راه اندازی دبیرخانه دائمی فرش در اتاق تبریز و جانمایی المان های مرتبط با فرش در سطح شهر تبریز از موارد مطرح شده در جلسه کمیته فرش استان بود.
در ابتدای جلسه، عباس کمالی، نائب رئیس اتاق تبریز با تاکید بر اینکه مسئولیت اصلی در حفظ و ارتقاء هنر-صنعت فرش دست باف به عهده فعالان بخش خصوصی است، اظهار نمود: اتاق بازرگانی تبریز در کنار تشکل های مرتبط با فرش دستباف خواهد بود تا با تمرکز تصمیم سازی ها و اجتناب از موازی کاری های تشکل ها بتوانیم اقدامات موثری برای ارتقای این هنر-صنعت انجام دهیم .
نائب رئیس اتاق بازرگانی تبریز، درج مشخصات فعالان صنعت فرش دستباف استان در کتاب صنعت استان و حضور فعالان فرش دستباف در ترکیب هیئت های تجاری و بازاریابی اعزامی اتاق تبریز به کشورهای هدف را از جمله اقدامات اتاق برای حمایت از این صنعت در طی ماه های آتی عنوان کرد.
صابر پرنیان، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان با اشاره به اهتمام این سازمان در برگزاری رویدادهایی جهت معرفی پتانسیل های اقتصادی و فرهنگی استان با همکاری معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری؛ در همین راستا خبر از برگزاری اولین رویداد سوغاتی آذربایجان و ثبت ملی قرابیه تبریز با حضور مهمانانی از سراسر کشور و مهمانان خارجی داد.
پرنیان در خصوص تشکیل دبیرخانه دائمی فرش دستباف در اتاق بازرگانی تبریز گفت: با اجماع نظر تشکل های مرتبط با فرش این دبیرخانه در اتاق بازرگانی تبریز تشکیل خواهد شد و با توجه به سیاست های استان و اعلام آقای استاندار، اتاق بازرگانی به عنوان قرارگاه اقتصادی استان می باشد و حرکتهای اقتصادی باید از اتاق شروع شود و سازمان صمت و دیگر سازمان ها به عنوان پشتیبانی کننده در کنار اتاق باشند.
رئیس سازمان صمت استان در خصوص نام گذاری یکی از میادین اصلی شهر تبریز به نام قالی آذربایجان اظهار نمود: از شورای شهر درخواست داریم با دعوت از نمایندگان استانداری، سازمان صمت و اتاق بازرگانی در اولین جلسه صحن شورا، موضوع نام گذاری یکی از میادین شهر به نام قالی آذربایجان مطرح و نهایی شود.
پرنیان با اشاره به پیگیری های این سازمان در حل مشکلات حضور فعالان فرش استان در نمایشگاه فرش تهران، مشکلات رفع تعهد ارزی صادرکنندگان فرش، نام گذاری یکی از میادین اصلی شهر تبریز به نام قالی آذربایجان، مشکلات تامین زمین برای احداث کارگاه قالیبافی مختص زنان سرپرست خانوار، از اتاق بازرگانی و تشکل های خصوصی حاضر در جلسه خواستار استفاده از رویداد جام جهانی فوتبال در قطر برای معرفی و عرضه تولیدات استان از جمله فرش دستباف شد.
حسینی، رئیس کمیسیون صادرات و مدیریت واردات اتاق بازرگانی تبریز با تاکید بر اینکه تبریز به عنوان شهر فرش شناخته شده است و هویت و اصالت فرش دستباف را تبریز باید تایید کند، اظهار کرد: امروز برخی شهرهای کشور هم مدعی رهبریت و محوریت فرش دستباف هستند و سرعت عمل آنها از ما هم بیشتر است. برای حفظ و ارتقای تولید فرش دستباف باید بستر و زمینه مهیا شود و توجه به رفاه بافندگان فرش مد نظر قرار گیرد.
رئیس کمیسیون صادرات و مدیریت واردات اتاق بازرگانی تبریز با اشاره به مشکلات بازگشت ارز و رفع تعهد ارزی صادرکنندگان کشاورزی اظهار کرد: این کمیسیون پیشنهاد استفاده از ارز صادراتی کشاورزی را برای واردات نهاده های کشاورزی مطرح نموده است. در صادرات فرش نیز همین پیشنهاد را می توانیم به مقامات ارائه دهیم.
