محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست هیات نمایندگان اتاق ایران اعلام کرد: شفافسازی، هوشمندسازی و مردمیسازی را به جد دنبال میکنیم و بر آن هستیم تا اولویتهای تعریف شده تنها در حد شعار باقی نماند بلکه این رویکردها را اجرایی کرده و آثار آن را ببینیم.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در یازدهمین نشست هیات نمایندگان اتاق ایران که امروز برگزار شد، گفت: سلایق سیاسی قطعاً متفاوت است اما اقتصاد راهکار مشخص خود را دارد و هر کس که همت و غیرت دارد، میداند نباید معیشت مردم را اسیر ذائقههای سیاسی کند.
او ضمن بیان مطلب فوق اظهار کرد: فرصت مغتنمی است که امروز در جمع فعالان بخش خصوصی هستم. بسیار خوشحالم که فعالان بخش خصوصی صریح مطالب خود را بیان کردند. در آخرین روزهای سال ۹۹ و آغاز قرن جدید هستیم. در سالی که با یک پاندمی عجیب روبهرو شدیم که همه برنامههای از قبل طراحیشده را به همریخت. بهطوریکه در حوزه اقتصاد، فروش نفت را به صفر رساند و توانست صنعت گردشگری را تعطیل کند. از طرفی شاهد بودیم که ترامپ چگونه با جهان به میل خود رفتار کرد و فشارهای غیرقانونی را چه در داخل کشور خود و چه خارج از آن بر سایر کشورها اعمال کرد که طبعا ایران هم از این رفتارها مستثنا نبود. اما فکر میکنم از همه این اتفاقها یک درس بزرگ میتوانیم بگیریم و آنهم این واقعیت است.
قالیباف تأکید کرد: باید به این باور برسیم که خودمان را قوی کنیم و روی زانوهای خودمان بایستیم. به توان داخلی و جوانان اعتماد کنیم. همانطور که مقام معظم رهبری هم فرمودند: «دشمن ما آمریکاست اما راه مبارزه با آنهم کار است، کار و کار.» اینکه اینجا کنار هم جمع شدهایم نشان میدهد که میخواهیم کارکنیم.
او تصریح کرد: همانطور که مقام معظم رهبری هم بارها خاطرنشان کردهاند، اقتصاد باید به دست مردم اداره شود. خوشبختانه دغدغههایی هم که در این نشست مطرح شد کاملاً میدانی و ملموس هستند نه تئوریک و انتزاعی. اما ما تنها نباید به طرح مسئله بپردازیم. درست است شناخت مسئله اساس حل آن است اما اینکه مدام تکرار کنیم به نحوی درجا زدن است. بلکه باید مشخص کنیم چه راهکارهای عملیاتی وجود دارد.
او افزود: مجلس و بخش خصوصی باید با تشکیل کمیسیونها و کمیتههای کاری مشترک مسائل را حلوفصل کنند.
قالیباف با تأکید بر این موضوع که اقتصاد در دورههای مختلف مدلهای مختلفی را تجربه کرده است، ادامه داد: اگر با یک نگاه کلی بخواهیم بررسی کنیم، ما یک دهه اقتصاد دولتی، یک دهه اقتصاد شبهدولتی و در یک دهه هم اقتصاد نامولد را تجربه کردهایم که هرکدام محاسن و اشکالات بزرگ خود را داشتند اما در همه این دورهها و همانطور هم که در محافل نظری گفته میشود یک نقطه مشترک در بخش واقعی تجارت این بوده که اقتصاد ما همواره نفتی و دولتهای ما رانتجو هستند. متأسفانه اقتصاد بخش خصوصی ما هم درگیر همین فرهنگ شده است. اما باید جایی به این فرهنگ پایان داده شود. چراکه مشکلاتی که امروز ازجمله تورم، بیکاری، رکود و ... شاهد هستیم نتیجه همین فرهنگ است که شدیداً هم به مردم آسیبزده است.
قالیباف در بخشی از صحبتهای خود به کسری بودجه اشاره کرد و گفت: با توجه به فاصله درآمدی و هزینهای که در بودجه 1400 مشاهده میشود، متأسفانه منبع تأمین این کسری بودجه هم از جایی است که نتیجهای جز گره اضافی ایجاد نخواهد کرد.
او با بیان اینکه باید نا بسامانیهای بودجه را مورد توجه قرار داد و برطرف کرد به معضلات ناشی از صدور بخشنامههای متعدد در یک سال اشاره کرد و گفت: شاهد بودم که در یک سال یک سازمان بیش از ۲۶۰ بخشنامه صادر کرد یعنی به ازای هر روز کاری یک بخشنامه که مانند غل و زنجیر دست و پای بخش خصوصی و تولید را بسته است.
