شصت و چهارمین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی آذربایجان شرقی با محوریت بررسی مشکلات شهرک های صنعتی و همچنین وضعیت پایش محیط کسب و کار استان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی تبریز، شصت و چهارمین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی آذربایجان شرقی عصر پنج شنبه با ریاست استاندار آذربایجان شرقی و با پیش از دستور بررسی وضعیت پایش محیط کسب و کار استان و دستور جلسه بررسی مشکلات شهرک های صنعتی استان برگزار شد.
رییس اتاق بازرگانی تبریز در این جلسه با اشاره به آمار پایش محیط کسب و کار استان در تابستان 99 گفت: اتاق ایران هر سه ماه یکبار بررسی پایش محیط کسب و کار را انجام می دهد که در استان آذربایجان شرقی نیز در این خصوص از بیش از 200 واحد نمونه استان نظرسنجی شده که از این تعداد نیز 51 درصد به نظرسنجی ها پاسخ داده اند.
یونس ژائله ادامه داد: در راستای گزارش ارائه شده، آذربایجان شرقی در بین استان های کشور در بحث بهبود فضای کسب و کار نسبت به فصل مشابه سال گذشته، رتبه اول را کسب کرده و به عدد 5.6 رسیده است.
وی در ادامه با بررسی برخی از شاخص های فضای کسب و کار استان، بر روی ارتقای هر چه بیشتر این شاخص ها طی ماه های آتی اظهار امیدواری کرد.
نقاط ضعف استان در پایش فضای کسب و کار مورد مطالعه قرار گیرند
استاندار آذربایجان شرقی نیز در این جلسه اظهار داشت: در ارتباط با بهبود فضای کسب و کار و با همت جمعی، وضعیت رو به بهبود است که در کنار آن باید نقاط قوت و ضعف بهبود فضای کسب و کار استان شناسایی شده و نقاط قوت را تقویت و نقاط ضعف را بهبود ببخشیم.
محمدرضا پورمحمدی ادامه داد: باید با تشکیل کارگروه مربوطه، شاخص هایی که در آن، پایین تر از میانگین کشور هستیم شناسایی شده و این ضعف ها برطرف شود.
بررسی مشکلات شهرک های صنعتی استان
در ادامه این جلسه، روسای هیات مدیره هر یک از شهرک های صنعتی به بیان مشکلات شهرک های خود پرداخته و خواستار رسیدگی به این مشکلات شدند.
مشکلات مربوط به زیرساخت هایی همچون برق، آب، تصفیه خانه و راه، عدم وجود تقاطع غیر همسطح در ورودی شهرک شهید سلیمی، کمبود ایستگاه های آتش نشانی در شهرک ها، مشکلاتی در خصوص زمین های اوقافی شهرک سرمایه گذاری خارجی و مشکل معارضین محلی و تداخل زمین ها با منابع طبیعی از جمله مشکلات هر کدام از شهرک های صنعتی استان بودند که توسط فعالان حوزه تولید و صنعت مطرح شدند.
عدم وجود برق و بلاتکلیفی تعداد کثیری از واحد های صنعتی جدید الاحداث و توسعه یافته که تجهیزات و دستگاه های تولیدی آنها نصب و آماده بهره برداری هستند، عدم وجود تقاطع غیر همسطح در ورودی شهرک شهید سلیمی که باعث بروز تصادفات روزانه در این محل می شود، ترافیک سنگین در جاده تبریز – شهرک، کمبود خودروهای آتش نشانی در داخل شهرک، پایین بودن ظرفیت تصفیه خانه فاضلاب که کفاف فاضلاب تولیدی واحد ها را نمی دهد و مشکلات مربوط به کمبود آب از جمله مشکلات مطرح شده در خصوص شهرک سلیمی تبریز بود.
مسائل مربوط به زمین های اوقافی شهرک سرمایه گذاری خارجی با وجود مصالحه قبلی، نارسایی و کمبود برق و عدم تکمیل پل تقاطع غیرهمسطح شهرک صنعتی سرمایه گذاری خارجی از مهم ترین مشکلات مطرح شده در خصوص شهرک سرمایه گذاری خارجی در این جلسه بود.
مشکل تامین آب در شهرک صنعتی استاد عالی نسب، مشکل معارضین محلی و تداخل زمین ها با منابع طبیعی و عدم توازن در واگذاری زمین ها از مشکلات مطرح شده در خصوص شهرک صنعتی استاد عالی نسب تبریز بود.
کمبود برق چالشی برای توسعه صنعت آذربایجان شرقی
سید مرتضی نیرومند اسکویی نیز در این جلسه با تاکید بر اینکه اکنون مشکل اصلی توسعه صنعت آذربایجان شرقی کمبود برق است، اظهار داشت: 1100 مگاوات نیاز صنایع استان است که 798 مگاوات تامین شده و برای بقیه با کمبود روبه رو هستیم.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجان شرقی با بیان اینکه توسعه صنعت با کمبود برق با چالش مواجه است، گفت: وزیر نیرو قرار بود در مجمع نمایندگان استان توضیح دهد ولی هنوز نتیجه نداده است.
وی با انتقاد از اینکه برخی شهرکهای صنعتی از نظر برق در وضع بحرانی قرار دارد، ابراز داشت: ما به صنایع قبل از استقرار، وعده تامین برق داده ایم اما اکنون که آماده بهرهبرداری است، برق نداریم واگذار کنیم تا تولید خود را شروع کنند یا توسعه دهند.
