در ابتدای جلسه، قویدل رئیس کمیسیون کشاورزی، صنایع غذایی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی تبریز، هدف از تشکیل جلسات کمیسیون ها و کارگروه ها در اتاق را بررسی تخصصی موضوعات و مشکلات بخش خصوصی و تلاش در جهت رفع اهم مشکلات بخش از طریق شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی یا سایر نهادهای مرتبط اعلام نمود.
دهقانی زاد، دبیر کمیسیون و مسئول کارگروه آب و محیط زیست کمیسیون کشاورزی در خصوص ضرورت تامین زیرساخت های شهرک های صنعتی توسط شرکت شهرک های صنعتی مطابق قانون ضررهای تحمیلی ناشی از کمبود آب که کاهش تولید برخی واحدهای شهرک را در پی داشته مطالبی ایراد نمود.
محمدی، مدیرعامل شرکت خدماتی شهرک صنعتی شهید سلیمی با تشریح وضعیت شهرک و اشتغال 30هزار نفری واحدهای تولیدی این شهرک، هزینه کرد دهها میلیاردی شرکت شهرک های صنعتی استان جهت تامین آب ، اظهار نمود : این شهرک از خط انتقال آب زرینه رود، 40.5 لیتر در ثانیه حق برداشت دارد که در شرایط معمولی تا 60 لیتر هم آب برداشت نموده ایم و مصرف کل شهرک 90 لیتر در ثانیه می باشد و 2 حلقه چاه هم در شهرک داریم که برای مصارف فضای سبز استفاده می کنیم.
محمدی ، درخواست این شرکت را تدارک 2 حلقه چاه ( صدور مجوز حفاری یا خریداری چاه های آماده در منطقه ) عنوان و استفاده از آب بازچرخانی شده در این شهرک به دلیل
TDS بالای فاضلاب برخی واحدهای تولیدی و نمک زیاد آن غیرممکن عنوان نمود.
ادیب، مدیر دفتر حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان اظهار نمود: حق آبه این شهرک صنعتی از خط زرینه رود، 40.5 لیتر در ثانیه می باشد؛ محدودیت منطقه، محدودیت فیزیک منطقه به اضافه مشکل افت سفره های زیرزمینی ،
EC بالای 3000 آب و کیفیت پایین آب در منطقه ، قابلیت استفاده برای فضای سبز را مشکل می نماید و باید پس از تصفیه (توسط سیستم های تصفیه
R.O ) میزان
EC پایین آورده شود و برای مصارف فضای سبز استفاده شود واقع شدن در حوضه آبریز دریاچه ارومیه نیز محدودیت دیگری است که ما در این شهرک، تخصیص آب جهت تامین آب صنعت و کشاورزی را نمی توانیم انجام دهیم.
مدیر دفتر حفاظت و بهره برداری سازمان آب منطقه ای استان، تنها راهکار قانونی موجود برای حل مشکل تامین آب شهرک را بر اساس مواد 28 و 29 قانون توزیع عادلانه آب، خرید چاه با کاربری کشاورزی و تغییر کاربری آن به صنعتی عنوان و اظهار نمود که شرکت خدماتی شهرک می تواند در محدوده شهرستان آذرشهر در مناطقی که شوری آب پایین هست چاه با کاربری کشاورزی پیدا کنند تا با تغییر کاربری از کشاورزی به صنعتی با لوله به شهرک انتقال دهند. شرکت شهرک های صنعتی نیز در حال پی گیری موضوع هست اما هنوز چاهی را جهت طرح در کمیسیون معرفی نکرده اند.
دکتر هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندمکاران ایران و دبیر نظام صنفی کارهای کشاورزی استان، بازچرخانی آب های مصرف شده با استفاده از تکنولوژی روز و دستگاههای ایزوتوپ شکن را جهت تامین آب صنعت ضروری برشمرد و اظهار نمود: فعالان و تشکل های کشاورزی استان مخالف تغییر کاربری چاههای آب از کشاورزی به صنعتی هستند.
کوهی، مسئول محیط زیست شرکت شهرک های صنعتی استان با اشاره به وجود 600 واحد تولیدی در این شهرک و لزوم تخصیص و استفاده از 30 درصد از 3 درصد عوارض مالیات بر ارزش افزوده پرداختی توسط واحدهای مستقر در شهرک و ممنوع بودن حفر چاه در دشت تبریز و شوری آب چاههای موجود؛ راه حل را در شناسایی چاه های موجود در خارج از منطقه و یا صدور مجوز حفاری چاه جدید در خارج از منطقه و انتقال آب آن به شهرکعنوان نمود.
