میلیارد دلار افزایش یافته است. این در حالی است که صادرات کشور ترکیه در سه سال اخیر نزدیک 10 میلیارد دلار، فرانسه 300 میلیارد دلار، آمریکا 400 میلیارد دلار و چین یک هزار و 200 میلیارد دلار افزایش داشته است.
وی با تاکید بر اهمیت ورود به بازار کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا گفت: ما در حال حاضر تنها 11 صدم درصد از نیازهای کشور روسیه و شش درصد نیازهای کشور ارمنستان را تامین می‌کنیم که در عمل بسیار ناچیز است.
خیرخواه در پایان ابراز امیدواری کرد: با اصلاح سیاست‌های کلی نظام و حرکت به سمت جهانی شدن، سهم خود را در بازارهای جهانی از دست ندهیم.
 
آلبوم تصاویر کمیسیون صادرات و مدیریت واردات و کمیسیون کارآفرینی، اقتصاد دانش‌بنیان و بهبود فضای کسب و کار اتاق تبریز