جلسه کمیسیون کشاورزی، صنایع غذایی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی تبریز با حضور سجاد انجم شعاع، رئیس صندوق ملی محیط زیست کشور برگزار شد.
در ابتدای جلسه، قاسم قویدل، رئیس کمیسیون کشاورزی، صنایع غذایی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی تبریز با اشاره به افزایش آلودگی های محیط زیست، تغییرات اقلیمی و تهدیدات آن برای بشر گفت: امروز برای اولین بار در تاریخ شاهد گرمای بیش از ۴۰ درجه در قاره سبز اروپا و مرگ بیش از چند هزار نفر بر اثر گرمی هوا هستیم و دنیا با تهدیدی مواجه هست که همه مردم جهان فارغ از نژاد و ملیت باید دست به دست هم بدهند و در این مورد یکدست و یکصدا بشوند و در کاهش این تهدیدات اقدام کنند.
رئیس کمیسیون کشاورزی، صنایع غذایی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی تبریز افزود: در کشور ما تغییرات آب و هوایی با شدت بیشتری پیش می رود و مضرات بسیاری را برای کشورمان به بار آورده و منطقه و استان با تهدید جدی تری به نام دریاچه ارومیه مواجه است. در صورت خشک شدن دریاچه به صورت کامل، پس از مدتی، منطقه به منطقه ای کویری تبدیل خواهد شد و برنامه های ستاد احیای دریاچه ارومیه با هزینه های صرف شده و تلاش های صورت گرفته، نتیجه بخش نبوده است.
شهنام اشتری، مدیر کل محیط زیست استان، در خصوص فعالیت صندوق ملی محیط زیست گفت: صندوق ملی محیط زیست در زمینه اعطای کمک های مالی جهت رفع نواقص واحدهای صنعتی برای انطباق با ضوابط زیست محیطی از جمله ایجاد تصفیه خانه و نصب تجهیزات زیست محیطی همکاری می کند.
صابر پرنیان، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در خصوص اهمیت توجه به مسائل زیست محیطی گفت: تعارضات مابین ایجاد کسب و کارهای صنعتی و حفظ محیط زیست را باید حل بکنیم. از یک طرف باید کسب و کارها را راه بیندازیم و تولید ثروت داشته باشیم و اشتغال ایجاد بکنیم اما از طرفی دیگر باید محیط زیست را به عنوان میراث و ثروت نسل های آینده حفظ بکنیم که این امر یک نگاه جامع می خواهد.
پرنیان افزود: استان آذربایجان شرقی، استانی است که بیشترین سرمایه گذاری بخش خصوصی در آن انجام می شود و این نشست ها و جلسات کمک می کند به این فهم مشترک برسیم که هم کسب و کارها حمایت بشود و هم محیط زیست را به عنوان وظیفه همگانی پاس بداریم. استان ما استان صنعتی با صنایع عمدتاَ کوچک و متوسط بوده و نیاز داریم نگاه ما به صنایع از نگاه استقرار محور به کنترل محور تغییر یابد و کسب و کارها را به محل سکونت نزدیک بکنیم و واحدهایی که به سکونتگاه ها نزدیک هستند انظباط زیست محیطی بیشتری دارند چون در معرض نگاه و حساسیت تشکل ها و مردم هستند.
سجاد انجم شعاع، مدیرعامل صندوق ملی محیط زیست در خصوص این صندوق و وظایف آن گفت: این صندوق سه سال قبل بر اساس قانون برنامه چهارم توسعه کشور و با هدف ورود دادن بخش خصوصی به حوزه محیط زیست تشکیل شده تا این بخش را برای اجرای پروژه های محیط زیست توانمند نموده و همکاری های متقابل با آن داشته باشد.
انجم شعاع افزود: تاکنون محیط زیست کشور به صورت سنتی و با دستورالعمل و نظارت اداره می شد اما در دولت جدید این رویکرد وجود دارد که بخش خصوصی را به اجرای طرح های محیط زیستی ورود دهد و سازمان فقط سیاستگذار باشد و همانند صنایعی که ورود بخش خصوصی موجب موفقیت آن حوزه شد همچون صنعت برق، نفت، گاز، مخابرات و .. محیط زیست هم از این موفقیت الگو می گیرد که بتواند پروژه هایش را از طریق بخش خصوصی اجراء بکند.
