جلسه کمیته فرش آذربایجان شرقی با موضوع آسیب شناسی وضعیت فعلی فرش دستباف استان و نحوه هم افزایی توان نهادهای دولتی و خصوصی جهت حفظ و ارتقای آن در اتاق تبریز برگزار شد.
در ابتدای جلسه، جعفر محرم پور، دبیر اتاق بازرگانی تبریز، اظهار نمود: فرش دستباف از مولفه های فرهنگی تبریز می باشد. علیرغم تلاش سازمان میراث فرهنگی در ثبت تبریز به عنوان شهر خلاق فرش دستباف ، از این عنوان نتوانسته ایم به نحو مطلوب در راستای بهبود فضای کسب و کار این هنر،صنعت بهره برداری کنیم. برنامه ریزی برای ارتقاء و توسعه در هر حوزه ای مستلزم وجود آمار و اطلاعات دقیق و احراز وضعیت واقعی آن حوزه می باشد اما در حوزه فرش فرش دستباف، آمار و ارقامی که سازمان ها و ارگانهای مرتبط با فرش در خصوص فعالان این حوزه ارائه می دهند متفاوت و متناقض می باشد چنانچه در جلسه ای که سال گذشته با حضور رئیس ملی مرکز فرش ایران در محل استانداری برگزار شده بود مدیرکل وقت تامین اجتماعی استان، آمار بیمه شدگان تک باف خانگی را ۴۲۳۵۰ نفر و آمار بیمه شدگان شاغل در کارگاهها را ۱۷۶ نفر، معاونت وقت سازمان صمت، آمار قالی بافان فعال کشور را 000/600 نفر اعلام کرده بود که 000/200 نفر آن در استان مشغول هستند. عظیم زاده، فعال فرش دستباف کشور هم اظهار نموده بود که دو میلیون و پنجاه و شش هزار نفر در سطح کشور در قالیبافی فعال هستند که چهارصد هزار نفر آنها در استان ما فعالیت دارند و رئیس مرکز ملی فرش هم در این جلسه گفته بود که یک میلیون و دویست هزار نفر قالیباف شناسنامه دار در کشور داریم که ۸۰۰ هزار نفر آنها در قالب کمک هزینه معیشتی( بافت خانگی با دریافت دستمزد از کارفرما) فعال هستند. لذا اولین سئوال و ابهامی که باید روشن شود شناخت اندازه و وسعت این هنر-صنعت فرش دستباف در کشور می باشد، و در کنار آن حفظ و ارتقای جنبه هنری فرش دستباف هم توجه ویژه میطلبد.
دبیر اتاق بازرگانی تبریز افزود: در حوزه فرش دستباف، شعارزدگی از طرف مسئولین را شاهد بوده ایم که متاسفانه شعارزدگی به بخش خصوصی هم تسری یافته است. در جلسه فوق الذکر، موارد ذیل الذکر مصوب شده بود که لازم است ارزیابی از کیفیت اجرای این مصوبات بعمل آید:
- برگزاری نمایشگاه های فرش، تقویت تعاونی های استان ، راه اندزی شهرک فرش در شهرک صنعتی آخولا، تعیین گمرک اختصاصی صادرات فرش استان، ایجاد مرکز خرید و فروش مستقیم قالی استان، پرداخت تسهیلات قالی در سطح خانگی و کارگاهی با نرخ ۴دزصد با مدت پرداخت ۵ ساله، تمرکز مرکز ملی فرش بر حمایت از توسعه مجتمع های بافت قالی و برچیدن قالی باف های تک باف از منازل، ایجاد پایلوت تحقیقات فرش دستباف توسط دانشکده فرش دانشگاه هنر اسلامی تبریز، شناسنامه دار کردن فرش های تولیدی و ... .
دبیر اتاق بازرگانی تبریز ادامه داد لازمه آسیب شناسی فرش دستباف، شناخت وضعیت موجود هست تا بر اساس آن به امکانات و الزامات رسیدن به هدف و ایده آل خود را مهیا کنیم. مسائل صنعت فرش دستباف همچون سایر حوزه ها به دو بخش استانی (در چارچوب اختیارات نهادهای دولتی و خصوصی) و فراگیر و ملی ( مربوط به قوانین و مقررات) تقسیم می شود و بهتر است تمرکز ما بیشتر در چارچوب اختیارات استانی باشد چونکه میتوانیم با همراستایی نهادهای دولتی و خصوصی در زمینه ارتقاء این صنعت و بهبود زنجیره تامین آن تاثیرگذار باشیم.
