در ارتباط تصویری مسئولان و فعالان اقتصادی استان آذربایجان شرقی با سفیر جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان، راهکارهای مشارکت سرمایه گذاران و بخش خصوصی استان در بازسازی منطقه قره باغ و همچنین توسعه همکاریها و مبادلات اقتصادی ایران با آذربایجان بررسی شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی تبریز، استاندار آذربایجان شرقی در این ارتباط تصویری گفت: آماده ایم در ارتباط با بازآفرینی میراث های فرهنگی و تاریخی و مسکن، ساختمان، شهرسازی، توسعه حمل و نقل ریلی و جاده ای و همچنین در بخش معدن و صنعت در مناطق آزاد شده جمهوری آذربایجان فعالیت کنیم.
محمدرضا پورمحمدی افزود: با جدیت و اهتمام ویژه به دنبال توسعه روابط و همکاری های مشترک بین کشورمان با جمهوری آذربایجان هستیم.
وی ادامه داد: از تلاش های دستگاه دیپلماسی کشورمان در پایان مناقشه قره باغ و درگیری های کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان تشکر می کنم.
پورمحمدی گفت: ضرورت دارد فعالان اقتصادی ایران از نزدیک با فعالان اقتصادی جمهوری آذربایجان دیدار و گفت و گو داشته باشند که برای این منظور هفته آینده برنامه ای از سوی اتاق بازرگانی در تبریز تدارک دیده خواهد شد.
وی افزود: آذربایجان شرقی استان کم نظیر از لحاظ موقعیت ژئوپولتیکی و به لحاظ توانمندیهای اقتصادی، صنعتی ، کشاورزی و معدن است و قابلیت بسیار خوبی برای توسعه همکاری با کشورهای همسایه به خصوص جمهوری آذربایجان دارد.
استاندار آذربایجان شرقی گفت: کمتر کشوری در دنیا وجود دارد که به اندازه جمهوری آذربایجان به لحاظ سوابق فرهنگی، اعتقادی و مذهبی به ما نزدیک باشد و باید از این مزیت ها استفاده کنیم.
وی اظهار کرد: وزیر صمت، محوریت و مسوولیت همکاری با کشورهای همسایه را به عهده استان آذربایجان شرقی قرار داده که البته از ظرفیت استان های مجاور آذربایجان غربی، اردبیل و گیلان نیز در این راستا بهره مند خواهیم شد.
پورمحمدی اضافه کرد: در آذربایجان شرقی بیش از ۵ هزار واحد صنعتی فعال است که از این تعداد ۱۳ واحد خودروسازی است و ۳۵ درصد قطعات خودرو کشور در این استان تولید می شود.
وی افزود : تبریز به عنوان پایتخت شیرینی و شکلات ایران نامگذاری شده و محصولات آن به ۸۰ کشور صادرات انجام می گیرد.
استاندار آذربایجان شرقی گفت: معادن این استان با هشت میلیارد تن ذخایر مکشوفه در کشور کم نظیر هستند؛ صنعت ساختمان و بخش کشاورزی ما بسیار فعال است و قابلیت های بسیار زیادی دارد.
وی ادامه داد: ۵۰ شهرک و ناحیه صنعتی و یک شهرک سرمایه گذاری خارجی در استان آذربایجان شرقی فعال است که ۴۰ درصد واحدهای شهرک سرمایه گذاری، شرکت های خارجی هستند و ۱۰ واحد تولیدی مستقر دراین شهرک سرمایه گذاران شان از جمهوری آذربایجان می باشند که نزدیک به ۴۷ میلیون دلار سرمایه گذاری کرده اند.
پورمحمدی گفت: پیشنهاد می کنیم یک مرکز تجاری و شرکت سرمایه گذاری مشترک برای حمایت از فعالیت های اقتصادی و حضور موثر و توسعه روابط اقتصادی با جمهوری آذربایجان ایجاد شود.
