جلسه کارگروه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان با حضور نمایندگانی از سازمان محیط زیست استان، شرکت آب و فاضلاب استان، شرکت شهرک های صنعتی استان، فرمانداری بناب، اداره محیط زیست شهرستان بناب، آبفای شهرستان بناب، انجمن صنفی کارفرمائی واحدهای تولیدی کشمش شهرستان های جنوب استان جهت بررسی موضوع "بررسی مشکلات محیط زیست واحدهای تولیدی و فراوری کشمش شهرستان بناب" در محل اتاق تبریز برگزار شد.
اهم مشکلات مطرح شده در این نشست شامل عدم اتصال لوله های فاضلاب صنعتی واحدهای تولیدی و فراوری کشمش به فاضلاب شهری بناب به دلیل بالا بودن آلایندگی و تعطیلی و ثبت جرایم واحدهای بدون پیش تصفیه این حوزه به دلیل آلودگی محیط زیست بود.
در این ارتباط محمدرضا طبیبی، رئیس انجمن تولیدکنندگان کشمش استان با اشاره به اهمیت واحدهای تولیدی و فراوری کشمش در توسعه صادرات استان گفت: واحدهای تولیدی این بخش به لحاظ اشتغال زایی نیز دارای جایگاه ویژه ای می باشند. لذا بایستی حمایت لازم جهت ادامه فعالیت این واحدها انجام گیرد.
وی ادامه داد: همانطوری که اطلاع دارید واحدهای تولیدی و فراوری کشمش جزو کارخانجات آلاینده محسوب می شوند. از این رو اغلب این واحدها اقدام به احداث تصفیه خانه و درخواست لوله فاضلاب صنعتی نموده و با عقد قرارداد با شرکت آب و فاضلاب اقدام به انتقال فاضلاب به فاضلاب شهری کرده اند. لیکن به دلیل شرایط کاری فصلی این کارخانجات، امکان نگهداری از تصفیه خانه ها برای واحدها بسیار دشوار می گردد و این موضوع باعث آلودگی بیش از حد انتظار فاضلاب این واحدها شده و شرکت آب و فاضلاب نیز به جهت جلوگیری از اختلال در شبکه فاضلاب از انتقال آن به فاضلاب شهری ممانعت بعمل می آورد. در نتیجه واحدها با مشکلات جرایم و عدم اجازه فعالیت مواجه می گردند.
صیاد لطفی، رئیس اداره محیط زیست بناب در ادامه گفت: در گذشته بر اساس مصوبه فرمانداری وقت، لوله تجمعی برای واحدهای تولیدی احداث و فاضلاب کل کارخانجات به کنار دریاچه ارومیه هدایت می شد که پس از گذشت زمان، اقدام به احداث تصفیه خانه کردند. با توجه به اینکه این تصفیه خانه ها نیز پاسخگوی رفع آلایندگی فاضلاب این واحد ها نشدند. لذا طی برگزاری جلسات متعدد در فرمانداری، مقررگردید، واحدها اقدام به خریداری انشعاب فاضلاب صنعتی نمایند. در این راستا مدتی خروجی کارخانه ها به تصفیه خانه شهری وصل شد و به دلیل عدم وجود پیش تصفیه در برخی از واحدها، فاضلاب به صورت خام به لوله تجمعی هدایت شد و این امر باعث بهم خوردن خروجی تصفیه خانه شهری گردید و در نهایت تصفیه خانه شهری انشعاب فاضلاب این واحدها را قطع کرد. متعاقبا تصمیمی مبنی بر، چنانچه واحدی دارای انشعاب فاضلاب صنعتی و سیستم پیش تصفیه و لوله اختصاصی باشد، می تواند از تصفیه خانه شهری استفاده نماید اتخاذ گردید.
محمدرضا فخری، مدیر دفتر مطالعاتی فاضلاب و بررسی های فاضلاب شرکت آب و فاضلاب استان تصریح کرد: طراحی تصفیه خانه شهری بر اساس تصفیه فاضلاب انسانی می باشد و عمده روش تصفیه بیولوژیکی است. یعنی بر اساس رشد باکتری هائی که در تصفیه خانه دخیل می باشند فاضلاب تصفیه می شود. ظرفیت مدول اول تصفیه خانه فاضلاب بناب برای 85 هزار نفر می باشد و در حال حاضر حدود 80% تصفیه خانه تحت پوشش می باشد. با توجه به اینکه طراحی تصفیه خانه بر اساس فاضلاب های انسانی و بیولوژیکی می باشد لذا در صورت ورود فاضلاب صنعتی که دارای بار آلودگی بالا و مواد سمی می باشد، باعث مختل شدن سیستم تصفیه فاضلاب 85 هزار نفر خواهد شد.
در ادامه نشست صالح کوهی، رئیس واحد محیط زیست شرکت شهرک های صنعتی گفت: در کل استان 2500 واحد صنعتی در شهرک های صنعتی مستقر می باشد که حدود 500 الی 600 واحد با مشکل بحث پیش تصفیه و تصفیه فاضلاب مواجه هستند. تصفیه خانه جزوی از تولید و احداث آن جزو الزامات یک واحد تولیدی می باشد. از این رو احداث تصفیه خانه با اپراتوری واحد برای تعدادی از واحدهای این بخش می تواند راهگشا باشد.
نسرین درخشانی، مسئول دبیرخانه شورای گفتگو در پایان این نشست گفت: با عنایت به اینکه آلودگی محیط زیست، قابل اغماض نمی باشد و با توجه به اینکه مختل شدن سیستم آب و فاضلاب نیز موضوع بسیار مهمی به لحاظ سلامت جامعه می باشد؛ از طرفی اهمیت ادامه فعالیت واحدهای تولیدی نیز از لحاظ اشتغال سازی و اقتصاد بر کسی پوشیده نیست؛ لذا بایستی راهکاری جهت رفع مشکل واحد های این صنف با مد نظر قراردادن اهمیت حفاظت از محیط زیست اندیشید.
وی ادامه داد: همانگونه که همه مطلع می باشید، پیشگیری بهتر از درمان است. لذا بایستی سازمان صمت و شرکت شهرک های صنعتی، هنگام صدور مجوزهای بهره برداری، واحدها را منوط به احداث تصفیه خانه نمایند تا چنین مشکلاتی در آینده پیش نیاید. در مورد واحدهای تولیدی فعال نیز می توان پیشنهاداتی نظیر تعامل شرکت آب و فاضلاب با واحدهای تولیدی دارای پیش تصفیه و تعامل اداره کل محیط زیست با واحدهایی که اقدام به احداث تصفیه خانه نموده اند را به شورا ارائه داد.