محرم پور افزود نقش اصلی در حفظ فرش دستباف به عهده فعالان این بخش می باشد و سازمان ها، اتاق بازرگانی و تشکل های تخصصی هم نقش همراهی و کمک را دارند و لازم است که تشکل های متعددی که حول این صنعت تشکیل شده است از چند صدایی احتراز و به ادبیات مشترک و نقشه راه و وحدت برنامه و هدف برسند. اتاق بازرگانی تبریز بنا بر وظیفه ذاتی خود ، بحث توسعه صادرات فرش دستباف را پیگیری خواهد نمود و توسعه صادرات مستلزم رفع مشکلات حلقه های تامین و تولید هست که ناگزیر تعامل بین تمام فعالان زنجیره ارزش این صنعت را ضروری می نماید.
سلیمانی، رئیس اداره فرش سازمان صمت استان، در خصوص آمارهای مرتبط با فعالان فرش دستباف اظهار نمود :
- این اداره در راستای تجمیع آمارهای سازمان های مرتبط با تاکید بر دقت در تهیه آمارها اقدام نموده و مطابق آخرین آمار، تعداد قالی بافان بیمه شده، ۴۱۰۰۰ نفر می باشد،
- متاسفانه بودجه مربوط به سهم ۲۰درصدی دولت برای بیمه قالیبافان پرداخت نمیشود و علیرغم پیگیری هایی که انجام دادیم در قانون بودجه ۱۴۰۱ تخصیص بودجه انجام نگرفت و کارفرمایان کارگاه های بالای ۵ نفر که از مزایای بیمه تامین اجتماعی بهره مند می شدند به ناچار، بیمه قالیبافان را با نرخ آزاد پرداخت میکنند.
- ۳۵درصد صادرات فرش دستباف کشور از استان انجام میگیرد و مسائلی همچون پیمان سپاری ارزی و فرصت کم بازگشت ارز، مانعی در صادرات شده است.
- سازمان صمت در خصوص صنعت فرش از شعارزدگی اجتناب می نماید و در راستای رفع مشکلات این صنعت نهایت تلاش خود را در جهت هماهنگی و همراستا نمودن سازمانهای متولی و شورای اسلامی شهر و تشکل های بخش خصوصی و اتاق بازرگانی انجام می دهد.
- در خصوص شهرک کارگاهی ویژه فرش دستباف، در حال پیگیری از شهرک های صنعتی هستیم تا محلی که تعیین می شود با در نظر گرفتن توجیه اقتصادی، در محلی نزدیک به شهر تبریز انتخاب شود.
-سال گذشته، ۶ فقره پروانه متمرکز و غیر متمرکز صادر نموده ایم از جمله کارگاهی با وسعت ۳۰۰۰ متر با اشتغال زایی ۴۰۰ نفر. در تبریز ۵۰۰ کارگاه فرش وجود دارد و نزدیک ۲۰۰۰ پروانه کسب فروش دستباف.
- صادرات فرش دستباف استان از خود استان کمرنگ هست و صادرکنندگان بنا به دلایلی، صادرات خود را از دیگر استانها انجام می دهند.
در بحث تسهیلات لازم به ذکر هست که باز گشت سرمایه در فرش، ۲ الی ۳ سال طول میکشد و بیشترین نیاز تسهیلاتی این بخش، سرمایه در گردش می باشد. سال گذشته ، ۴۴۰ نفر را جهت دریافت تسهیلات از محل تبصره ۱۸ به بانک ها معرفی کردیم که تنها ۱۳ نفر آنها تسهیلات دریافت نمودند و مابقی به دلیل نرخ بالای تسهیلات از دریاف آن منصرف شدند. ، در بحث تسهیلات مشاغل خانگی جلسات متعددی برگزار کردیم و علیرغم اینکه ۱۰۰ هزار نفر متقاضی داشتیم اما بودجه تخصیص یافته برای ۵۰۰۰ نفر متقاضی کفایت می نمود.