حسینی همچنین خواستار حضور فعالان فرش در ترکیب هیئت های تجاری و بازاریابی اتاق بازرگانی که به کشورهای هدف صادراتی اعزام می شوند، شد.
جعفر محرم پور، دبیر اتاق بازرگانی تبریز با شرح مطالبی در مورد تضعیف موقعیت هنر-صنعت فرش دستباف استان در سال های گذشته و دلایل متعددی که ذینفعان این حوزه در این خصوص ابراز می دارند، در مورد تشکیل دبیرخانه فرش دستباف در اتاق بازرگانی اظهار کرد: این پیشنهاد توسط سازمان صمت استان با هدف تمرکز تصمیم سازی در حوزه فرش دستباف استان مطرح شده است و در جلسات کمیته فرش استان نظرات تشکل ها و صاحب نظران را در این خصوص جویا خواهیم شد. دبیرخانه فرش دستباف رویکرد راهبردی خواهد داشت تا وظایف هر یک از ذینفعان را برای حفظ عنوان جایگاه جهانی مشخص نماید.
دبیر اتاق بازرگانی تبریز، راه اندازی موزه فرش و نام گذاری یکی از میادین شهر تبریز به نام فرش دستباف را بحثی ترویجی در راستای تاکید به جایگاه فرش تبریز در سطح ملی و بین المللی عنوان نمود.
طاهر روحی، مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری با تاکید بر اهمیت حفظ و ارتقای هنر- صنعت فرش دستباف و حفظ عنوان تبریز، شهر خلاق جهانی فرش، اظهار نمود: بهترین نهاد و سازمان برای تصمیم سازی های صنعت فرش دستباف، پارلمان بخش خصوصی می باشد.
مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری، هم چنین تشکیل جشنواره فروش تابستانی فرش بازار تبریز و تجلیل از صنعتگران فرش دستباف در روز صنعت و معدن را خواستار شد.
سلیمانی، رئیس اداره فرش سازمان صمت استان در خصوص پتانسیل های فرش دستباف استان گفت: تبریز به عنوان شهر جهانی فرش دستباف هم از طرف شورای جهانی صنایع دستی و هم از طرف سازمان وایپو انتخاب شده است و ۹ نشان جغرافیایی ثبت شده فرش دستباف در استان شامل شهرهای تبریز، هریس، خواجه، سردرود، سراب، بخشایش، مهربان، آذرشهر را داریم که با مستندات مربوطه به ثبت رسیده است و ۳ مورد ثبت جهانی نشان جغرافیایی مربوط به تبریز، هریس و تابلو فرش سردرود را داریم.
رئیس اداره فرش سازمان صمت استان به تشریح برنامه راهبردی قالی آذربایجان پرداخت و عناوین اقدامات برنامه ریزی شده توسط این سازمان را در این خصوص به شرح زیر بیان نمود:
- نام گذاری یکی از خیابان های اصلی شهر به نام قالی
- نصب تندیس های هنرمندان قالی مهم تبریزدر بوستان ها و پارک های تبریز
- در اختیار گذاشتن فضای کارگاهی از مکان های بلا استفاده در شهرداری برای آموزش حوزه های مختلف قالی بافی
- مشارکت در هزینه چاپ و تحقیق کتاب قالی
- اختصاص فضای رایگان مبلمان های شهری برای قالی
- حمایت از ساخت مستند 14قسمتی قالی
- واگذاری رایگان و یا با قیمت پایین بخشی از زمین های پارک بزرگ تبریزدر حوالی فرودگاه تبریز برای احداث و راه اندازی مجتمع قالیبافی یا نمایشگاه فرش به واحد های تولید فرش ؛ روفه گری ؛ طراحی و نقاشی
- زیبا سازی شهر تبریز از طریق فرسک های دیواری قالی
- اختصاص بودجه ویژه برای فرش دستبافت با ایجاد دبیر خانه دائمی جشنواره قالی آذربایجان
- تشویق و ایجاد انگیزه در حوزه طراحان و نقاشان قالی تبریز
- اعزام گروه های بازار یابی قالی تبریز در بازار های جهانی جهت شناخت سلیقه بازار
