سرمایهگذاری (Investmant) یکی از عوامل اصلی تولید در کنار نیروی کار، انرژی و فناوری است. عاملی که با وجود اهمیت زیاد در تولید و اشتغالزایی اما با مشکلاتی در بخشهای مختلف کشورمان از جمله بخش صنعت روبهرو است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی دوم شهریورماه در نشست تصویری با اعضای دولت به مناسبت هفته دولت فرمودند: «متأسفانه در سالهای اخیر، سرمایهگذاری در کشور دچار اختلال شده و در این زمینه عقب هستیم که برای بر طرف کردن این مشکل، ابتدا باید سرمایهگذاریهای کلانی که در کشور رها شده و یا کُند پیش میروند، احیا شوند و هیچ طرح بزرگ سرمایهگذاری بلاتکلیف نماند».
ناتوانی صنعتگران از پیشبینی آینده: در این پیوند، «محمدرضا شهیدی» دبیر انجمن تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری کشور گفت: مدیران و فعالان اقتصادی قادر به حل مشکلاتی نظیر قوانین کار، مالیات، بیمه و غیره هستند، اما مهمترین مانع سرمایهگذاری در صنعت، ناتوانی صنعتگران از پیشبینی آینده است. به گفته این مقام صنفی، فعالیت تولیدی همانند فعالیت تجاری نیست که بین ۶ ماه تا دو سال زمان ببرد و بعد بتوان آن را تعطیل کرد، زیرا یک کارخانه تولیدی باید دستکم بین ۱۰ تا ۱۵ سال کار کند. وی بیانداشت: بهطور مثال اکنون اقتصاد کشور از نظر ارزی در تنگنا قرار دارد و واردات لوازمخانگی ممنوع شده است، به همین دلیل برای فعالان اقتصادی توجیه دارد که وارد عرصه تولید لوازمخانگی شوند. شهیدی ادامهداد: با وجود این، اگر احتمال بهبود وضعیت اقتصادی از ۶ ماه تا چند سال آینده وجود داشته باشد، شاید مجدد درهای واردات باز شود و آن وقت است که همه فعالیتهای تولیدی آسیب خواهند دید. وی تاکیدکرد: اکنون مهمترین عامل مانع سرمایهگذاری در کشور، ناتوانی فعالان اقتصادی در برنامهریزی بلندمدت به دلیل تغییر ضوابط، مقررات و قوانین است. دبیر انجمن تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری کشور گفت: مواردی بوده که شرکتی با صرف زمان و بازاریابی مناسب، بازاری صادراتی برای محصول خود پیدا کرده، اما به ناگاه با صدور بخشنامهای جلوی صادرات آن گرفته شده است. وی اضافهکرد: این شرایط علاوه بر وارد کردن زیان شدید به آن شرکت، موجب سلب اعتماد خارجیها نیز میشود، زیرا دیگر نمیتوانند در برنامهریزیهای خود روی ایرانیها حساب کنند.
شهیدی اظهارداشت: تغییر مداوم قوانین و مقررات و نگاه سلیقهای برخی مدیران، عامل اصلی در تغییر جهت سرمایهگذاریها از سمت تولید است، به طوری که حتی برخی منتظرند تا ببینند دیدگاههای دولت بعدی، صادراتگرا و تولیدمحور است یا خیر؟
وی خواستار آن شد تا مجلس شورای اسلامی نیز برای طرح ها و قوانین و مقررات خود زمان تعیین کند، یا اینکه تغییر مداوم قوانین و ضوابط از سوی مدیران جرم تلقی شود.
تحریمها و مشکلات سرمایهگذاری: عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعهسازان خودروی کشور نیز در این زمینه معتقد است: دشمنان قسمخورده این مرز و بوم در سالهای گذشته با وضع تحریمها، دشواریها و موانع متعددی بر سر راه تولید و اشتغال در کشور قرار دادهاند.
«رضا رضایی» درخصوص مشکلات سرمایهگذاری در صنعت بهویژه صنعت قطعهسازی کشور، به مواهبی همچون وسعت و گستردگی کشور، وجود منابع غنی رو زمینی و زیر زمینی و نیاز به دانش فنی بالای ایرانیها از سوی همسایگان به عنوان فرصتهای بزرگی برای رشد و توسعه کشور اشاره کرد که با وجود تحریمها مسکوت مانده است. به گفته وی، این تحریمها که در پوشش محدودیت فروش نفت و صادرات، محدودیتهای نقل و انتقال پول، سوئیفت بانکها و غیره ظاهر شده، مشکلات زیادی برای فعالان اقتصادی کشور آفریده است؛ مشکلاتی که همچنان ادامه دارد. این مقام صنفی خاطرنشانکرد: با وجود این، تولیدکنندگان ایرانی نشان دادند دستکم قادر به تامین نیازها با استفاده از پتانسیل داخلی و هنر دور زدن تحریمها هستند، اما در این میان برخی سوء مدیریتهای داخلی به مشکلات دامن زده است. وی با اشاره به نامگذاری سالهای اخیر با یک رویکرد اقتصادی از سوی رهبر معظم انقلاب، تاکیدکرد: این نامگذاریها و شعارها باید به شعور، راهکار، استراتژی و نقشهراه تبدیل شود، اما معتقدم «ضعفهایی در این راستا شاهد هستیم و تدابیر اتخاذ شده، آن طور که باید تاثیرگذار نبوده است»
لزوم تدوین قوانین جنگی: رضایی تاکیدکرد: امروز در شرایط جنگ اقتصادی به سر میبریم و در این پیوند، باید به جای قوانین و ضوابط هیجانی، قوانین جنگی تدوین کرد. وی بیانداشت: اینچنین ناکارآمدیها و سوء مدیریتها، به اهداف دشمنان در جلوگیری از رشد اقتصادی کشور کمک کرده است.
فرسودگی ناوگان سختافزاری صنعتی: عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعهسازان خودروی کشور افزود: با اینکه مهندسان و مبتکران کشورمان، در زمینههای فناوری، شرکتهای دانشبنیان و غیره اقدامات خوبی در سالهای گذشته انجام دادند، اما ناوگان سخت افزاری صنعتی کشور از فرسودگی و کهنگی رنج برده و نیاز به بازسازی و بهروزرسانی دارد. وی گفت: این مهم در کیفیت، قیمت و رقابتپذیری محصولات تولیدی کشورمان تاثیر بسزایی خواهد داشت.
رضایی، عامل دیگر از موانع سرمایهگذاری را وجود قوانین فرسوده و ناکارآمد عنوان کرد که سابقه چنین قوانینی از پیش از انقلاب وجود داشته و هنوز هم وجود دارد.وی در این زمینه پیشنهاد کرد که مجلس شورای اسلامی به اصلاح این قوانین بپردازد. این مقام صنفی تاکیدکرد: رشد اقتصادی از مسیر رشد تولید اتفاق میافتد که آن هم نیازمند بستر امن است، اما امروز تولید که در شرایط چالشی، دیربازده بودن و کمبازدهی قرار دارد، در مقابل بازارهای پر رونق دلالی همانند سکه، ارز، خودرو، مسکن و غیره قرار دارد و بنابراین آن طور که باید طرفدار ندارد./ایرنا