مدیرعامل صندوق ملی محیط زیست ادامه داد: منابع عمده ای که ما داریم از طریق کمک های مسئولیت اجتماعی صنایع یعنی واحدهای تولیدی که فعالیت آنها موجب تخریب محیط زیست و اثرگذاری بر محیط پیرامونی خاک و هوا می شود، تامین می شود و صندوق کمک می کند تا این اثرات تخریبی حداقل برسد
.
وی افزود: در استان گلستان، صندوق محیط زیست خاص این استان را راه اندازی کردیم و آماده هستیم با کمک اعضای اتاق بازرگانی این صندوق را در استان آذربایجان شرقی هم تاسیس بکنیم. بخشی از منابع را صندوق ملی محیط زیست و بخشی از منابع را اعضای اتاق تامین کنند و هزینه کرد و چرخش پول و اعطای تسهیلات با نظارت اتاق بازرگانی و محیط زیست استان در داخل استان باشد. ما آمادگی داریم که در کنار شما روی این پروژه کار بکنیم.
رئیس صندوق ملی محیط زیست، اجرای برنامه های فرهنگ سازی و آموزشی، تولید برق تجدید پذیر با استفاده از سلولهای خورشیدی در مناطق محروم و دهک های پایین جامعه، تفکیک پسماند از مبداء در روستاهای استان، ایجاد واحدهای بازیافت پسماندهای شهری و ویژه و ایجاد واحدهای بازیافت پسماندهای الکترونیک (که در سطح کشور هنوز ایجاد نشده) را از جمله برنامه هایی برشمرد که در صورت آمادگی اتاق بازرگانی تبریز می تواند به صورت مشترک مابین صندوق و اتاق در سطح استان اجراء بشود.
عطاءالله هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندمکاران با تمجید از اهتمام اتاق بازرگانی تبریز به مسائل محیط زیست، همچنین توجه مجموعه حاکمیت و دولت به مسائل محیط زیست را مایه خوشحالی دانست و با تاکید بر استفاده از ظرفیت سازمان های مردم نهاد در اجرای برنامه های مرتبط با محیط زیست گفت: این سازمان ها در استان به شکل متعدد و کارآمد حضور دارند و در برنامه ریزی و بستر سازی برای اجرای بهتر سیاست ها می توانند در کنار نهادهای اجرایی باشند
.
داود یعقوبی بقاء، معاون پارک علم و فن آوری استان با تشریح دو مورد از ابداعات و نوآوری های مرتبط با حفظ محیط زیست که توسط شرکت های مستقر در پارک علم و فن آوری انجام شده، خواستار حمایت صندوق از این طرح ها شد از جمله تولید محصول جایگزین نمک جهت آب کردن برف و یخ در زمستان که این محصول با استفاده از پساب کارخانجات و بی ضرر برای محیط زیست است و همچنین نرم افزار کنترل کنتورهای چاه های عمیق و نیمه عمیق جهت صرفه جویی در مصرف آب کشاورزی.
معاون پارک علم و فناوری استان از سخت گیری شبکه بانکی در اعطای تسهیلات به شرکت های دانش بنیان و درخواست وثائق ملکی انتقاد و خواستار حمایت صندوق ملی محیط زیست از طرح های مرتبط شد و همچنین از اطلاع رسانی ضعیف مسئولان محیط زیست در خصوص اقدامات انجام یافته با احیای دریاچه انتقاد کرد.
مهناز اسلامی، رئیس سازمان مردم نهاد سبز اندیشان تبریز به تشریح پروژه خانه توسعه روستایی که توسط این سازمان و با همکاری صندوق ملی محیط زیست و در منطقه هریس انجام و به عنوان طرح موفق ارزیابی و منجر به احیای ۱۶ عنوان مشاغل روستایی فراموش شده پرداخت و حمایت های صندوق که در قالب قرارداد منعقد شده بود را موجب بروز مشکلات (بیمه ای و مالیاتی) برای این سمن علیرغم اینکه سمن ها از بیمه و مالیات معاف هستند، عنوان کرد.