نیرومند در ادامه با اشاره به اینکه تبریز و آذربایجان شرقی جزو مناطق کم آب کشور است، گفت: به دلیل اشتغال بالا در صنایع و اهمیت تامین آب برای صنایع، باید آب لازم تامین شود.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجان شرقی، با انتقاد از اینکه در ایام بحران آب در تابستان، بدون اطلاع واحدها، آب شهرک های صنعتی کاهش یافت، افزود: روند تولید صنایع با چالش مواجه شد که باید پس از تعیین آب جایگزین اقدام به کاهش سهمیه از خط زرینه رود کنند.
وی خاطرنشان کرد: فعلا بخشی از آب مورد نیاز از چاههای جدید و تعادل بخشی و پسابها تامین خواهد شد اما باید منبع مطمئن تامین شود.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجان شرقی با بیان اینکه چند واحد آماده بهره برداری داریم که همه چیز برای شروع تولید آماده است ولی فقط برق نیاز دارند، افزود: باید از اعتبارات ملی در بودجه آینده برای افزایش توان برق استان استفاده کرد ولی در دراز مدت 3000 میلیارد برای جبران برق نیاز داریم.
نبود اعتباری برای توسعه زیرساخت شهرک ها
مديرعامل شركت برق منطقه ای آذربايجان نیز در این جلسه در خصوص تامین برق شهرک های صنعتی گفت: متاسفانه اعتباری برای توسعه زیرساخت شهرک ها تصویب نشده که باید روی این موضوع تمرکز بیشتری صورت گیرد چرا که شرکت برق با مشکلات اعتباری فراوانی مواجه است.
افشين روشن ميلانی ادامه داد: از نمایندگان مجلس می خواهیم برای بودجه 1400 اعتباری برای توسعه زیرساخت شهرک ها در نظر بگیرند.
غلامرضا نوری، عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس نیز در این خصوص گفت: این موضوعات باید از سوی دولت در لایحه مطرح شود. وقتی دولت چنین اعتباری در بودجه در نظر نمی گیرد، مجلس نمی تواند کاری از پیش ببرد چرا که مجلس سعی می کند تا حد توان و به جز موارد ضروری، تغییراتی در بودجه پیشنهادی دولت ایجاد نکند.
مجتبی جلیل زاده، معاون حفاظت و بهره برداری آب منطقه ای آذربایجان شرقی نیز در این جلسه اظهار داشت: در مورد آب چندین محدودیت وجود دارد اما با این وجود تامین آب صنایع را بعد از آب شرب در اولویت قرار داده ایم.
وی بر لزوم توجه جدی تر به موضوع تصفیه خانه واحدهای تولیدی تاکید کرد.
وعده های معاون وزیر نیرو برای ایجاد سه پست توزیع برق
استاندار آذربایجان شرقی نیز در خصوص این مشکلات فعالان حوزه صنعت گفت: در جلسه ای که با آقای حائری، معاون وزیر نیرو داشتیم، قرار بر ایجاد سه پست توزیع برق در استان با مبلغ 176 میلیارد تومان شد که ما بر روی این وعده حساب ویژه ای باز کرده بودیم. حالا نیز اگر مشکلات برق از طریق اعتبارات استانی قابل حل نیست، نامه ای در این خصوص به وزارت نوشته شود تا شاهد حل مشکل در کمترین زمان ممکن باشیم.
پورمحمدی گفت: در سیستم اعتبارات متمرکز، 85 درصد اعتبارات در دست وزارتخانه ها است و در استان اعتبارات چندان زیادی نداریم و وزارتخانه باید در این زمینه یاری گر شهرک های استان باشند.
مشکل زمین های اوقاف در شهرک سرمایه گذاری خارجی
وی در ادامه با اشاره به مشکل زمین های اوقافی شهرک سرمایه گذاری خارجی گفت: طی جلسه ای با حضور معاون وزیر صمت، این تعارض به وجود آمده حل شده و در این راستا مصالحه ای صورت گرفته بود. اما حالا با گذشت یک سال از این جلسه، در خصوص عملیاتی نشدن این موضوع صحبتی نشده بود.
وی افزود: اما این موضوع صورت جلسه و از نظر ما تمام شده و زمین ها واگذار شده است مگر اینکه مرجع بالاتری در این خصوص مخالفتی داشته باشد.
راهکاری برای مشکل تقاطع غیر هم سطح شهرک سرمایه گذاری خارجی
پورمحمدی همچنین در خصوص مشکلات مطرح شده در زمینه تقاطع غیرهم سطح شهرک سرمایه گذاری خارجی گفت: این تعهد را می توان بر گردن شرکتی که ساخت آزاد راه تبریز- مرند را بر عهده گرفته، گذاشت که شهرک های صنعتی استان نیز در این زمینه یاری گر شرکت پیمانکار خواهند بود.
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره ای به مشکل روشنایی برخی شهرک های صنعتی گفت: از امور روشنایی خواهیم خواست فعلا این مشکل را با استفاده از تیرهای چراغ برق موجود حل و فصل کنند.
واحدهای شهرک های صنعتی به فکر تکمیل پیش تصفیه و تصفیه خانه باشند
وی در خصوص مشکلات مطرح شده در خصوص آب مورد نیاز شهرک ها نیز گفت: مشکلات حوزه آب شهرک عالی نسب با پایاب سد کلقان قابل حل خواهد بود که البته هم اکنون نیز 40 لیتر در ثانیه آب به شهرک می دهیم و مشکلی در این خصوص وجود ندارد.
وی ایجاد پیش تصفیه و تصفیه خانه ها در شهرک های صنعتی استان را ضرورتی مطلق دانسته و گفت: تنش آبی تابستان امسال را پشت سر گذاشتیم اما باید از هم اکنون به فکر سال بعد باشیم. واحدها باید از هم اکنون به فکر ایجاد پیش تصفیه و تکمیل تصفیه خانه و یا اخذ مجوز چاه جدید از جهاد کشاورزی باشند.
آلبوم تصاویر شصت و چهارمین نشست شورای گفتوگوی