- آمار کارگاه ها در استان قابل توجه هست علیرغم سیر نزولی آن از ده سال قبل که ۱۲۰۰ کارگاه داشتیم الان ۵۰۰ کارگاه داریم که در مقایسه با استانهای فعال در فرش، رقم قابل توجهی می باشد.
-حفظ عنوان تبریز شهر خلاق فرش دستباف ضروری می باشد و علیرغم تلاش سازمانهای مرتبط جهت حفظ آن، اما باز هم تلاش و همت بیشتری را میطلبد. در راستای حفظ این عنوان لازم هست مجتمع های قالی بافی توسعه یابد و دانشگاه ها نیز در بحث تحقیقات و پژوهش کمک نمایند. ۹ نشان جغرافیایی ثبت شده در استان شامل(تبریز، هریس، خواجه ، سردرود، سراب، بخشایش، مهربان، آذرشهر،) با مستندات مربوطه به ثبت رسیده است و ۳ مورد ثبت جهانی نشان جغرافیایی داریم (تبریز، هریس و تابلو فرش سردرود).
-موضوع شناسنامه فرش بحثی است که ۳۹ سال است مطرح شده و امری اختیاری می باشد و در سال گذشته، 10 مورد شناسنامه فرش بر اساس استانداردهای فرش صادر شده است و توسعه و ترویج آن مستلزم فرهنگ سازی هست تا علاقه مندان نسبت به شناسنامه دار کردن اقدام نمایند.
فرشکاران، عضو هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرش دستباف استان با تاکید بر اینکه مسائل صنعت فرش دستباف احصاء و شناسایی شده است بر لزوم پیگیری مصوبات جلسات کمیته فرش استان و ارائه گزارش از روند اجرائی مصوبات و دلائل عدم اجرای آن را تاکید کرد.
مسعود خواجه ای، نماینده صندوق کارآفرینی امید با اشاره به تفاهم نامه هایی که در راستای تامین مالی مابین این صندوق و اتحادیه های مرتبط با صنعت فرش دستباف استان منعقد و اجرایی شده است اظهار نمود صندوق برای کارگاههای کوچک مستمراَ تامین مالی نموده و اخیرا هم آماده اعطای تسهیلات مربوط به تبصره ۱۸،با نرخ ۱۲ درصد می باشد اگر سازمان صمت ،مصوبه تبصره ۱۸ را برای اشخاص در کارگروه مربوطه اخذ و معرفی کند این صندوق آماده اعطای این تسهیلات می باشد و همجنین با سپرده گذاری اشخاص، تسهیلات قرض الحسنه به میزان یک برابر مبلغ سپرده و با نرخ ۴درصد پرداخت می کنیم.
پرتوی، معاون سرمایه گذاری سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به اینکه این سازمان متولی زنحیره های تولید مرتبط با مواد اولیه فرش از جمله پشم و رنگدانه های طبیعی می باشد اظهار نمود در شهرستان هریس۳۵ واحد نژاد برتر گوسفند برای تولید مرینوس انتخاب و از مناطق مختلف کشور و جهان به این منطقه آوردیم تا نسبت به احداث صنایع تبدیلی و تکمیلی آن اقدام کنیم که به سرانحام نرسید. استان پتانسیل کشت گیاهان مرتبط با تولید رنگدانه های طبیعی را دارد.
پرتوی با اظهار تاسف از اینکه فرش دستباف رو به زوال می باشد گفت زمانی در هریس، فرش با قطع و اتدازه های بزرگ به وفور بافت می شد اما امروزه اکثر تولیدکنندگان به سمت تولید فرش های ریز بافت رفته اند.