رئیس سازمان مردم نهاد سبز اندیشان تبریز همچنین خواستار حمایت صندوق ملی محیط زیست از یکی از شرکت های دانش بنیان استان که در راستای تثبیت شن های روان دریاچه ارومیه، تولید مالچ بی ضرر به محیط زیست را نوآوری نموده است، شد
.
انجم شعاع در مورد قراردادهای صندوق و بوروکراسی موجود گفت: قبلا بوروکراسی قراردادها در صندوق زیاد بود و دلیل آن این بود که قراردادها حتماَ باید به سازمان محیط زیست ارجاع می شد و در سازمان بررسی های لازم انجام و با طی بوروکراسی دولتی به صندوق ابلاغ می شد تا صندوق بتواند قرارداد را منعقد کند اما حالا با تغییر رویه، تصمیم گیری در مورد قراردادها را خود صندوق انحام می دهد و با بررسی در کمیته های تخصصی قرارداد منعقد و نهایتا طی دو هفته تعیین تکلیف می شود
.
صالح کوهی، نماینده شرکت شهرک های صنعتی استان با اشاره به تسهیلاتی که مطابق قانون برای واحدهای صنعتی جهت احداث پیش تصفیه پساب واحدها پیش بینی شده است؛ سختگیری بانک ها و درخواست وثائق سنگین توسط آنها را موجب انصراف واحدها از دریافت این تسهیلات و احداث واحدهای پیش تصفیه عنوان نمود و خواستار تسهیل گری در این خصوص شد
.
نوروز قاسمی، نماینده خانه توسعه آذربایجان، نسبت به اهمیت کار فرهنگی در تبیین جایگاه و اهمیت محیط زیست و ایجاد باور حفظ محیط زیست و مغفول ماندن آن در کشور انتقاد و خواستار اهتمام مسئولین و صدا و سیما جهت نهادینه کردن و تبدیل آن به باور عمومی شد
.
قاهری بدر، عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تبریز با اشاره به اینکه صندوق ملی محیط زیست با امکانات کم و تقاضای زیاد مواجه هست؛ گفت: مساله امروز کشور و استان محیط زیست، دریاچه ارومیه است و در خصوص برنامه های صندوق باید به مکانیزم های هدایت و حمایت توجه شود و صندوق فقط گرفتار پول دادن نشود و همچنین در تدوین و تنقیح قوانین و آیین نامه ها اهتمام کند و در اجرای برنامه های خود به مشارکت دادن مردم فکر کند.
دامادی، معاون فناوری و نوآوری پارک علم و فناوری استان به ارائه چند طرح فناوری بخش خصوصی و مورد حمایت این پارک پرداخت و حمایت صندوق را در مورد آنها خواستار شد. از جمله دو طرح مربوط به یک شرکت دانش بنیان استان که مرتبط با احیای دریاچه ارومیه و تثبیت ریزگردهای نمکی است که اولی، محلول بی ضرر به طبیعت بوده که بر روی شن ها پاشیده شده و تا مدت زمان طولانی موجب ثبیت سطح شنی و جلوگیری از بلند شدن و انتشار ریزگردهای نمکی می شود و در بادهای سرعت بالا هم مقاومت برای نگهداری شن ها را دارد. دومین محصول این هولدینگ، بومی سازی سوپر جاذب ها می باشد که برای باغات و مزارع اطراف دریاچه ارومیه می تواند استفاده بشود.
معاون فناوری و نوآوری پارک علم و فناوری استان، دیگر طرح مورد حمایت این پارک که با همکاری شرکت شهرک های صنعتی در شهرک شهید سلیمی اجراء خواهد شد را تشریح کرد.
بیگ زاده، مدیر عامل یکی از شرکت های مدیریت پسماند در خصوص فعالیت این نوع شرکت ها گفت: این شرکت ها در بی خطر سازی پسماندها و امحاء و دفن بهداشتی پسماندهای ویژه طبق قانون مدیریت پسماند فعالیت می کنند.
