وزیر نفت میگوید: با جهش اول درآمد صنعت پتروشیمی در سال ۹۲ به ۱۱ میلیارد دلار رسید و در جهش دوم با اتمام طرحها در سال ۱۴۰۰ درآمد این صنعت به ۲۵ میلیارد دلار خواهد رسید.
وزیر نفت گفت: وزارت نفت در دوران تحریم همت و عزم خود را برای تداوم توسعه نفت به کار بسته و با اتکا به سیاستهای اقتصاد مقاومتی دستاوردهای بزرگی به دست آمده و جهشهای صنعت پتروشیمی یکی از این دستاوردهای ویژه است که امروز به بهرهبرداری میرسد.
بیژن زنگنه در سی و هشتمین هفته از پویش ملی تدبیر و امید که سه طرح پتروشیمی با حضور رئیسجمهوری افتتاح میشود، افزود: درآمد صنعت پتروشیمی در سال ۷۶ بر پایه قیمتهای ثابت سال ۹۵، حدود دو میلیارد دلار بود که با طراحی گسترده که در این سال شروع شد درآمد این صنعت با جهش اول در سال ۹۲ به ۱۱ میلیارد دلار رسید از سال ۹۲ با جهش دوم این کار صنعت پیگیری شد و با اتمام طرحها در سال ۱۴۰۰ این درآمد به ۲۵ میلیارد دلار میرسد و در سال ۱۴۰۴ با برنامهریزیهای انجام شده و طرحهای در دست اجرا به ۳۷ میلیارد دلار خواهد رسید.
وزیر نفت گفت: امسال در ادامه طرحهای جهش دوم صنعت پتروشیمی طبق وعده، ۱۹ طرح پتروشیمی با سرمایهگذاری ۱۱.۴ میلیارد دلار و ظرفیت ۲۵ میلیون تن به بهرهبرداری میرسند.
او توضیح داد: تاکنون هفت طرح به بهرهبرداری رسیده است و امروز سه طرح دیگر افتتاح میشود که طرح اول، فاز پتروشیمی ایلام است، بعد پتروشیمی هگمتانه و سپس به مجموعه طرحهای کوچکی که در ارومیه خواهد رسید.
زنگنه ادامه داد: نخستین طرحی که امروز افتتاح میشود فاز دو پتروشیمی ایلام است. فاز اول آن در اردیبهشت ۹۳ افتتاح شد که واحد پلیاتیلن و سرویسهای جنبی ایلام بود.
او تصریح کرد: امروز دو واحد که گوگردزدایی خوراک و دومی که بسیار مهم است، الفین پتروشیمی ایلام که نخستین الفینی محسوب میشود که در غرب کشور احداث شد.
وزیر نفت، گفت: ظرفیت مجموع این طرح ۷۶۵ هزار تن است که با سرمایهگذاری ۸۶۶ میلیون یورو توسط شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس افتتاح میشود. خوراک این طرح اتان، C۳ و C۵ که از پالایشگاه گاز ایلام میآید به اتیلن، پروپیلین و سایر مشتقات تبدیل میشود.
او تأکید کرد: طرح فاز دو پتروشیمی ایلام طرح بسیار مهمی است بهخصوص پروپیلن تولیدی و یک طرح پلیپروپیلن در ایلام با ظرفیت ۱۵۰ هزار تن، سرمایهگذاری ۵۰ میلیون دلار با پیشرفت ۵۲ درصد در دست اجرا قرار دارد که بسیار مهم است.
زنگنه با بیان اینکه ایلام، استان بسیار مهمی ازنظر صنعت نفت محسوب میشود، افزود: علاوه بر اقدامهای صنعت نفت در این استان طرحهای توسعه میدان نفتی آذر، میدان نفتی آبان، میدانهای پایدار غرب چشمه خشک و میدانهای پایدار شرق را با سرمایهگذاری در قالب آی پی سی و بیع متقابل در دست اجرا داریم. همینطور توسعه میدان تنگه بیجار که خوراک پتروشیمی ایلام را تأمین میکند.
عضو کابینه دولت دوازدهم ادامه داد: طرحان جی آل ۳۱۰۰ با بیش از ۵۵ درصد پیشرفت در دست اجراست که مانع سوختن گازهای منطقه ایلام میشود و ۸۹۰ میلیون دلار سرمایهگذاری شده و آخر ۱۴۰۰ باید به بهرهبرداری برسد؛ خوراکی که ازاینجا تولید میشود به پتروشیمی دهلران داده میشود که در دست اجراست.
او درباره دومین طرحی که به بهرهبرداری میرسد، گفت: پتروشیمی هگمتانه طرح دیگری است که امروز به بهرهبرداری میرسد و یک صنعت پاییندستی بهحساب میآید و چون در منطقه عمومی همدان پتروشیمی نداشتیم و با پیگیریهای نماینده همدان این طرح را آغاز و امروز به بهرهبرداری میرسد و ۴۵ هزار تن پیویسی گرید پزشکی تولید میکند که برای ساخت وسایل پزشکی همچون سرم و سرنگ استفاده میشود و امکان توسعه آن توسط سرمایهگذاری وجود دارد و تفاهم شده که بتوانیم خوراک تأمین کنیم که واحد مشابه در کنار ایجاد شود، زیرا این صنعت پاییندستی بسیار مهم است.
زنگنه افزود: صنایع پتروشیمی در مبارزه با کرونا نقش مهمی در تولید مواد ضدعفونی و تولید آل ای بی که مواد اولیه تولید شویندهها هستند و افزایش ظرفیت پروپیلن برای تولید ماسک و لباس بیمارستانی است.
او ادامه داد: سومین طرحی که امروز افتتاح شد، طرح پاییندستی و تکمیلی صنعت پتروشیمی، طرح سولفات پتاسیم و اسیدکلریدریک در پتروشیمی ارومیه با ظرفیت ۹۰ هزار تن و ۵۸ میلیارد تومان سرمایهگذاری که هلدینگ خلیجفارس این کار را انجام داد.
وزیر نفت گفت: طرحهایی که امروز افتتاح میشود، ارزشی معادل یک میلیارد دلار دارند و همگی در غرب کشور واقع شدهاند و درواقع جشن شکوفایی و جهش تولید در غرب کشور است.
او تصریح کرد: این ۱۰ طرحی که امسال به بهرهبرداری رسیدهاند ارزش تولیدات سالیانه بیش از پنج میلیارد دلار خواهند داشت و علاوه بر این طرحها، ریلگذاری برای آینده را هم داشتیم.
زنگنه افزود: علاوه بر طرحهای جهش سوم، دو مگا پروژه نیز داریم که در این دولت شروع میشود که هرکدام آنها ازنظر اندازه و ارزش تولیدات از بندر امام فعلی بزرگتر است و خوراک آنها تأمین شده و سرمایهگذار و زمینها هم مشخص شده است.
او تصریح کرد: اینها طرحهای بزرگ و عظیمی هستند که در دل آنها چندین طرح کارخانه تولیدی است و دیگری خط پروپیلن و پاییندستی که دنبال میشود.