بشیری، نائب رئیس اتحادیه فرش فروشان تبریز با تاکید بر لزوم تدوین و تصویب سند توسعه فرش دستباف استان که تمام موارد و الزامات حفظ و ارتقای این صنعت در آن دیده شود و چشم انداز توسعه و استراتژی های مربوطه در آن دیده شود شود به به پایداری مشکلات فرش دست باف و عدم رفع آنها طی دهه های گذشته اشاره و اظهار نمود علیرغم اینکه صنعت فرش باید از جانب سه وزارتخانه صمت، جهاد کشاورزی و میراث فرهنگی حمایت شود اما در عمل بار عمده مسئولیت بر دوش وزارت صمت هست و به دلیل عدم اختیارات مکفی سازمان صمت، مشکلات فقط به وزارتخانه منعکس می شود و بانک ها نیز به دلیل عدم اختیارات کافی، ناتوان از انجام حمایت کافی از این صنعت هستند. با توجه به وجود دانشکده فرش، از این پتانسیل هم به خوبی بهره برداری نکرده ایم، از پتانسیل شرکت شهرک های صنعتی و تسهیلات آن هم بهره نبرده ایم. در بحث ثبت تبریز به عنوان شهر خلاق فرش دستباف جهانی تمام سازمانها پای کار آمدند و منتج به نتیجه شد و تا زمانی که تعدد اتحادیه و تشکل ها و تعدد مراکز تصمیم گیری در صنعت فرش دستباف وجود دارد.توسعه صادرات و توسعه تولید فرش اتفاق نخواهد افتاد و تحریم ها تاثیر چندانی در صادرات فرش ندارند اما تحریم داخلی مانع صادرات است که به عنوان نمونه بحث پیمان سپاری ارزی، نتیجه ای جز کاهش صادرات نداشته است. باید یک نهاد مسئولیت مستقیم پیگیری مسائل فرش دستباف را به عهده بگیرد.
صابر پرنیان، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان با اشاره به اقدامات شهرداری و شورای شهر اصفهان در نامگذاری یکی از میادین شهر به نام فرش دستباف اظهار نمود غبار بی مهری و بی توجهی برصنعت فرش استان سایه افکنده است. و اخیراَ شهرهای قم ، اصفهان و کاشان به عنوان پایتخت فرش دستباف کشور نامگذاری شده اند و جا دارد که مقام عالی استان، نمایندگان مجلس، سازمان مدیریت و شبکه بانکی با نگاه جدید به این هنر-صنعت که اصالت ، شناسنامه و هویت فرهنگی منطقه و صنعت ثروت زا می باشد به شکل اثر گذار ورود نمایند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان افزود در بحث فرش دستباف در استان حرکتهای جدی را کمتر شاهد بوده ایم و در این راستا به هنرمندان و خلاقان این عرصه توجه ویژه ای شود از جمله : تخصیص تسهیلات ویژه سوپسید دار که در اختیار سازمان مدیریت می باشد برگزاری همایش ویژه فرش دستباف با دعوت از مقامات ملی ، نامگذاری یکی از میادین شهر به نام فرش که از شهردار و رئیس شورای شهر خواسته ام که یکی از میادین ورودی شهر به نام فرش نامگذاری گردد.از اتاق بازرگانی تبریز هم خواستار تشکیل جلسات منظم فرش هستیم و مسائل فرش دستباف را از طریق شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی پیگیری خواهیم کرد و نباید اجازه ندهیم صنعت فرش زیر سایه سایر صنایع دچار فراموشی شود و امیدواریم با استماع دیدگاه ها، نظرات و راهنمایی های تشکل ها و فعالان مربوطه، نگرش و اقدامات موثری در حوزه فرش دستباف استان رقم بخورد.
علیپور فرد، مدیرعامل شرکت آلتین فرش و مدیر مجتمع های بافت قالی دستباف با اشاره به فعالیت خود در راه اندازی کارگاه های قالی و اشتغال آفرینی در این حوزه و سهم عمده بیمه شده گان متمرکز که متعلق به کارگاه وی هستند و همچنین پرداخت بیمه با نرخ آزاد برای بخشی از قالیبافان کارگاه خود؛ به تشریح طرح جدید خود مبنی بر ایجاد کارگاه فرش با اشتغال زایی ۴۰۰ نفره مختص زنان سرپرست خانوار پرداخت و خواستار پی گیری ریاست سازمان صمت از شهرداری و شورای شهر در تسریع عملیاتی نمودن طرح مشارکت وی با شهرداری منطقه ۴ تبریز دراین خصوص که مطابق قرارداد مربوطه، شهرداری باید نسبت به اختصاص زمین مربوطه اقدام نماید شد و همچنین خواستار استفاده از اختیارات قانونی اداره کل تامین اجتماعی در مشمول نمودن تمام کارگران با نرخ حمایتی حق بیمه شد.