بیگ زاده، از عدم استقبال واحدهای صنعتی از شرکت های مدیریت پسماند انتقاد کرده و در خصوص علت آن گفت: اگر واحدهای صنعتی و بیمارستان ها طبق قانون پسماند، پسماندهای خطرناک صنعتی را و بیمارستانی را به شرکت های مدیریت پسماند بدهند، باید طبق قانون هزینه ای را به عنوان کارمزد بدهند که هزینه ی بالایی است و با این کار شرکت های مدیریت پسماند امنیت تحویل بار ندارند.
مدیر شرکت مدیریت پسماند افزود: صندوق ملی محیط زیست منابع لازم را دارد و در صورتی که صندوق منابع خود را از طریق بانک به طرف صنایع هدایت کند، بانک هم هزینه کارمزد و هم طبق قوانین بانکی تضامین و وثائق ملکی را طلب خواهند کرد و درخواست ما از صندوق ملی محیط زیست این است که برای شرکت های مستقر در پارک علم و فن آوری که ضمانت نامه پارک را دارند، مستقیم تسهیلات بدهد تا نسبت به واردات ماشین آلات و وثیقه قرارگرفتن آنها در صندوق اقدام شود. تامین وثائق و تضامین مورد درخواست بانک ها به اضافه سه درصد کارمزد بانکی برای واحدها مشکل است.
بیگ زاده همچنین درخواست تامین زیرساخت های شرکت های مدیریت پسماند توسط صندوق ملی محیط زیست شد و گفت: این شرکت ها در مناطق دور افتاده و فاقد جاده و سایر زیرساخت ها هستند. طبق قانون، تامین زیرساخت ها، تکلیف دولت است اما به دلیل مشکل بودجه، تقاضا داریم صندوق کمک کند.
انجم شعاع، مدیرعامل صندوق محیط زیست در خصوص ضوابط و شرایط بانکی و دریافت کارمزد توسط بانک ها در ارائه تسهیلات صندوق گفت: اکنون رویه تغییر کرده است قبلاَ صندوق منابع خود را در بانک عامل قرار می داد و بانک عامل از منابع خود وام می داد و چون بانک عامل از منابع خود وام می داد، کارمزد و ضمانت نامه های سفت و سخت می گرفت. اما الان منابع، تلفیقی شده است.
وی ادامه داد: ما هم در حوزه ضمانت نامه ها توانستیم قضیه را سهل تر کنیم. هم کارمزد کاملاَ حذف شده است و فقط نرخ تسهیلات تلفیقی را داریم که این امر قدرت وام دهی ما را دو برابر کرده و هم ضمانت نامه ها را آسان تر کرده است و ما برای اینکه بتوانیم سریعتر منابع را به دست مصرف کننده برسانیم این تلفیق را انجام داده ایم و بانک ملی و بانک توسعه تعاون به عنوان بانک های عامل ما هستند و در صدد هستیم که با همکاری صندوق که مرتبط با شرکت های دانش بنیان هست، کار را ساده تر هم بکتیم.
مدیرعامل صندوق ملی محیط زیست افزود: طبق قانون جهش تولید دانش بنیان که اخیرا مصوب و به دستگاه های اجرایی ابلاغ شده است، ضمانت نامه صندوق نوآوری و شکوفایی و ضمانت نامه پارک علم و فن آوری قانونی و قابل اتکاء هست و این ضمانتنانه ها را خواهیم پذیرفت.
علی شیخ بابایی، نماینده شرکت صنایع کاشی تبریز با اشاره به معضل تامین انرژی در اروپا پیشنهاد داد: صنعتگران استان این معضل را به فرصت تبدیل بکنند و صادرات خود را افزایش بدهند چرا که از لحاظ اقتصادی صرفه اقتصادی تولید در اروپا به دلیل بالا بودن بها و سختی تامین سوخت های فسیلی، پایین آمده است
.
سید محسن موسوی، مدیر عامل شرکت بهره برداری از نیروگاه های تبریز، سهند بناب و صوفیان، در خصوص محدودیت تولید برق در نیروگاه تبریز گفت: این نیروگاه از سال ۸۹ به بخش خصوصی واگذار شده و علیرغم افزایش مواد مصرفی و قطعات یدکی، برق تولیدی آن با قیمت ثابت خرداری می شود و این نیروگاه برج خنک کن تر دارد که مصرف آب زیادی را میطلبد لذا از صندوق درخواست داریم برای تبدیل آن به برج خنک کن خشک و خریداری و تامین تجهیزات لازم حمایت بکند.