وی ادامه داد: نیاز است کمیته ویژه ای برای پیگیری توافقاتی که در کمیسیون همکاری های مشترک تهران و باکو انجام گرفته ، تشکیل شود.
استاندار آذربایجان شرقی گفت: حدود ۵ سال قبل بیشترین گردشگران استان ما گردشگران سلامت از جمهوری آذربایجان بودند که اکنون کاهش یافته و می توان تسهیلاتی برای تورهای سلامت فراهم کرد .
وی ادامه داد: بستر برگزاری نمایشگاه مجازی در آذربایجان شرقی فراهم است و می توان از این فرصت برای به نمایش گذاشتن توانمندی های استان مان در جمهوری آذربایجان بهره مند شد تا اطلاعات طرف مقابل در خصوص توانمندی های ایران به روز رسانی شود.
پورمحمدی اظهار کرد: باید تسهیلاتی برای تسریع امور گمرکی همچون تعرفه های ویژه و تردد اتباع ۲ کشور به خصوص رفت و آمدهای خودرویی فراهم کرد .
وی به ایجاد پنجره واحد مشترک گمرکی بین دو کشور همسایه اشاره کرد و گفت: اگر نمایندگان اتاق های بازرگانی ایران و جمهوری آذربایجان از هر دو طرف در تبریز و باکو مستقر شوند، موجب افزایش تعاملات بیشتر خواهد بود.
استاندار آذربایجان شرقی افزود: شهرک صنعتی مشترک در مرز ۲ کشور و صنایع تکمیلی در جمهوری خودمختار نخجوان ایجاد شود و توسعه روابط دانشگاهی می تواند تسهیل گر ارتباطات شود.
وی ادامه داد: موافقت نامه هایی در زمینه ایجاد نهادهای مالی و بیمه ای و یا در زمینه حمل ونقل می تواند به توسعه همکاری ها کمک کند.
پورمحمدی با اشاره به اینکه بستر ایجاد بازارچه مشترک در منطقه جلفا و خداآفرین فراهم است، گفت: به دنبال ایجاد گمرک جدید خداآفرین هستیم که به توسعه هر چه بیشتر همکاری های دو کشور کمک می کند.
وی تاکید کرد: مناطق آزاد شده جمهوری آذربایجان در جنگ قره باغ نیازمند بازسازی است و صنعت ساختمان ما با ظرفیت های بالای تولید مصالح ساختمانی از جمله سیمان، گچ و قیر و انواع سنگ های ساختمانی می تواند برای شروع کار و حضور موثر در جمهوری آذربایجان کمک کند.
ظرفیت هایی برای افزایش ارتباطات تجاری ایران و جمهوری آذربایجان
سید عباس موسوی، سفیر کشورمان در جمهوری آذربایجان نیز در این جلسه جزییات بسترهای مشارکت فعالان تجاری و اقتصادی کشورمان در مناطق آزاد شده جمهوری آذربایجان در جنگ قره باغ را تشریح کرد.
وی با اشاره به سفر اخیر وزیر خارجه جمهوری آذربایجان به تهران، اظهار کرد: در تمام دیدارها بر روابط خوب و آینده دار ۲ کشور تاکید و همچنین در خصوص بازسازی مناطق ازاد شده نیز بحث و گفت و گو شد و جمهوری آذربایجان علاقمندی خود را برای حضور فعال شرکت های ایرانی در بازسازی این مناطق اعلام کرد.
موسوی افزود: دیروز ملاقاتی با رییس آژانس توسعه شرکت های کوچک و متوسط جمهوری آذربایجان داشتم که بسیار علاقمند بودند که تفاهم نامه ای با ایران امضا کنند.
وی اظهار کرد: در حدود ۱۵ پروژه بزرگ ملی در جمهوری آذربایجان از جمله راه اهن، ایجاد شهرک صنعتی، داروسازی، تولید تراکتور و اتوبوس سازی تا محصولات غذایی داشته ایم که در حال اجراست.