- تشکیل بنیاد پژوهشی های قالی تبریز و آذربایجان
- پیوند شناسایی هویت شهری و معماری فرهنگی تبریز با قالی
- طراحی ؛ تهیه و تدوین کتاب شاهکار های قالی تبریز به عنوان هدیه به سران کشور ها
- تجلیل از مشاهیر و پیشکسوتان قالی تبریز و آذربایجان
- راه اندازی مرکز خرید و فروش مستقیم حضوری و الکترونیکی قالی آذربایجان
فرشاد به آفرین، معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در خصوص راه اندازی موزه فرش دستباف گفت این موزه در محل پشت مسجد کبود تبریز با متراژ بیش از 11000 متر مربع و 60 درصد پیشرفت فیزیکی در حال ساخت می باشد اما به دلیل مشکلی که با پیمانکار به وجود آمده و همچنین مشکل تامین اعتبار، این پروژه متوقف شده بود که با تصویب اعتبار در سفر اخیر ریاست جمهوری، اجرای آن از سر گرفته خواهد شد.
به آفرین، در مورد طراحی و اجرای ِالِمان های شهری فرش دستباف گفت: سال گذشته المان های پیشنهادی را به سازمان سیما و منظر شهرداری ارائه دادیم و حتی اعتباراتی توسط این سازمان به اجرای این المان ها اختصاص یافت اما با برکناری رئیس این سازمان این امر اجرایی نشد و اخیراَ توسط شهرداری چند بیلبورد در ورودی برخی زیرگذرها با عنوان تبریز شهر جهانی فرش دستباف نصب شده است و از المان موجود در چهارراه بهشتی ( طرح قالی ) استفاده درخور و شایسته نمی شود.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با تاکید بر اینکه عنوان تبریز شهر خلاق فرش دستباف جهان از طرف شورای جهانی صنایع دستی با نیت حفظ و توسعه فعالیت های مرتبط با فرش اعطاء شده است، گفت: در گزارش هایی که به این شورا ارائه می دهیم به دلیل عدم برنامه ریزی و زمان بندی اقدامات توسط مسئولین، نمی توانیم ادعای ارتقاء و توسعه این صنعت را داشته باشیم.
به آفرین در مورد تشکیل دبیرخانه فرش دستباف در یکی از خانه های قدیمی شهر تبریز (خانه کلکته چی-صلح جو) گفت: تشکیل این دبیرخانه یکی از الزامات ثبت توسط شورای جهانی صنایع دستی بود تا رابط بین حوزه فرش دستباف و شورای جهانی صنایع دستی باشیم و اگر در اتاق بازرگانی تبریز هم دبیرخانه ای برای فرش دستباف تاسیس شود، با هر اقدامی که این دبیرخانه در جهت اعتلای فرش دستباف انجام دهد همراهی خواهیم کرد.
محمد رضا انزابی، نماینده شورای اسلامی کلانشهر تبریز با توجه به تعدد موارد مطرح شده در جلسه پیشهاد نمود: موضوعات مطروحه توسط نمایندگان کمیته فرش در کمیسیون فرهنگی، اجتماعی یا کمیسیون سرمایه گذاری و گردشگری مطرح و با مصوبه کمیسیون ها یا شورا، اجرای آنها از شهرداری خواسته شود.
وی در مورد نام گذاری یکی از میادین یا خیابانه ا به نام فرش دستباف گفت: این موضوع در کمیته نام گذاری شورا مطرح است لیکن میادین یا خیابان هایی جهت نام گذاری پیشنهاد شده که در شان قالی تبریز نیست، همچنین تغییر نام یکی از خیابان های اصلی به نام فرش به خاطر احتمال جا نیفتادن نام جدید در میان مردم، مناسب نیست. از معاونت عمرانی شهرداری درخواست نموده ایم که اگر پروژه های عمرانی ( احداث میدان، خیابان یا ...) در ورودی های شهر داشته باشند به کمیته نام گذاری اعلام کنند تا جهت نام گذاری فرش تبریز اقدام شود.