هنربر، مدیرکل مدیریت بحران استانداری ضمن سپاس از اقدامات اتاق بازرگانی و واحدهای تولیدی و صنعتی در پیشگیری کرونا و مدیریت مباحث مربوط به کرونا در واحدهای تولیدی؛ به مشکل عدم پیش بینی و پیشگیری مسائل قبل از حدوث آن اشاره و اظهار نمود : قبل از احداث مجتمع های مسکونی و شهرک های صنعتی باید نیازها را پیش بینی و تامین کنیم و لازم هست در مصرف آب، تناسب بین تولید و مصرف وجود داشته باشد و سیاست کشور ، تفکیک آب شرب از آب صنعتی و کشاورزی می باشد. شرکت آب منطقه ای در شرایط شیوع کرونا به خاطر مصرف زیاد آب ناشی از رعایت پروتکل های بهداشتی، 20 درصد آب شرب شهرک را کاهش و به شهر تبریز اختصاص داده و در سال جهش تولید، شرکت آب منطقه ای در جهت حمایت از تولید آماده مساعدت قانونی جهت صدور مجوز جفر 2 فقره چاه می باشد.
فیروزی، نماینده دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری، پیشنهاد محول شدن بررسی و مطالعه و ارائه راه حل های تامین آب در شهرک صنعتی شهید سلیمی را به تیم کارشناسی با حضور نمایندگان دستگاههای مرتبط ، دانشگاه ها و تشکل های خصوصی را خواستار شد تا با تعیین فرصت جهت بررسی و ارائه گزارش کارشناسی نسبت به اقدامات اجرایی اقدام شود.
شایانفر، متخصص حوزه آب و عضو کمیته نجات دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه در آغاز و پایان سده 14 هجری شمسی ، سرانه آب کشور از 10هزار لیتر به هزار لیتر کاهش یافته است و در شرایط فعلی، 120 میلیارد متر مکعب اضافه برداشت از سفره های زیرزمینی داریم خواستار رویکرد جدی مسئولان و عموم مردم به مساله آب شد.
برهان، عضو هیئت مدیره شرکت خدماتی شهرک صنعتی شهید سلیمی نیز با ذکر اینکه توسعه اجتماعی مستلزم توسعه اقتصادی و فرهنگی می باشد اظهار نمود: آرامش و رفاه در جامعه با رونق تولید معنا می یابد و در این راستا لازم هست تمامی منابع در خدمت تولید و تولید در خدمت مردم باشد .در مواقع بحرانی خدمات دستگاههای خدمات رسان به تولید قطع می شود. نیاز فعلی شهرک به آب ، 110 لیتر در ثانیه می باشد که در صورت فعالیت واحدهای راکد در شهرک، مصرف به 160 لیتر در ثانیه افزایش خواهد یافت. استفاده از آب تصفیه شده به تاسیسات تولید آسیب می زند ودر آینده باید به نوسازی آنها اقدام کنیم و برخی صنایع از جمله صنایع غذایی از آب دارای
DPS 500 نمی توانند استفاده بکنند.برداشت زیاد آب از سفره های زیرزمینی موجب عدم تعادل شده و در مواقع زلزله در توپوگرافی منطقه موجب مشکل خواهد شد.
خالقی، مدیر آبرسانی خط زرینه رود با تاکید بر اینکه همواره نسبت به تامین حق آبه شهرک که 40.5 لیتر در ثانیه می باشد اقدام نموده ایم میانگین آب تخصیص یافته به شهرک را 40.6 لیتر در ثانیه عنوان نمود و بازچرخانی آب در صنایع را امری ضروری برشمرد.
اشتری، نماینده اداره کل محیط زیست بر لزوم ممانعت از فشار بر منابع آبی، کاهش مصرف صنایع با استفاده از متدهای روز و عدم اجازه به استقرار صنایع آب بر در فاز توسعه شهرک صنعتی شهید سلیمی تاکید نمود.
پندجو، مدیر یکی از واحدهای مستقر در شهرک شهید سلیمی در خصوص مشکل زون بندی در شهرک های صنعتی به نحوی که صنایع غیر متجانس در کنار هم استقرار یافته اند مثلاَ واحد تولیدی شیمیایی یا نفتی در کنار واحد تولیدی صنایع غذایی استقرار یافته و لازم بود که در بادی امر موضوع کارشناسی می شد . و در شرایط فعلی در جهت امکان استفاده از فاضلاب بازچرخانی شده لازم هست واحدهایی که
TDS فاضلاب آنها بالا هست شناسایی شوند و از ورود فاضلاب آنها به فاضلاب سایر واحدها ممانعت بعمل آید.