پرنیان، رئیس سازمان صمت استان طی تماس تلفنی با رئیس شورای اسلامی کلانشهر تبریز موضوع و مشکلات مربوط را مطرح نمود و با نظر مساعد رئیس شورای اسلامی کلانشهر تبریز مقرر شد طی جلسه اختصاصی با حضور سرمایه گذار،رئیس سازمان صمت، رئیس اداره فرش موضوع اجرای قرارداد مشارکت شهرداری منطقه 4 تبریز با شرکت آلتین فرش و اختصاص زمین توسط شهرداری، بررسی و نسبت به رفع موانع مربوطه اقدام شود.
اباذر برزگر، رئیس اتحادیه ریس فروشان و رنگرزان قالی استان اظهار نمود اعضای این اتحادیه در زمینه تولید و توزیع مواد اولیه فرش دستباف فعال هستند و ۹۰۰ واحد صنفی و ۳۰ کارخانه ریسندگی و ۲۰۰ کارگاه رنگرزی( سنتی و صنعتی)، ۴۰ کارگاه نختابی، عضو این اتحادیه می باشند و اعضای این اتحادیه با تعداد شاغلین ۵۰۰۰ نفری و با تمام بی مهری ها این صنف را سرپا نگه داشته اند. صد درصد مواد اولیه فرشهای درشت باف و ۵۰ درصد مواد اولیه فرشهای ابریشمی را اعضای این اتحادیه تولید می کنند و سهم استان از ۳۰۰ واحد رنگرزی در کشور،حدود ۲۰۰ واحد می باشد و این صنف تنها در استان ما دارای تشکل هست. اعضای این تشکل در شرایط تحریمی، با قبول انواع ریسک ها، تمام توان خود را جهت تامین مواد اولیه فرش دستباف به کار بسته اند.
برزگر افزود نابسامانی بازار فرش و کاهش صادرات، تاثیر منفی بر فعالان این صنف داشته و آنها را سردرگمنموده است، واحدهای ریسندگی با مشکلات عدیده ای در کسب و کار خود مواجه هستند، علیرغم تورم موجود در جامعه، قیمت فرش هریس افزایش متناسب با تورم نداشته است و به تبع آن کارخانجات ریسندگی دچار مشکل شده اند و جهت سرپا ماندن نیاز ضروری به تسهیلات سرمایه در گردش دارند.
بهروز محمدزاده، مدیرعامل شرکت تعاونی 888 فرش تبریز، در مورد مشکلات بیمه تامین اجتماعی و مالیاتی قالیبافان اظهار نمود این مشکلات مرتبط با سطح اجرایی ملی و فراگیر و خارج از اختیار مدیران استان و به شرح زیر می باشند
۱- عدم اجرای بند (و) تبصره ۱۷ قانون بودجه ۱۴۰۱ که بر اساس آن برای دولت باید سهم ۲۰ درصدی حق بیمه قالیبافان را پرداخت نماید اما این مبالغ به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز نشده است از اداره فرش سازمان صمت پیگیر شده ایم و مکاتباتی هم با وزارتخانه انجام شده است. تقاضا داریم موضوع در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان مطرح و از طریق استاندار پیگیری انجام شود.
۲- قطع بیمه قالیبافان با انتقال از یک کارگاه به کارگاه دیگر یا انتقال از کارگاه به منزل و یا از متزل به کارگاه ( که رفع این مشکل در حد اختیارات استانی هست)؛ پیشنهاد ما اینست که نه تنها بیمه این افراد قطع نشود بلکه در راستای افزایش اشتغال این بخش و استفاده بهینه از بودجه اختصاصی؛ بودجه ای که از محل بیمه شدگان فوت شده، از کارافتاده و پالایش شده داریم، ۵۰ درصد این بودجه به کارگاه های قالیبافی و ۵۰ درصد آن به قالیبافان تک باف خانگی اختصاص یابد.