احد هریسچیان، رئیس اتحادیه تولید کنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف استان در مورد مشکلات رفع تعهد ارزی صادرات فرش گفت: با مقایسه میزان صادرات فرش دستباف با سایر کالاهای صادراتی، پیشنهاد میشود تعهد ارزی از صادرکنندگان حذف شود و در خصوص نهاد سازی و اداره امور فرش در بدنه دولت اظهار نمود شایسته هست که برای فرش وزارتخانه تاسیس شود نه اینکه امورات مربوط به فرش در داخل یکی از وزارتخانه ها مدیریت شود و در مورد مرکز ملی فرش ایران گفت بهتر است مدیریت این مرکز از بین افرادی که در صنوف مرتبط با فرش فعالیت داشته و صاحب تجربه هستند انتخاب شود.
رئیس اتحادیه تولید کنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف استان با انتقاد از اقدام نمایشگاه بین المللی تهران در خصوص قیمت غرفه ها و محدودیت ساعات بازدید، خواستار پیگیری سازمان صمت استان در این خصوص شد.
علی وند شعاری، رئیس دانشکده فرش دانشگاه هنر اسلامی تبریز با اشاره به اینکه در ثبت تبریز به عنوان شهر جهانی خلاق فرش دستباف دو فاکتور یعنی وجود پتانسیل های میدانی فرش و همچنین وجود دانشکده فرش موثر بوده است گفت قوی ترین سرمایه های انسانی در حوزه فرش دستباف اعم از استادیاران، گروه های فرش را در دانشکده فرش داریم و همچنین 4 گرایش تخصصی در رشته فرش و مرجعیت علمی تبریز را در این رشته دارا هستیم و در تلاش هستیم مرجعیت علمی دانشکده فرش تبریز را در سطح دنیا هم مطرح کنیم و در جمهوری آذربایجان و ترکیه کورس داریم و به دعوت مرکز مطالعات فرهنگ آسیا در کره جنوبی پژوهش های فرهنگی حوزه فرش را مطرح کردیم و برای اولین بار کورس فرش دستباف در این مرکز ایجاد شد و در اروپا نیز کورس های پژوهشی تشکیل خواهیم داد.
رئیس دانشکده فرش دانشگاه هنر اسلامی تبریز، در مورد تشکیل دبیرخانه فرش در اتاق بازرگانی گفت با توجه به اینکه تعدد جلسات در کارگروه ها، ستادها و کمیته های مختلف که با نام فرش دستباف فعالیت دارند به فرسایش و تحلیل انرژی منجر میشود گفت این دبیرخانه باید متضمن تجمیع قوای تشکل ها و تجمیع نظرات سازمان ها و اشخاص دخیل در فرش دستباف باشد و خروجی آن یک وحدت نظر و یک مدل اثرگذاری باشد.
محمدزاده، مدیرعامل شرکت تعاونی 888 فرش دسباف استان با تاکید بر لزوم راه اندازی دبیرخانه فرش دستباف استان توسط فعالان این بخش جهت وحدت نظر، بررسی مشکلات، اولویت بندی، ارائه برنامه ها و سیاستگذاری تولید فرش بر حسب تقاضای بازارهای داخلی و خارجی؛ پیشنهاد نمود میدان آذربایجان شهر تبریز جهت نام گذاری قالی آذربایجان انتخاب شود که هم در ورودی شهر قرار دارد و هم تغییر نام انجام نمی شود فقط کلمه قالی به اول آن الحاق می شود. وی همچنین دوام و بقای صنعت فرش را به تامین رفاه و درآمد مناسب بافندگان قالی مرتبط دانست.
سعید احباب، کارشناس حوزه فرش دستباف با تاکید بر اینکه کسب عنوان تبریز، شهر خلاق فرش جهانی به آسانی به دست نیامده و حاصل تلاش فعالان خصوصی و دولتی می باشد، در خصوص پیشنهاد نامگذاری یکی از میادین شهر تبریز به نام فرش، اظهار نمود از سال 98 این پیشنهاد و همچنین پیشنهاد نوشته شدن عنوان تبریز، شهر خلاق جهانی فرش در ورودی های شهر و ورودی های بازار تبریز را به شورای شهر و شهرداری ارائه داده اما پس از چند سال پیگیری اقدامی در این خصوص نشده است.