رئیس مجلس شورای اسلامی، تعامل را راهگشای مشکلات توصیف کرد و افزود: اگر امروز تا حدی در برخی حوزههای اقتصادی، گشایشهایی شکل گرفته از طریق تعاملها و مذاکره سازنده به وجود آمده است. بنابراین نیازمند اینگونه نشستها هستیم. بدون شک در مجلس به روی بخش خصوصی باز است.
قالیباف فعالیتهای مجلس را نظارتمحور و کمیسیونمحور دانست و ادامه داد: شفافسازی، هوشمندسازی و مردمیسازی را به جد دنبال می کنیم و بر آن هستیم تا اولویتهای تعریف شده تنها در حد شعار باقی نماند بلکه این رویکردها را اجرایی کرده و آثار آن را ببینیم.
او از تمرکز مجلس بر بودجه ۱۴۰۰ و برنامه پنج ساله هفتم سخن گفت و تصریح کرد: در حال حاضر این دو مهم به عنوان اصلیترین مسائل مجلس مطرح است و به دنبال آن هستیم که برنامهای متفاوت از برنامههای گذشته تدوین و تهیه کنیم. بر این اساس لازم است از ظرفیتهای شکل گرفته استفاده کنیم. از سوی دیگر باید در برنامه هفتم توسعه، فکری برای پروژههای نیمهتمام کنیم.
بر اساس اظهارات رئیس مجلس، در حال حاضر حدود 100 هزار پروژه نیمهتمام در کشور وجود دارد که باید برای آنها فکری کرد. از طرف دیگر باید به گونهای رفتار کنیم تا نقدینگیهای باقی مانده در بانک را به سمت تکمیل پروژهها هدایت کنیم. باید منفعتهای حاصل از سرمایهگذاری در تولید را بالا ببریم و اجازه ندهیم اتفاقاتی که در بورس رخ داد در این بخش نیز تکرار شود. دخالتها و اداره مصنوعی مانع از رقابت حقیقی میشود.
اقتصاد راهکار مشخص خود را دارد
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه اظهار کرد: سلایق سیاسی قطعاً متفاوت است اما اقتصاد راهکار مشخص خود را دارد و هر کس که همت و غیرت دارد میداند نباید معیشت مردم را اسیر ذائقههای سیاسی کند.
او تأکید کرد: وقتی منطق کار درست نباشد چطور میخواهیم مسائل را حل و باهم رقابت کنیم. در هر بخش از اقتصاد نگاه کنیم شاهدیم که بخشهای مختلف اقتصادی درگیر رانتجویی هستند. مثال بارز آنهم امروز زنجیره فولاد است.
قالیباف همچنین معتقد است: تنظیمگری دچار مشکل است و باید با یک برنامهریزی مناسب این مشکل را حل کرد. حل این مشکل در گروی راهکارهایی است که بخش خصوصی ارائه میکند.
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین تأکید کرد: تنظیمگری در اقتصاد با توجه به محدودیتهایی که به همراه میآورد نباید دائمی باشد. وظیفه سیاستگذاران ریلگذاری در مسیر اقتصاد به شکلی است که جلوی فساد گرفته شود.
ضرورت برخورد با متخلفان، محور دیگر صحبتهای محمدباقر قالیباف بود. او افزود: در جلساتی که با آقای شافعی داشتم بارها بر این نکته تأکید کردیم که باید با متخلفان به هر نحوی برخورد کرد. از میان فعالان بخش خصوصی، متخلفانی هستند که آمار نشان میدهد ۱۸۰ میلیون دلار صادرات کردهاند اما یک ریال مالیات هم ندادهاند. دلیلی وجود ندارد که تولیدکننده ما در مضیقه باشد اما دلال بهراحتی فعالیت کند.
قالیباف تأکید کرد: اگر امروز شاهد هستیم که به بخش خصوصی برچسبهایی ازجمله فساد زده میشود، ریشه این برچسبها به تصمیمات و بخشنامههایی برمیگردد که ذاتاً فسادزا بودند و هستند؛ ازجمله تخصیص ارز 4200 تومانی.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان سخنرانی خود به مسئله رفع تحریمها اشاره کرد و گفت: از رفع تحریمها استقبال خواهیم کرد اما نباید منتظر باشیم تا تحریمها رفع شوند و به این بهانه کاری نکنیم.
او تصریح کرد: بنبستی پیش روی ما نیست و میتوانیم با رفتارهای معقول و برآمده از خرد جمعی برای حل مشکلات، تصمیم بگیریم. از طرفی ضروری است تا اعتمادسازی کنیم. چراکه اعتماد، سرمایه هر کشوری است و وقتی اعتماد باشد ثبات و رشد اقتصادی هم به همراه آن شکل خواهد گرفت.
او اعلام کرد: مجلس دوازدهم تلاش خواهد کرد تا مسیر این اعتمادسازی در بودجه و برنامه هفتم توسعه عملیاتی شود.