سفیر جمهوری اسلامی ایران درباکو گفت: مذاکرات در خصوص امضای موافقت نامه تجارت ترجیحی به مراحل پایانی نزدیک شده است و به زودی سند نهایی آن امضا می شود .
وی با اشاره به اینکه زمینه فعالیت در حوزه کشاورزی و دامپروزی در مناطق آزاد شده قره باغ به دلیل آب و هوای مناسب فراهم است، گفت: حدود ۲۴ هزار هکتار جنگل در این مناطق باید احیا شود.
موسوی افزود: در جنگ قره باغ در حدود ۹۰۰ شهرک، ۱۵۰ هزار واحد مسکونی، هفت هزار ساختمان عمومی، ۶۹۳ مدرسه، ۸۵۵ کودکستان، ۶۹۵ خانه بهداشت ، ۹۲۷ کتابخانه، ۸۰۸ فرهنگسرا، ۸۵ آموزشگاه موسیقی، ۲۲ موزه، ۹ مسجد، ۴۴ عبادتگاه دیگر، ۴۷۳ بنای تاریخی و کاخ و موزه ، ۴ گالری هنری ، چهار سالن تئاتر، ۲ سالن کنسرت و ۶ هزار تاسیسات صنعتی و کشاورزی و ۱۶۰پل و سایر تاسیسات زیربنایی تخریب شده است که در حدود ۱۰ میلیارد دلار برای بازسازی آنها هزینه می شود.
وی ادامه داد: جمهوری آذربایجان برای برخی از این کارهای از منابع خود استفاده می کند و همچنین وام های کم بهره ای از بانک های جهانی، آسیایی و سازمان همکاری اسلامی دریافت می کند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو گفت: رقابت را باید مد نظر قرار داد و باید سرعت و کیفیت کار مورد توجه قرار گیرد و شرکت های مهم و قدرتمند ما در این مناطق حضور یابند تا بتوانیم با شرکت های ترکیه ای، ایتالیایی، آلمانی و آمریکایی رقابت کنیم.
وی اظهار کرد: برخی از پروژه هایی که توسط مهندسان ایرانی در جمهوری آذربایجان اجرا شده موجب ایجاد اعتماد و اطمینان به ایرانیان شده است و می توانیم با مهندسان خارجی که در منطقه حضور دارند رقابت بالایی داشته باشیم.
موسوی گفت: در بخش کشاورزی و کشت فراسرزمینی نیز این آمادگی در مناطق آزاد شده وجود دارد که می توان در این زمینه نیز سرمایه گذاری کرد.
وی ادامه داد: رییس جمهوری آذربایجان از کشورهای دوست به خصوص ایران برای بازسازی مناطق اآادشده دعوت به مشارکت کرده اند که این موضوع به صورت مستقیم و غیرمستقیم به ایران اعلام شده است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو گفت: نام ایران در جمهوری آذربایجان با نام تبریز شناخته می شود و در این جمهوری آمادگی برای حضور فعالان تجاری و اقتصادی تبریز وجود دارد.
وی ادامه داد: برای بازسازی مساجد، اماکن مذهبی و مرمت آثار فرهنگی نیز از شرکت های ایرانی استقبال و دعوت شده است.
موسوی اظهار کرد: در بودجه ۲۰۲۱ جمهوری آذربایجان که پیش نویس آن آماده شده است در حدود ۲ میلیارد و ۲۰۰ هزار منات معادل ۱.۳ میلیارد دلار برای بازسازی اختصاص داده اند و از منابع دیگری نیز استفاده می کنند تا منابع را به میزان ۱۰ میلیارد دلار برسانند..
وی ادامه داد: یکسری موانع گذشته و مزمنی از جمله موانع گمرکی ، حمل و نقل و مالی و بانکی وجود دارد که در سایه تحریم ها و فشارها به وجود آمده است و امیدواریم با شرایط جدیدی که در نظام بین الملل به وجود می آید برطرف شوند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو خاطرنشان کرد: در شرایط تحریم ها جمهوری آذربایجان مراودات و همکاری خود با ایران را ادامه داد و رفاقت خود را با ایران نشان داد.
