در حالی شمارش معکوس برای اعلام محتوای طرح گشایش اقتصادی آغاز شده است که بسیاری از کارشناسان محتوای آن را مرتبط با پیش فروش نفت به مردم میدانند .
بررسی سخنان مسولان دولتی نشان میدهد تغییراتی در حوزه اقتصادی در راستای بهبود وضعیت در راه است. سال ۱۳۹۹ در حالی آغاز شد که ایران جدا از تنگنای همیشگی ناشی از تحریمهای ضد انسانی آمریکا، حالا با بحرانی تازه نیز روبرو بود، بحران کرونا.
این بحران همهگیر که تمام جهان را تحت فشار قرار داده است، حالا در ابعادی وسیعتر اقتصاد تحریم شده ایران را با مشکلاتی عدیده روبرو کرده است. بسته شدن مرزها و کاهش صادرات اتفاقی است که برای تمامی کشورهای جهان رخ داده است اما این اتفاق برای اقتصاد ایران که با تحریمهای نفتی روبروست بیانگر آن است که شرایط برای کسب درآمدهای ارزی با مشکل ویژه روبروست .
هر چند دولت تدابیر ویژهای را برای بازگشت ارز حاصل از صادرات غیرنفتی اندیشیده است اما در عین حال همچنان وضعیت ورود ارز به دلیل تحریمهای بانکی و ... با مشکلاتی خاص روبروست .
حالا اما سران قوا طرحی را تدارک دیدهاند که به طرح گشایش اقتصادی موسوم است .
اصل داستان اما چیست؟
روز گذشته وقتی همتی، رییس کل بانک مرکزی با این پرسش درباره محتوای طرح روبرو شد ترجیح داد پاسخی کلی را رسانهای کند .وی گفت: در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی موضوع طرح گشایش اقتصادی مطرح خواهد شد و مورد بررسی قرار میگیرد.
همتی با تاکید بر این که هنوز ابعاد کارشناسی این طرح مورد بررسی قرار نگرفته است، تاکید کرد: پیش از بررسی ابعاد کارشناسی این موضوع در جلسه امروز، نتایج آن به اطلاع عموم خواهد رسید.وی به گفتن این نکته بسنده کرد که این طرح بایستی در ارتباط با مدیریت نقدینگی و تامین مالی باشد.
در اولین ساعات اعلام این طرح از سوی رییس جمهوری، بسیاری از کارشناسان اعلام کردند محتوای این طرح مرتبط با پذیرش FATF است . حسین سلاح ورزی نائب رییس اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد شایعه شده محتوای این طرح مرتبط با پذیرش FATF است و سپس با اشاره به اینکه این گره با دست باز میشد، اعلام کرد باز کردن گرهی که با دست باز میشد با دندان ، حالا به گشایش اقتصادی تعبیر می شود . اشاره وی به کسانی بود که بر خلاف خواسته دولت و مجلس مانع از تصویب این طرح در مجمع تشخیص مصلحت نظام شدند.
این گمانهزنی حرف و حدیث ها را بالا برد به طوری که حمید حسینی تاکید کرد این گشایش نمیتواند مرتبط با FATF باشد چرا که بعید است مخالفان از مواضع خود عقب بنشینند.
علیرضا معزی، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهوری اما تعبیری جالبتر را در این خصوص به کار برد و در توییتی نوشت «گرچه خبر مهم اقتصادی که رییس جمهور از آن سخن میگوید درباره لوایح مرتبط با FATF نیست، اما ای کاش آنها که برخلاف نظر دولت و مجلس وقت، راه را بر آن بستند، دریابند که در گمانهزنی فعالان اقتصادی و شهروندان، تصویب لوایح چهارگانه و جای نداشتن در لیست سیاه FATF، «گشایش اقتصادی» محسوب میشود».
این چنین بود که کم کم پرونده گمانه زنی درباره افایتیاف بسته شد تا در سختترین شرایط ایران همچنان در لیست سیاه افایتیاف باقی بماند اما برخی از دستیابی به توافقاتی برای آزاد شدن پولهای بلوکه شده ایران در بانکهای خارجی سخن گفتند.
برخی کارشناسان با استناد به اینکه توافقاتی با کره جنوبی و ... برای آزادسازی پولهای بلوک شده حاصل شده است اما این گزینه با توجه به شرایط موجود چندان محلی برای گمانه زنی نبود .
همه گزینهها در یک سبد
" تزریق ارز به بازار"، "پیش فروش نفت به مردم"، "عرضه گسترده سهام شرکتهای دولتی در بازار سرمایه"، "افزایش یارانه و تغییر شیوه پرداخت"، همگی گزینههایی هستند که در فضای مجازی و رسانهها به عنوان محتوای طرح گشایش اقتصادی مطرح شده است اما در میان همه اینها فروش نفت به مردم از شانس بالاتری برخوردار است خصوصا آنکه حسین مرعشی، فعال شناخته شده عرصه اقتصاد و سیاست در فیلمی درباره محتوای این طرح توضیح میدهد و این فیلم این روزها در شبکههای مجازی دست به دست میشود. وی دراین فیلم کوتاه منتشر شده پیشنهاد میدهد دولت نفت را با سررسید سه ساله به مردم بفروشد و در مقابل آن سکه و ارز خارجی (دلار یا یورو) دریافت کند. تاکید مرعشی بر این است که با این کار، بخشی از ارز و سکه موجود در جامعه جمع میشود و یک سال میتوان اقتصاد ایران را اداره کرد.
حمید حسینی نیز معتقد است با توجه به اینکه قیمت نفت در بازار رو به افزایش است و پیش بینی میشود تا سال ۲۰۲۰ به محدوده ۵۵ دلار برسد، خریداران میتوانند سودی تضمین شده داشته باشند . هنوز این موضوع به طور رسمی از سوی مقامات اقتصادی اعلام نشده اما استقبال بازارها از سخنان رییس جمهوری و ریزش قیمتها در بازار ارزو سکه از یک سو و قفل شدن خرید و فروش در بازار مسکن و خودرو و ورود این بازارها به فاز انتظار میتواند موید این نکه باشد که تغییراتی در حوزه اقتصاد در راه است./خبر آنلاین