در ادامه مدیران واحدهای تولیدی حاضر در جلسه به شرح هزینه کردهای خود در ایفای مسئولیت های زیست محیطی شرکت خود پرداخته و درخواست حمایت صندوق ملی محیط زیست از طرح های آتی زیست محیطی خود را مطرح نمودند:
علی اصغر خلفی، معاون شرکت پالایش نفت تبریز با تشریح هزینه کردهای پروژه های زیست محیطی این شرکت جهت ارتقای فرآورده ها به استاندارد روز و ارتقای فرآیندهای تولید و طرح جامع و مستر پلن پالایشگاه و تولید بنزين یورو ۵ و تولید عمده گازوئیل یورو ۵ و جزئی یورو۲ و اجرای طرح هیدروژن جهت اختصاص تمام ظرفیت به تولید گازوئیل یورو ۵ است، پرداخت.
معاون شرکت پالایش نفت تبریز افزود: نفت کوره تنها محصول اذیت کننده پالایشگاه تبریز است که در صد سولفور آن 5/2 تا ۳ درصد می باشد که باید به نیم درصد کاهش یابد. طرح جامع پالایشگاه سرمایه گذاری 2/1 میلیارد دلاری می طلبد که در این راستا درخواست داریم صندوق ملی محیط زیست حمایت لازم را جهت تامین مالی انجام دهد.
باباپور، مدیر عامل شرکت کلر پارس، هزینه کردهای این شرکت در بازچرخانی پساب صنعتی، نصب سیستم حذف سیلیس آب مصرفی، نصب سیستم آرکو جهت کاهش مصرف آب زیرزمینی و کاهش پساب صنعتی، نوسازی و ارتقاء خطوط تولید، نوسازی مخازن مواد اولیه و محصولات شرکت، نصب اکولایزر در جهت کاهش مصرف آب و برق را تشریح و درخواست مساعدت از صندوق ملی محیط زیست در برنامه های آتی این شرکت از جمله احداث سوله برای پسماندهای صنعتی و ضایعات، احداث سوله برای انبارش نمک، انتقال آب سد کلقان بستان آباد به منطقه صنعتی شرق تبریز جهت کاهش مصرف آب زیرزمینی توسط صنایع شرق تبریز را مطرح کرد.
غلامی، نماینده پتروشیمی تبریز در مورد اقدامات زیست محیطی این شرکت از جمله جمع آوری
B.O.C از حوضچه ها و انجام پروژه آرکو و لوله کشی جهت تصفیه پساب تبریز و احداث تصفیه خانه جهت تصفیه و بازچرخانی و مصرف پساب تصفیه شده به جای آب شرب توضیحاتی ارائه کرد.
دلفکار، مدیر عامل شرکت سیمان صوفیان، با تشریح هزینه کردهای این شرکت در ایفای مسئولیت های زیست محیطی، از تدوین برنامه های این شرکت برای تبدیل شدن به واحد صنعتی سبز خبر داد.
مدیرعامل صندوق ملی محیط زیست در مورد طرح خانه های سبز گفت: این طرح از استان قم شروع شده است و خانه های سبز سه ویژگی اصلی دارند. بخش عمده برق مورد نیاز خود را از سلول های خوزشیدی تامین می کنند و آب شرب انها از آب شستشو جدا شده است و آب شست و شو تصفیه شده و برای فضای سبز مجتمع های مسکونی یا روف گاردن آنها استفاده می شود یا به سیستم شستشو برمی گردد و سومین موضوع بحث پسماند است که کامل تفکیک و از مجتمع های مسکونی خارج می شود. این پروژه را نیز میتوانیم در شهر تبریز تعریف و اجرایی بکنیم تا در راستای کاهش مصرف آب، افزایش تولید برق افزایش و کاهش مصرف برق شهری و کاهش هزینه های نیروگاه های فسیلی و اورحال و تعمیرات آنها که به کشور تحمیل می شود، اقدام شود.