در ادامه، قویدل رئیس کمیسیون کشاورزی ، صنایع غذایی ، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی تبریز اظهار نمود : در طراحی شهرک های صنعتی باید زنجیره تولید مدنظر قرار می گرفت به نحوی که تولیدکنندگان متجانس برای رشته های همگن صنعتی در کنار هم جهت هم افزایی باید مستقر می شدند که این امر انجام نشده است.
منیری فر، معاون مرکز آموزش و تحقیقات جهاد کشاورزی استان اظهار نمود : حفر چاه در دشت تبریز به دلیل عدم ظرفیت این دشت به صلاح نیست و جهت بررسی راهکارهای تامین آب شهرک صنعتی شهید سلیمی، گروه کارشناسی تعیین و بررسی موضوع به این گروه احاله شود و در مورد تامین آب مورد نیاز فاز 2 این شهرک نیز ، این گروه راه حلارائه دهد.
در ادامه، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تبریز نسبت به رای گیری موضوع " احاله کار کارشناسی موضوع راهکارهای تامین آب در شهرک صنعتی شهید سلیمی به کارگروه کارشناسی با حضور اعضای مرتبط با تعیین مدت یک ماهه جهت ارائه گزارش و طرح آن در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی و تعیین محل جلسات گروه کارشناسی در اتاق تبریز" اقدام نمود که موضوع با رای موافق اکثریت اعضای جلسه به تصویب رسید.
دهقانی زاد، دبیر کمیسیون و مسئول کارگروه آب و محیط زیست خواستار اختصاص امتیاز قانونی در فاضلاب بهاء برای شرکت های دارای تصفیه خانه و سایر شرکت ها شد.
برهان عضو هیئت مدیره شرکت خدماتی شهرک صنعتی شهید سلیمی پیشنهاد تعیین فاضلاب بهاء بر اساس ضریب آلایندگی واحدها را اعلام ارائه نمود.
کوهی، نماینده شرکت شهرک های صنعتی استان با اشاره به اینکه در شهرک های صنعتی کوچک با نمونه گیری از فاضلاب واحدها و مشخص نمودن
B.O.D نسبت به تعیین فاضلاب بهاء اقدام می شود اما در شهرک صنعتی بزرگی مانند شهرک صنعتی شهید سلیمی با توجه به وجود 600 .احد صنعتی نمونه گیری چندین باره در ماه و مشخص نمودن
B.O.D مشکل هست اما می توان با دخالت دادن ضریب آلایندگی واحدها (با توجه به محصول تولیدی ) فاضلاب بهاء را تعیین نمود.
در ادامه، موضوع ایفای تعهدات ارزی سالهای 97 و 98 واحدهای صنایع غذایی که به صورت ریالی صادرات داشته اند طرح گردید و آقای فیروزی ، نماینده دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری در این خصوص اظهار نمود : این موضوع را از وزارت صمت پی گیری نموده ایم و در شرایط فعلی امکان حل آن وجود ندارد.
دستور آخر جلسه، موضوع مغایرت ارزش های پایه گمرکی با ارزشهای واقعی کالاهای صادراتی بود که با تاکید اعضای جلسه محرز شد که این موضوع در رفع تعهدات ارزی موجب مشکل شده و همچنین تحمیل خسارت بر صادرکننده و عدم توجیه صادرات را باعث و در نهایت به کاهش صادرات خواهد انجامید.
بنا به اظهار پیروی نماینده ستاد نظارت گمرکات استان، قیمت پایه گمرکی بر اساس مستندات ارائه شده بخش خصوصی تعیین می شود و فرم های ویژه ای در گمرک در این خصوص وجود دارد که صادرکنندگان آن را تکمیل و توسط گمرکات اجرایی به دفتر تعیین ارزش گمرک جهت اصلاح، ارسال می گردد.
شمسعلی زاده، صادرکننده مواد غذایی نیز پیشنهاد محاسبه ارزش های پایه گمرکی را بر اساس قیمت روز فاکتورها یا پروفرما ارائه نمود.
فیروزی نماینده دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خواستار احصاء ارزشهای پایه گمرکی غیر واقعی توسط اتاق بازرگانی تبریز شد تا این دفتر ارجاع و پی گیری اصلاح آنها را انجام دهد.
قویدل رئیس کمیسیون ، این درخواست را به رای گیری گذاشت و موضوع با اجماع نظر اعضاء به تصویب رسید.
مصوبات جلسه