۳- ناچاری صاحبان کارگاه های قالی به پرداخت حق بیمه قالیبافان شاغل در کارگاه با نرخ آزاد که در این خصوص جالب توجه هست که مطابق قانون، قالیبافی مشمول بیمه با نرخ حمایتی هست که سالانه ۵ متر مربع قالی ببافد و شاغلان در کارگاه های قالیافی بیشتر از این میزان را هم می بافند اما متاسفانه به دلیل محدودیت های بودجه ای سازمان تامین اجتماعی، حق بیمه بخش قابل توجهی از شاغلان کارگاه های قالیبافی توسط کارفرمایان با نرخ آزاد پرداخت می شود.
۴- عدم امکان استفاده از بیمه تامین اجتماعی برای هیئت مدیره تعاونی های فرش دستباف ؛ که در این خصوص لازم به ذکر هست که ۲۱۵ تعاونی فرش دستباف ثبت شده در استان داریم اما غیرفعال هستند. مطابق ماده۲۸ و تبصره ۷ این ماده و تبصره ۵ ماده ۴ قانون تامین اجتماعی، سازمان تامین اجتماعی از دریافت لیست بیمه هیئت مدیره تعاونی ها خودداری می کند اما باید در نظر داشت که بخش تعاونی با بخش خصوصی تفاوت دارد به نحوی که در شرکت های تعاونی، امروز شخصی که عضو هیئت مدیره هست احتمالا فردا به عنوان کارگر فعالیت خواهد نمود و بر شرکت حاکمیت ندارد.
۵- مشکل مالیاتی تعاونی ها، الزام تعاونی ها به ارسال ماهانه اطلاعات و آمار و یا اخذ مالیات به حهت شرکت در نمایشگاه ها در حالی که مطابق ماده ۱۴۲ قانون مالیات های مستقیم، تعاونی ها از مالیات معاف هستند.
مدیرعامل شرکت تعاونی 888 فرش تبریز بحث انتقال مهارتهای بافندگان پیشکسوت به نسل جدید بافندگان را بسیار حائز اهمیت دانست و اظهار نمود در صورت عدم انتقال، این مهارتها ( به عنوان هنر و میراث) از بین خواهد رفت و عمده مشکلات فرش دستباف مربوط به مرحله تولید و عدم توجه به کیفیت توسط تولیدکنندگان و غفلت از مهارتهای بافندگان می باشد.
پرنیان، رئیس سازمان صمت استان با تاکید بر مثمر ثمر بودن پیگیری های جدی در رفع مشکلات کسب و کار به موضوع پیگیری حذف عوارض صادراتی فولاد اشاره نمود که با پیگیری های انجام یافته توسط این سازمان، عوارض صادراتی فولاد حذف شد و در خصوص مشکلات بیمه ای و مالیاتی فرش دستباف اظهار نمود این موضوعات را در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان مطرح خواهیم نمود.
دکتر وند شعاری، رئیس دانشکده فرش دانشگاه هنر تبریز اظهار نمود مطابق سند تدبیر و توسعه، شهرک های صنعتی باید حمایت های مالی در خصوص فرش دستباف اعمال نماید. در راستای بهره مندی از این حمایت ها مقرر شد کارگروهی ویژه توسط این دانشکده، پایش اطلاعات آماری فرش دستباف مناطق مختلف استان را انجام دهد و ما منطقه هریس را به عنوان case study اولیه و پایلوت انتخاب کردیم و چون نیاز به اطلاعات میدانی داشتیم لذا لازم بود تیم پژوهشی جغرافیایی در محل بافت، حضور یابد اما به دلیل عدم تامین هزینه، این کار را منتفی نمودیم و تا زمانی که تامین هزینه های مربوطه انجام نشود کار پیش نخواهد رفت و همت مسئولان در این خصوص ضروری می باشد و تدوین سند توسعه فرش دست باف نیز مستلزم داشتن اطلاعات میدانی از وضعیت موجود صنعت فرش دستباف می باشد.
دکتر وند شعاری افزود تمامی صنوف از مسیر سنتی پوست اندازی نموده و به مسیر علمی رفته اند دوام و قوام فرش دست باف و آینده آن از مسیر دانشگاه می گذرد.