احباب در مورد لزوم تسریع در راه اندازی موزه فرش گفت مواردی را شاهد بودیم که توریست ها در روی نقشه، موزه فرش تبریز را دیده اند اما در مراجعه، با ساختمان نیمه کاره موزه مواجه شده اند و در سفر اخیر ریاست محترم جمهور، تقاضای تامین اعتبار برای تکمیل موزه فرش را ارائه دادیم که ایشان موافقت نموده و بودجه ای را به این امر اختصاص دادند.
کارشناس حوزه فرش دستباف، لزوم توجه به فرهنگ سازی برای ابقای ارزش میراث فرهنگی را در کنار پیگیری مشکلات صنفی فرش دستباف حائز اهمیت دانست.
ابوالفضل احمدی فرد، دبیر اتحادیه فرش فروشان تبریز با اشاره به فرصت سوزی ها در بازاریابی و بازارسازی فرش دستباف و عدم اطلاع از سلائق مصرف کنندگان بازارهای هدف به مشکلات کسب و کار این صنعت در داخل از جمله اخذ مالیات غیرمنطقی و نامتناسب با درآمد فروشندگان فرش پرداخت و اظهار نمود اگر در زنجیره تامین فرش دستباف، حلقه فروش و بازار به مشکل بربخورد بافندگان نیز دچار مشکل خواهند شد.
دبیر اتحادیه فرش فروشان تبریز در مورد تشکیل دبیرخانه فرش دستباف در اتاق بازرگانی تبریز گفت با وجود تشکل های متعدد و اتاق اصناف و کمیته ها و کارگروه های متعدد فرش دستباف، وجود این دبیرخانه باید طوری مدیریت شود که منجر به موازی کاری نشود.
احمدی فرد در خصوص مکان مناسب برای نامگذاری به عنوان فرش، محدوده بازار سنتی تبریز از میدان شهداء تا میدان نماز یا پل صاحب الامر را به عنوان پیشنهاد مطرح نمود.
کامل واردان، مدیرعامل اتحادیه تعاونی های فرش دستباف روستایی استان با اشاره به ضعف فعالان فرش در ارائه پتانسیل ها و ظرفیت های این صنعت گفت علیرغم وجود صدها واحد فرش فروشی در داخل بازار سنتی و 150 گالری فرش نتوانسته ایم پتانسیل ها، جلوه ها و زیبایی های این صنعت را به نحو احسن ارائه کنیم و تا زمانی که مجتمع، شهرک و نمایشگاه تخصصی و دائمی برای فرش استان نداشته باشیم این امر محقق نخواهد شد.
ابری، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان تابلو فرش سردرود با تاکید بر اهمیت شرکت در نمایشگاه های بین المللی خارجی جهت شناساندن هر چه بیشتر فرش دستباف ، خواستار مکاتبه سازمان صمت و استانداری با شرکت نمایشگاه های بین المللی تهران برای افزایش غرفه های اختصاصی به فعالان فرش استان در این نمایشگاه و افزایش ساعات بازدید آن شد.
ستاره رضایی، مدیر تامین مالی و توسعه بازار شرکت شهرک های صنعتی استان با ارائه گزارشی از تشکیل دبیرخانه خوشه فرش تبریز که از سال گذشته در محل شهرک های صنعتی استان تشکیل و به تدوین و اجرای برنامه های عملیاتی و تعیین وظایف هر یک از اعضاء و برنامه های جنبی از جمله کارگاه های آموزشی، نمایشگاه ها، نمایشگاه های مجازی، وب سایت خوشه فرش و ... اقدام کرده است؛ اظهار نمود: دستاوردهای مثبت این خوشه به طور ملموس خود را در آینده نزدیک نشان خواهد داد و در صورت تشکیل دبیرخانه فرش دستباف در اتاق بازرگانی، شرکت شهرک های صنعتی در چارچوب وظایف خود، خدمات لازم را ارائه خواهد نمود.