وی ادامه داد: ظرفیت کار در زمینه نیروگاههای بادی، آبی و خورشیدی و ترمیم سدهای جمهوری آذربایجان نیز فراهم است که گفت و گوهایی در تهران انجام شده است .
میزان مراودات تجاری دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان تاکنون رضایت بخش نبوده است
رییس اتاق بازرگانی تبریز نیز در این جلسه با اشاره به پتانسیل های بالای استان آذربایجان شرقی در حوزه های اقتصادی گفت: متاسفانه تاکنون آنچنان که باید، نتوانسته ایم در حوزه تجارت با جمهوری آذربایجان نقش آفرینی کنیم و در مجموع میزان مراودات تجاری دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان تاکنون رضایت بخش نبوده است.
یونس ژائله در ادامه با اشاره ای به صف طولانی کامیون های تجاری در مرز آستارا و لزوم یاری و تدبیر سفارت ایران در جمهوری آذربایجان در این زمینه گفت: در مرز آستارا شاهد صف طولانی از کامیون های حمل و نقل کالا هستیم که این فرآیند و سختگیری های موجود، تجارت ایران را به خصوص با کشورهای اوراسیا مورد تهدید قرار داده است که باید در این زمینه چاره اندیشی شود.
وی افزود: در صورتی که این روند تسهیل نشود، تاجران ایرانی که در حوزه تجارت با کشورهای اوراسیا فعال هستند، بدنام و بدقول شده و این امر موجب مشکلات فراوانی در حوزه تجارتی می شود.
ژائله با اشاره به این موضوع که هر تجارتی نیاز به یک بانک برای تبادل پول دارد، گفت: شبکه بانکی ما تحت تاثیر تحریم ها شاید نتواند در این راستا به درستی عمل کند، به همین دلیل نیاز است تا توافق نامه ای بین بانک های ایران و جمهوری آذربایجان منعقد شود که البته در این زمینه باید شاهد حمایت دو جانبه دولت ها باشیم.
رییس اتاق بازرگانی تبریز در ادامه با اشاره ای به پیشنهادات سفیر آذربایجان در خصوص ایجاد زیرساخت هایی همچون شهرک های صنعتی و یا کشت و صنعت ها در کشور همسایه گفت: در این راستا انتظار داریم قوانینی که برای سرمایه گذاری در این امور توسط جمهوری آذربایجان تبیین شده، در اختیار اتاق بازرگانی و تجار استان قرار داده شود.
وی از اعلام آمادگی اتاق بازرگانی تبریز برای افزایش همکاری ها با جمهوری آذربایجان خبر داد و گفت: استان آذربایجان شرقی آماده تبادل هیات های تجاری و اقتصادی با کشور جمهوری آذربایجان است.
آمادگی شرکت های فنی و مهندسی استان برای بازسازی مناطق قره باغ
دبیر میز آذربایجان نیز در این جلسه با اشاره به وجود توانمندی های عظیم در بخش های مختلف استان برای افزایش مراودات تجاری با جمهوری آذربایجان گفت: در این میان لازم است که حلفه مفقوده این ارتباطات را بیابیم تا دوباره موقعیت از دست رفته را به حالت درست و صحیح آن بازگردانیم.
محمد علی نجاری ادامه داد: شرکت های فنی و مهندسی استان آمادگی لازم برای بازسازی بخش عظیمی از واحدهای مسکونی و راه های تخریب شده مناطق آزاد شده را اعلام کرده اند.
وی با اشاره ای به عزم راسخ مسئولان استانی برای تکمیل گمرک خداآفرین گفت: طبق مذاکرات صورت گرفته در آینده ای نزدیک شاهد جلسات ویدیوکنفرانسی بین تجار استان آذربایجان شرقی و کشور جمهوری آذربایجان و به دنبال آن، جلسات مجازی بین مسئولان بلندپایه اقتصادی استان و کشور جمهوری آذربایجان خواهیم بود.