کامل واردان، رئیس اتحادیه شرکت های تعاونی فرش دستباف استان اظهار نمود زمانی، شیوه مدیریت سنتی فرش دستباف در کشور حاکم بود به نحوی که مالک کارگاه های فرش، تعداد کثیری بافنده را در کارگاه خود گرد هم آورده بودند و بر خلاف وضعیت امروزی، صدها قالیباف تک باف دغدغه تامین مالی نداشتند و تمامی مسئولیت ها بر دوش سرمایه گذار و مالک کارگاهها بود و مشکلات متعددی که امروز بر فرش دستباف حاکم شده است معنی نداشت لذا توجه به شیوه مدیریتی فرش دستباف و ساختار کسب و کار این صنعت ضروری می باشد.
اسبقی، نماینده اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اظهار نمود در دولت گذشته ماموریت پیگیری نام گذاری یکی از میادین شهر تبریز به نام فرش به این اداره کل محول شد و دویست میلیون تومان اعتبار برای جایزه طراحی نماد و المان میدان در نظر گرفته شده بود اما در شورای جدید کلانشهر تبریز این امر به کمیسیون فرهنگی این شورا محول شد که متاسفانه کارشناسان این کمیسیون محل میدان را نه در خیابان های اصلی که به یک گذر در انتهای خیابان راسته کوچه تقلیل دادند که اداره کل این موضوع را قبول نکرد.
نماینده اداره کل میراث فرهنگی استان افزود از پیشنهاد تشکیل دبیرخانه فرش دستباف استقبال می کنيم ما دبیرخانه دائمی فرش دست باف را در یکی از خانه های قدیمی شهر در خیابان تربیت دایر نموده ایم.
حسین پور، نماینده اداره کل تامین اجتماعی استان با اشاره به تعامل این اداره کل با اداره فرش سازمان صمت و همکاری تنگاتنگ در ارائه خدمات به قالیبافان؛ آخرین آمار قالیبافان بیمه شده را چهل هزار نفر عنوان و اظهار نمود این آمار در سنوات قبل تا نود هزار نفر هم رسیده بود که با همکاری سازمان صمت، بیمه شدگان من غیرحق را حذف نمودیم و از اداره فرش سازمان صمت درخواست همکاری و مساعدت بیشتر در شناسایی بیمه شدگان غیر واقعی داریم.
نماینده اداره کل تامین اجتماعی استان افزود خدمات بیمه تامین اجتماعی فرش دستباف به دو گروه تک باف خانگی و شاغل در کارگاه ها ارائه می شود و افزایش سهمیه برای تک بافان خانگی در ازای حذف بیمه شدگانمن غیرحق میسر هست. در راستای خدمت به قالیبافان پیگیری هایی را از سازمان تامین اجتماعی انجام داده ایم از جمله اینکه فرصت ۳ ماهه ای که قالیبافان برای پرداخت حق بیمه خود داشتند و در صورت عدم پرداخت در این فرجه، بیمه آنها قطع می شد، با پیگیری های انجام شده، این قرجه به ۴ ماه افزایش یافته است تا میزان ریزش و قطع سهمیه قالی بافان را کم کنیم.
بشیری، نائب رئیس اتحادیه فرش فروشان تبریز در مورد لزوم مراجعه به سوابق ستادها و کارگروه هایی که قبلاَ در راستای حمایت از فرش دستباف تشکیل یافته است و لزوم توجه به نحوه اثرگذار نمودن این ستادها، به موضوع تشکیل ستاد حمایت از هنر-صنعت فرش دستباف استان در زمان استانداری مرحوم دکتر جبارزاده پرداخته و مطالبی به این نحو عنوان نمود که این ستاد متشکل از مدیران مرتبط دولتی، اتاقهای اصناف، بازرگانی، تعاون، دانشگاه و نمایندگان اتحادیه های مرتبط بود و با مصوبه شورای گفتگوی استان تشکیل شده بود و اساس فعالیت آن، سیاست گذاری و نه دخالت در امور سازمان ها و اتحادیه ها و نشکل ها بود و مسائل و موانع مرتبط با فرش دستباف که توسط اتحادیه ها اعلام می شد در کمیته های کارشناسی ستاد بررسی و در جلسه اصلی ستاد مطرح و مواردی که در حد اختیارات استانی بود حل و فصل می شد اما متاسفانه فعالیت این ستاد متوقف شده است.